Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Discuţii în Consiliul Local pe marginea oportunităţii realizării unei săli polivalente la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 746

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2550_Clipboard07.jpgLa ultima întâlnire din 2020 a aleşilor locali din Câmpulung, care a avut loc pe 29 decembrie, s-a lansat ideea realizării în municipiu a unei săli polivalente, cu fonduri europene, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr.155/3 septembrie 2020, privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Cum în acest proiect ar urma să intre şi două instituţii de învăţământ importante din oraş, ideea a rămas, deocamdată, la stadiul de discuţii.

Proiect comun „Dinicu” - „Carol I”

Potrivit OUG nr.155/2020, sunt vizate mai multe categorii de proiecte din PNRR printre care şi cele „de infrastructură pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism și cultură, ecologizare platforme industriale, construire/reabilitare/modernizare clădiri publice, inclusiv clădiri pentru spații de lucru, tehnice, cazare și desfășurarea activităților instituționale, în vederea scăderii emisiilor de carbon, investiții în infrastructura educațională și dotarea cu echipamente de laborator pentru toate formele de învățământ, inclusiv învățământul profesional și tehnic, învățământul dual și colegii centenare, învățământul universitar, investiții în campusuri, reabilitare/modernizare/extindere clădiri existente și clădiri noi, reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice necesare populației, în valoare de maximum 450.000 mii lei”. Singurele instituţii de învăţământ din Câmpulung care ar putea emite pretenţii la proiecte de investiţii, potrivit consilierului Dan Şain, sunt Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Acesta susţine, însă, că ar fi eligibil doar un proiect comun al celor două unităţi şcolare, proiect care s-ar putea concretiza într-o sală polivalentă. „Am mai discutat această oportunitate, Ordonanţa de Urgenţă nr. 155 din 2020 care reglementează accesarea unor fonduri europene pentru dezvoltarea sau reparaţia unor licee centenare. Am înţeles că o să se treacă pe centre de excelenţă. Ideea noastră, a mai multor colegi din Consiliul Local, ar fi să evaluăm, pentru că nu avem decât două astfel de licee, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, care ar avea proiecte care cred că s-ar încadra la 1,5 milioane de euro. Numai că proiectele eligibile în Ordonanţa 155 sunt cele care depăşesc 10 milioane euro şi, atunci, ideea ar fi ca în acest proiect să includem o sală polivalentă. Pentru că nu avem, iar oportunitatea cred că este clară. Am avea şi posibilitatea s-o facem pe terenul Primăriei, pe unul dintre terenurile de sport de la Stadion. O sală polivalentă ar satisface şi nevoile culturale, şi sportive, şi educative ale municipiului.”, a declarat reprezentantul POL în Consiliul Local. 

Primarul Elena Lasconi consideră că, înainte de toate, ar trebui consultate conducerile celor două instituţii de învăţământ. „Cea mai constructivă idee ar fi fost să discutăm cu directorii celor două licee, pentru că „Dinicu” dorea altceva. Ştiu exact despre ce vorbiţi. Ştiu că la „Peda” este în demarare scriitura.”, a precizat edilul şef. „În această ordonanţă, un proiect eligibil trebuie să fie de minim 10 milioane de euro. În cazul Colegiului Carol nu se pune problema. Sunt 800.000 euro, din câte ştiu.”, a continuat discuţia Dan Şain. „Ei tot împreună ar trebui să facă asta. Să-şi dea mâna ca să facă această sală de 10 milioane. Şi-o doresc?, asta este întrebarea!”, i-a răspuns Elena Lasconi. Alesul POL a replicat: „Important este să ne-o dorim noi, pentru că nu directorii şcolilor vor hotărî viitorul Câmpulungului, deşi amândoi sunt oameni extraordinari.” În situaţia în care nu ating 10 milioane de euro, proiectul nu este eligibil”. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK