Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În caz că firmele lui Răuţoiu nu se retrag din contractul cu Primăria, bulevardul va fi lucrat de acelaşi constructor, dar după un proiect refăcut de arhitecţi adevăraţi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1228

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2536_4.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2536_5.jpgSesizând încremenirea râmăturii centrale, care a luat locul aleii pietonale mărginite de gard viu, în cele două săptămâni de dinaintea alegerilor, câmpulungenii se întreabă, pe bună dreptate, ce are de gând noul primar. Asta pentru că, de mai bine de o lună, singurele mişcări de pe „şantier” sunt cele ale frunzelor în cădere, despărţite de briza rece a toamnei de crengile teilor din tabloul deprimant. Moştenirea complicată lăsată de Liviu Ţâroiu, în disperarea de a-şi asigura al doilea mandat, nu-i permite Elenei Lasconi opţiuni rapide. Orice variantă s-ar alege din cele două, comunităţii îi trebuie răbdare multă şi foarte multă. 

Prima variantă, cea care se află în analiza  actualei administraţii, este revizuirea proiectului dezastruos încuviinţat de Liviu Ţâroiu, care era încântat de un bulevard primenit cu bordură şi garduri metalice, pe margini, ca la menajerie. În a doua variantă, constructorul - cel moştenit, de asemenea, de la păguboasa conducere care nu mai este - să opteze el pentru o retragere din parteneriatul cu Primăria, nemulţumit de condiţiile impuse de proiectul refăcut. 

Ar mai fi o a treia variantă, pe care noul primar o exclude, aşa cum o excludea şi fostul primar. Şi anume rezilierea contractului de execuţie, încheiat cu cele trei firme ale familiei Răuţoiu, scenariu în care părţile ar ajunge la judecată, pe durata căreia Primăria nu se va putea atinge de „frontul de lucru”. Altfel spus, scurmătura aşa ar rămâne câţiva ani, cât ar ţine litigiul, cu fond şi căi de atac. Vă amintim că, în ciuda regulii termenelor depăşite, care caracterizează munca Răuţoilor, Liviu Ţâroiu se declara complet împotriva ruperii colaborării cu aceştia. Potrivit gândirii profunde a lui Ţâroiu, acesta prefera - cităm din confesiunile de-o sinceritate răvăşitoare - „să stea capră” în faţa constructorilor decât să le rezilieze contractele. El ştia de ce.

Începând din această ediţie, vă vom prezenta, în serial, un caz demn de lectura procurorilor DNA, din care noi, cei din afara înţelegerii dintre Liviu Ţâroiu şi afaceriştii agreaţi, înţelegem un lucru: înverşunarea fostului primar de a le da pe mână acest contract, indiferent de „defectele” severe ale partenerului: zero activitate în cei peste 15 ani ai existenţei, zero personal, zero experienţă obligatorie în proiectare şi execuţie asupra zonelor monument istoric.            

Licitaţia pentru bulevard, câştigată de o firmă inactivă  

Afacerea Bulevardului „Pardon”, dubioasă din capul locului, prin momentul ales de Liviu Ţâroiu pentru a scoate lucrarea la licitaţie, a început pe 20 decembrie 2018. De Ignat, când tot creştinul era cu gândul la tăierea porcului şi la vacanţa de Crăciun şi Anul Nou, fostul primar a pus la bătaie contractul estimat la 6.635.844,48 lei. Cu această valoare totală a fost postat anunţul pe SICAP, repetăm, pe 20 decembrie 2018, când atenţia publică era deturnată de sărbătorile de iarnă de la cel mai atractiv contract al Primăriei Câmpulung. 

Din această sumă, proiectarea a fost apreciată la 170.866,15 lei, asistenţa tehnică, la 31.240,46 lei, iar construcţiile şi montajul, 6.433.737,86 lei. „Se vor efectua lucrări de modernizare şi amenajare a străzilor Negru Vodă şi Republicii, între strada Poenaru Bordea şi strada Petre Zamfirescu şi Mihai Eminescu. Lucrările respective vizează: partea carosabilă + parcări, trotuare, spaţii verzi, relocarea instalaţiei de electricitate, montarea de mobilier stradal, reabilitarea instalaţiei de apă.”, este descrierea succintă a investiţiei. 

Invitaţiei discrete a lui Ţâroiu i-au dat curs două asocieri de firme. Prima - bănuită de pură figuraţie la licitaţie - a fost formată dintr-un colaborator fidel al Primăriei Câmpulung şi, în special, al lui Liviu Ţâroiu, din vremea când era viceprimar: SC Florimar Construct Total SRL, lider de asociere, în care a fost cooptat şi proiectantul H.V.I.D. Consulting Group SRL. A doua asociere a fost compusă numai din firmele familiei Răuţoiu: Conteh Barengott SRL (reprezentant George Răuţoiu, fiul), din Târgovişte, Group Concif SRL (reprezentant Sorinel Răuţoiu, tatăl), din Bădeni-Stoeneşti, şi Ratelen Construct SRL (reprezentant Elena Răuţoiu, mama), din Cetăţeni.             

Contractul a fost atribuit, pe 25 februarie 2019, firmei Conteh Barengott, la preţul de 6.581.387,71 lei. Ce se ştia despre câştigător la acel moment? Că era înregistrat în judeţul Dâmboviţa, municipiul Târgovişte, şi că, de la înfiinţare, în anul 2001, până la 31 decembrie 2018, n-a prestat activitate, conform menţiunii pe care am găsit-o pe portalul Ministerului Finanţelor Publice. „Declaraţie pe propria răspundere că entitatea nu a desfăşurat activitate de la data înfiinţării şi până la 31.12.2018.”, aflăm de pe site-ul ministerului despre firma care s-ar fi numit anterior Curier SRL, după care şi-a schimbat denumirea în Conteh Barengott, câştigătoarea unui contract de 66 de miliarde de lei vechi la Câmpulung. 

La data câştigării contractului pentru amenajarea Bulevardului „Pardon”, Conteh Barengott era inactivă, din 23 martie 2014. Reactivarea ei s-a produs pe 18 martie 2019, data la care s-a produs reactivarea codului, însă TVA a fost reactivat pe 7 mai 2019. Aşadar, după declararea ei câştigătoare a licitaţiei pentru bulevard. Lucru posibil doar dacă documentaţia pregătită de Primărie pentru licitaţie nu restricţiona participarea firmelor cu probleme, prin condiţiile impuse în caietul de sarcini. Şi se pare că n-au fost impuse condiţii menite să protejeze autoritatea contractantă şi bugetul public al Câmpulungului de o colaborare discutabilă. 

După câştigarea licitaţiei, constructorul a încercat să schimbe granitul cu ordinarul beton   

Proiectare + Execuţie + Asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru “Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu, în Municipiul Câmpulung”, astfel au sunat cerinţele Primăriei Câmpulung de la partenerul de contract. Care a consumat întreg anul 2019 şi jumătate din 2020 cu etapa de proiectare. Asta deşi, în mod repetat, Liviu Ţâroiu a susţinut că „proiectul este realizat şi are la bază proiectul arhitectei Anca Coşa.” Asta a spus în 2019, asta a spus şi în 2020, când a completat scuzele la adresa constructorilor preferaţi. Şi anume că perioada mare de timp trecută între desemnarea constructorilor şi debutul lucrării a avut la bază obligativitatea obţinerii unor avize şi, în mod special, a avizului de la Ministerul Culturii, întrucât intervenţiile de reabilitare se produc asupra unui sit istoric de categoria A, în care sunt concentrate clădiri cu regim de monument istoric, dar şi imobile cu valoare de patrimoniu. 

Întârzierea le este imputabilă, în primul rând, constructorilor, care s-au eschivat că n-au văzut în tema de proiectare că se impune pavaj din granit, pe care au încercat să-l schimbe cu ordinarul beton, care este mult mai ieftin. Pe 20 iunie 2019, proiectul, care îl are ca proiectant şi şef de proiect pe inginerul George Răuţoiu, a ajuns la Ţâroiu. În documentul supus refacerii, am sesizat nu o „neînţelegere” a constructorului, cum a căutat Ţâroiu să îndulcească tentativa afaceriştilor de a schimba granitul cu beton, ci, pur şi simplu, un fals. Peste cuvântul „granit”, care figura în dreptul trotuarului cu pavaj din granit ornamental, a fost aplicată pastă corectoare. Şi astfel „granitul” a dispărut din proiectul iniţial. În 2019, Liviu Ţâroiu a plătit constructorului pe acest proiect ratat 170.170 lei, costul proiectării, deşi lucrarea i-a fost întoarsă pentru a fi refăcută.  

O echipă de arhitecţi adevăraţi va reface comicăria de proiect cu borduri şi garduri metalice  

Varianta de lucru pe care merge actualul primar se concentrează pe refacerea proiectului. Documentaţia amatoare, care făcea mai mult rău decât bine bulevardului, l-a avut ca şef de proiect pe George Răuţoiu, care făcea de toate: era şi proiectant, şi constructor, şi cel care oferea asistenţă tehnică, în calitate de proiectant, fără să aibă pregătire în domeniul Arhitecturii sau experienţă în materia restaurării de monumente istorice. Elena Lasconi a cooptat o echipă adevărată de specialişti, care vor reface bazaconiile pe care intenţionau să le transpună în teren Ţâroiu şi Răuţoiu. Iar lui Răuţoiu nu-i rămâne decât să se supună noului proiect, asta în cazul în care nu renunţă el la contract, din cauza noilor condiţii care i se vor impune. Adică doar piatră naturală pe întinderea bulevardului, eliminarea bordurii şi, probabil, crearea piaţetei propuse de A.S.C.M. în capătul dinspre Biserica „Sfântul Nicolae”. 

Valoarea saltă de la 6,5 milioane la 7,5 milioane lei 

Deşi licitaţia s-a câştigat, în februarie 2019, la preţul de 6.581.387,71 lei, bugetul local pe 2020 prevede o valoare totală a proiectului de 7.532.340 lei. Din care, în 2019, s-au consumat 210.720 lei, rămânând de finanţat în continuare 7.321.620 lei. Cheltuiala anului 2020, votată în februarie, în bugetul local, de 3.061.040 lei, s-a redus, pe parcursul anului, la 1.491.040 lei. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK