Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Nu se mai aude nimic despre proiectul reabilitării Primăriei Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 747

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2534_1.jpgSăptămâna s-a încheiat, în materie de achiziţii, cu o comandă de reparaţii generale de care era nevoie la sediul Primăriei Câmpulung. Auzind că sunt programate intervenţii, fie ele şi minore după valoarea propusă a fi cheltuită, ne-am gândit că, în sfârşit, se fac cuvenitele îmbunătăţiri în zonele afectate de infiltraţii ale acoperişului. Nu, deocamdată, nu intră în şantier învelitoarea imobilului monument istoric, căreia îi trebuie un proiect serios şi o alocare bugetară pe măsură. Însă, până atunci, avem în faţă o iarnă în care podul afectat de scurgerea apelor ploilor intră cu o degradare accentuată, imputabilă primarilor mai preocupaţi de bâlciuri stradale decât a face pe gospodarii cu bunul încredinţat de comunitate.  

Amânarea reabilitării mansardei o fi având legătură cu intenţiile din mandatul trecut, de accesare a unei finanţări nerambursabile, pentru a proiecta restaurarea clădirii Primăriei. Vă amintim că, pe 29 iunie, a fost introdus, în regim de urgenţă, în dezbaterea fostului Consiliu Local, un proiect de hotărâre interesant şi îndrăzneţ. Primăria Câmpulung intenţiona să acceseze fonduri oferite de stat, pentru documentaţia reabilitării propriului sediu, o clădire cu statut de monument istoric, categoria B, menţionată în Lista monumentelor istorice, din 2016, sub denumirea de „Clădirea Prefecturii”. 

Mai precis, cererea a fost depusă în cadrul sesiunii de finanţare „Timbrul Monumentelor Istorice” - T.M.I. 2020, destinată proiectelor care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice. Proiectul Primăriei este intitulat „Reabilitarea, restaurarea şi punerea în valoare a clădirii Primăriei Municipiului Câmpulung - Monument istoric de interes local” şi are o valoare totală estimată de 189.387,24 lei. Suma serveşte realizării documentaţiei tehnico-economice pentru lucrări de intervenţii asupra monumentelor istorice întocmită în acest caz. Primăria are o contribuţie proprie de 49.387,24 lei. 

În conţinutul viitoarei lucrări de proiectare trebuiau luate în calcul toate intervenţiile impuse de punerea la punct a acoperişului, faţadelor, interiorului, etajului, demisolului, luându-se în calcul pereţii, pardoselile, scările, balcoanele, tâmplăria interioară şi exterioară, instalaţiile sanitare, termice şi electrice etc. În cazul acoperişului, cerinţele priveau: şarpanta, care are nevoie de reparaţii ale asterelii în zonele care prezintă degradări din cauza infiltraţiilor de ape meteorice; învelitoarea, cu accent pe schimbarea ţiglei; sistemul de colectare a apelor pluviale (jgheaburi şi burlane), care necesită schimbare completă; reparaţii ale coşurilor de fum, în vederea conservării. 

La sfârşitul lunii iunie, când Executivul s-a grăbit ca hotărârea de Consiliu să prindă şedinţa lunii respective, Primăria era presată de timpul foarte scurt de derulare a programului ministerului. Mai exact, de instituţia Ministerului Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului - I.N.P. care acorda, prin „Timbrul Monumentelor Istorice”, finanţări nerambursabile pentru proiecte cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 30 noiembrie 2020.  Valoarea maximă a finanţării solicitate, în cadrul unui proiect, era de 140.000 lei, iar contribuţia minimă a beneficiarului, de minim 10% din valoarea finanţării solicitate.

Până la data de 30 noiembrie sunt mai puţin de trei săptămâni şi nicio veste pentru câmpulungeni din partea autorităţilor locale. În campania electorală, fostul primar îşi trecuse la capitolul realizări şi reabilitarea Primăriei, deşi, în fapt, era vorba doar despre o proiectare a viitoarei investiţii a cărei valoare întrece câteva bugete bune. Şi nici proiectarea nu era certă la data la care Liviu Ţâroiu împrăştia laude în dreapta şi în stânga că repară Primăria. Doamne, fereşte! să fie reparată precum Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, unde constructorul a distrus piese importante ale arhitecturii iniţiale, specifice unei clădiri de patrimoniu protejat prin lege. 

Ne-am amintit de aceste planuri recente ale administraţiei publice locale, despre care nu mai avem nicio informaţie - dacă mai sunt sau nu mai sunt actuale -, în contextul unor reparaţii planificate la sediul Primăriei, fără legătură cu proiectul ţintit de administraţia Ţâroiu. Vineri, 6 noiembrie, Primăria Câmpulung i-a încredinţat direct firmei omului de afaceri Ion Pătrăşcan un contract în valoare de 55.458,76 lei, pentru „lucrări de reparaţii generale la sediul Primăriei Câmpulung”. La biroul primarului, mai precis, care are nevoie de reparaţii. Ce-i drept, angajamentul de lucru obţinut de Sercop ADN nu se compară cu contracte de peste 2-3 milioane de lei, cum au fost reţeaua de apă pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii, modernizarea fostului Liceu de Fete şi canalizările pe străzile Constantin Brâncoveanu, Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti şi Calea Măgurii. Dar omul de afaceri nu are motive să se plângă că, dacă a pierdut Ţâroiu, pierde şi el oportunitatea de a lucra în continuare cu statul. M.B.

The most visited gambling websites in The UK