Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

O văduvă a rămas fără vita din curte. Hoţul, surprins de camerele video ale Primăriei, n-a fost dibuit încă de Poliţie

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 694

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2513_23.jpgPrimăria Poienarii de Muscel deţine, de mai multă vreme, un sistem de monitorizare video performant, cu două „centre de comandă”. Unul amplasat în biroul primarului Ion Banzea, celălalt, în sala Consiliului Local. De pe monitorul din biroul său, şeful Executivului are imaginea interiorului Primăriei şi a parcării instituţiei, în timp ce în încăperea alăturată, pe un ecran generos, urmăreşte mişcarea în diferitele puncte ale localităţii, unde au fost montate camerele video. Cel mai recent furt comis în localitate a lăsat-o pe o biată femeie fără cornuta din bătătură. Vă daţi seama până ajunge tupeul unor infractori dacă au curaj să plece cu vaca cetăţeanului din curte! Proprietara animalului, femeie singură, fie n-a auzit mişcare în curte - şi n-a auzit, deoarece clopotul a fost aranjat, ca să nu facă zgomot -, fie i-a fost frică să iasă din casă, deşi a văzut că este prădată. Făptaşul a fost surprins, în timp ce mâna vita luată din grajdul cetăţenei, în toiul nopţii, de camerele video, înregistrările fiind predate Poliţiei.  

Primarul s-a oferit să-i dea de muncă puşcăriaşului        

Până la acest incident, primarul mărturisea că lucrurile se liniştiseră în localitate, mai ales după ce a fost arestat Sârbea, un pârnăiaş de carieră, de loc din Groşani, de la intrarea în sat. Insul băgase în sperieţi lumea - nu numai la Poienari, căci fura oriunde se nimerea - cu intratul în casele oamenilor. Odată băgat la zdup „starul” zonei, poienărenii au răsuflat uşuraţi. Până când i-a luat locul alt specimen cu dorinţă de afirmare. „Sârbea ajunsese la a şaptea sau a opta casă la care a dat o spargere şi îi intrase în cap că nu-i face nimeni nimic. A recunoscut două sau trei fapte, iar când a văzut că se îngroaşe gluma, l-a luat pe „NU” în braţe, că nu ştie nimic. Când a fost dus în faţa procurorului, a negat. El spunea clar: când se întuneca, trebuia să mă duc să fur. L-am întrebat: „De ce nu te duci, mă, la muncă?” L-am chemat la muncă, la Primărie. Ştiţi ce mi-a spus? „Când mi-o veni necazul, îi dau cu lopata în cap ăluia pe şanţ!” Atunci, mi-am zis: îi fac lui un bine şi mie, un rău? Nu ştii ce are în cap. Dacă din 53 de ani, 20 i-a stat în puşcărie.”, ne povestea primarul Ion Banzea despre celebritatea locului, trimisă în „concediu” o perioadă. 

Aflat în categoria „găinarilor”, Sârbea fura mai mult mâncare, spunea primarul, dar i se lipeau de mâini şi lucruri pe care le putea valorifica uşor. „Până ajungea la frigider, spărgea uşi, spărgea ferestre, distrugea. Nu-l lua pe om somnul noaptea, că auzea umblând pe afară. În ce ţară trăim? Până la urmă, au reuşit să-l aresteze.”, ne povestea primarul despre cum a scăpat de unul. 

Asta pentru că a apărut altul. Scoaterea din activitate a infractorului de meserie n-a adus tihna cetăţenilor decât pentru scurt timp. „Nu ştiu ce s-a întâmplat, că unei femei văduve i-a luat vaca din curte. L-am văzut pe camere cum trece cu vaca. Poliţia lucrează la soluţionarea cazului. Trebuie depistat cât mai repede, căci o să mai auzim de acesta. Vede că i-a mers cu vaca, va încerca să ia şi altceva. Sau să intre în casă. Sau schimbă zona. Cine ştie de unde să fie venit, să fi studiat terenul, înainte de a fi făcut prostia.”, a adăugat şeful Executivului. 

Când comuna avea poliţiştii săi, viaţa era mai sigură  

El are o mâhnire legată de maniera de organizare a Poliţiei, care are secţia la Schitu Goleşti, cu cinci localităţi în responsabilitate. „Toţi şefii de post şi ajutoarele de şefi de post merg la Schitu Goleşti, unde este centrul. De acolo pleacă unde au intervenţii. Eu înţeleg că este bine să lucreze organizat. Dar aici trece săptămâna şi eu nu am poliţist în comună! De aceea ăştia îşi cam fac de cap! Trec în patrulă prin comună, dar altceva era când ştiau că este şeful de post în comună. Orice se auzea, şeful de post avea şi el oamenii lui, care îl mai sunau. Îl anunţau cine pe unde trece… acum nu mai ai cu cine lua legătura.”, spunea primarul Banzea, care este de părere că era mult mai bună organizarea de înainte, cu posturi de poliţie la nivelul fiecărei comune. „Şeful de post şi ajutorul lui, care erau în comună, îl cunoşteau şi pe copilul de pe drum. Ştiau al cui copil este şi unde locuieşte.”, a precizat acesta. 

Nevoia l-a împins pe primar să investească în sistemul de monitorizare video, cu 27 de camere, care se vor înmulţi curând. „Cum voi face rost de bani, voi echipa toate intersecţiile cu probleme. Pe unde cred că trec astfel de oameni. Am neglijat la Groşani, la cimitir şi au luat-o pe acolo. Dar le voi pune când nu vor ştii că le pun.”, este avertismentul dat de primar celor rău intenţionaţi, care nu vor rămâne nedescoperiţi. Ion Banzea ne spunea că nu pierde timpul urmărind oamenii prin comună, dar, într-o situaţie de furt, înregistrările s-au dovedit foarte utile. „Au fost furaţi sau păcăliţi bătrâni singuri, căci vin cu lemne, vin cu perne şi cu tot felul de lucruri de vânzare, pe la porţile oamenilor. Dacă s-a întâmplat ceva, omul vine şi reclamă. Poliţia face ordin către noi, ca să poată să vizioneze. În baza ordinului, noi le permitem să urmărească înregistrările. Îi ajutăm, pentru că avem interesul să scăpăm de hoţi. Să se ştie foarte clar: cei care intră pe teritoriul Poienarilor sunt filmaţi non-stop.”, a încheiat primarul. 

Magda BĂNCESCU                                     

 

The most visited gambling websites in The UK