Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Prin captarea izvorului Valea Iederii, s-a mărit cantitatea de apă livrată la Poienarii de Muscel, fără creşterea preţului

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1208

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2506_20.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2506_21.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2506_22.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2506_23.jpgDe la 1 august, la Poienarii de Muscel, s-a pus în funcţiune sursa suplimentară de apă, creată prin captarea izvorului Valea Iederii. Consătenii primarului au remarcat numaidecât, la sfârşit de săptămână, că apa este mai rece ca de obicei. Explicaţia constă în faptul că în reţeaua comunei intră apa dată de natură, care era păcat să nu fie valorificată în maniera gândită de primarul Ion Banzea. Asta şi pentru a asigura cantitatea necesară într-o localitate în care s-au înmulţit construcţiile noi, moderne, cu confortul aferent, dar şi pentru a menţine cât mai scăzut preţul  utilităţii. Intenţia conducătorului localităţii era să pună în funcţiune acest sistem mai de mult, însă ploile căzute în ultimele luni au lungit finalul lucrării. 31 iulie a însemnat sfârşitul tuturor probelor, buletinele de analiză sunt în regulă, iar apa îndeplineşte toate criteriile de potabilitate. 

De 16 ani, de când este Ion Banzea la Primărie, preţul apei a rămas 3 lei 

Captarea izvorului Valea Iederii ajută autorităţile să suplimenteze cantitatea de apă livrată populaţiei. „Ca să nu fim forţaţi să mărim preţul.”, este motivaţia primarului de a întreprinde acest proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, cu o valoare aproximativă de 500.000 lei. „Prin suplimentarea necesarului de apă din această sursă care vine gratis de acolo, fără consum de energie, fără pompagiu şi fără alte costuri, putem să ţinem pe loc preţul apei. De 16 ani, de când am venit eu la Primărie, preţul este de 3 lei metrul cub. Şi aşa rămâne în continuare.”, a precizat Ion Banzea. 

Lucrarea începută în anul 2018 s-ar fi încheiat mai devreme, dacă n-ar fi izbucnit pandemia, cauză adăugată anotimpului friguros, care a oprit lucrul cu betoane, pe temperaturi de iarnă. În această primăvară, personalul constructorului Roloplast a intrat în şomaj tehnic, amânând momentul finalizării investiţiei. „În cadrul acestui proiect, s-au realizat bazinele de stocare a apei, staţia de clorinare şi bazinul de rezervă, care acumulează apa furnizată apoi în localitate. A fost nevoie de îngroparea cablurilor electrice, de împrejmuiri… au avut de muncă. Însă au existat perioadele de iarnă şi pandemia. În rest, şi-au făcut treaba, n-am avut probleme, ca să stăm după ei, să-i urmărim toată ziua. Am fost mulţumiţi de ei. Izvorul introduce în jurul a 100 metri cubi pe zi, care ne aduc o economie la energie. Eu plătesc la energie, pe lună, între 7.000 lei şi 10.000 lei, în funcţie de consum. Dacă e vară, e cald şi pompează mai mult, creşte consumul. Dacă luna este mai ploioasă, şi energia consumată este mai puţină. 100 metri cubi pe zi - asiguraţi de izvorul Valea Iederii - înseamnă 3.000 metri cubi pe lună, aproape jumătate din consumul localităţii. Noi consumăm 6.000-7.000 metri cubi lunar. Într-o lună de vară, cu secetă, mai mult. Dar dacă sunt precipitaţii, scădem şi la 5.000 metri cubi.”, a explicat primarul Banzea beneficiile noii lucrări. 

Apă se consumă din ce în ce mai mult la Poienarii de Muscel, deoarece a crescut confortul sătenilor. Toată lumea s-a racordat la reţeaua de apă, renunţând la puţuri şi fântâni, şi-a făcut toaleta în casă şi, în plus, s-au construit locuinţe noi, fie de către localnici, fie de către cei retraşi permanent ori în week-end şi vacanţe la ţară. „Vin bucureşteni care cumpără aici şi vor confort. Foarte bine că-şi fac case! Noi trebuie să ne încasăm banul, căci apă avem de unde le da. Am căutat să evit pomparea de la Pescăreasa, căci acolo avem staţia centrală de pompe, prin care pompăm din Râul Târgului, de jos, pentru că este consumul mare de energie. A crescut preţul energiei, au crescut şi salariile muncitorilor. Şi ca să putem ţine pasul şi să nu mărim preţul, a trebuit să găsim această alternativă.”, a adăugat şeful Executivului. 

Ca să descurajeze furtul de apă, sancţiunea constă în amendă şi debranşare timp de un an  

Înaintea economiei la factura de curent electric, s-a înregistrat una şi la personal. Serviciul de furnizare a apei era format din şapte oameni a căror atribuţie era să supravegheze toate staţiile de pompare. „Am automatizat toate staţiile de pompare, iar acum lucrez cu trei oameni, care fac şi intervenţii în comună, şi încasări, şi susţin tot serviciul de apă. Pe ceilalţi băieţi nu i-am dat afară, ci i-am adus la Serviciul de Gospodărire Locală. Cu ei fac intervenţii, curăţ şanţuri, iar dacă se întâmplă ceva la apă, tot cu ei mă duc. Ne gospodărim, ca să ne putem descurca, altfel am fi nevoiţi să mărim tariful. Nu poţi mări doar cu 50 bani sau 1 leu. În momentul în care ai pus un leu, anual, încasările au trecut de 300.000 lei şi, pentru că depăşesc plafonul, trebuie să plătesc şi TVA statului. Alţi 19%, care înseamnă aproape 60.000 lei, pe care trebuie să-i virez statului dacă cresc preţul apei.”, a arătat liberalul de ce nu vrea complicaţii, care ar afecta tot buzunarul cetăţeanului, din care s-ar recupera TVA-ul. 

La Poienarii de Muscel, în majoritate, locuitorii au conştiinţa achitării facturilor la apă. „Nu avem casă fără apometru. Ca peste tot, mai sunt „inimoşi” care încearcă să ocolească. Noi am dat o hotărâre de Consiliu, prin care am stabilit clar: te-am prins că nu eşti corect, te debranşăm, îţi dăm şi o amendă şi nu te mai legăm un an, ca să te înveţi cu fântâna. Să vezi cum e să cari apă. Eu le transmit celor care au asemenea intenţii să stea cuminţi în banca lor, căci am băieţi pe care nu-i păcăleşti uşor şi-i prind imediat. Îţi dai seama după grădinile udate, frumoase, când e secetă. Udă, n-am nimic cu tine, dar plăteşte!”

Cum a fost pus în funcţiune noul sistem, oamenii au sesizat că la robinete curge o apă mai rece

Izvorul Valea Iederii, care intră în reţeaua principală, alimentează întreaga comună. „Noi pompăm de la Pescăreasa, mai avem o staţie de pompe, cu ajutorul căreia apa pleacă din bazinul central şi alimentează Groşani, încă una, la domnul Dumitrescu, care pompează spre Jugur, şi mai avem una la Valea Îndărăt. Avem patru staţii de pompare. Apa care vine de pe Valea Iederii intră în reţea, în Poienari, şi din reţea, supraplinul, când se încarcă reţeaua, îmi umple bazinul de la Groşani şi pompez către Jugur, căci bazinul de la Jugur este mai sus. Dar scutesc pompele de la Pescăreasa, care au puterea mare. Acolo am pompe cu un consum de 30,5 KW pe oră. Dacă pe acelea le ţin pe loc, scade consumul de energie. Pentru Poienari, apa care vine de aici (n.r. Valea Iederii) ar fi cam gratis, pentru că ei n-au niciun fel de pompă. Ce bag la Jugur, Groşani şi Valea Îndărăt… bag din asta, dar ar trebui s-o aduc în vale. Este, totuşi, o economie. 3.000 metri cubi înseamnă 9.000 de lei pe lună, energia şi restul. Rămânem cu povara salariilor, tratamente, etc. Este o investiţie care se amortizează foarte repede. În patru ani, lucrarea s-a amortizat şi rămâne pe veci în comună.”, prezintă acesta avantajele investiţiei care completează un sistem de alimentare cu apă înlocuit în totalitate. 

„Toată reţeaua este din PEHD. Înainte, munceam ca “la Vedea”. Băgam apă de la Pescăreasa şi o vărsam în Valea Poienarului. Erau coloane vechi, din metal, găurite, din cauza cărora aveam pierderi mai mari decât băgam. Lucra o armată de oameni. Aveam la staţia de pompe de la Pescăreasa, prin rotaţie, cinci oameni. Cu cei de la fiecare staţie de pompare, erau 20 de inşi la sistemul de alimentare cu apă. Şi apă tot nu aveam! Dacă erau aceste pierderi mari! A trebuit să eliminăm treptat pierderile, după care am modernizat staţiile de pompare. Dar s-a muncit. Au fost perioade în care luam masa cu muncitorii pe marginea şanţului. Munceam de dimineaţa devreme, până la seara, la şapte-opt. Când mă întorceam acasă, mă întreba soţia: dar tu ce lucrezi acolo la Primărie?”, şi-a amintit perioada dificilă de la începutul activităţii sale la Primărie, care înseamnă un mandat de viceprimar şi trei de primar. 

Recepţia investiţiei din Valea Iederii n-a fost încă finalizată, însă noul sistem este funcţional. Pentru sătenii care îşi pasc vitele în grădinile din zona izvorului, Ion Banzea a dispus amenajarea unor jgheaburi, realizate în condiţii, în care curge apă permanent. „Când vin la grădini, îşi iau apă şi de băut şi îşi adapă şi vitele.”, i-a mulţumit primarul pe crescătorii de animale, scutiţi de a coborî în valea prin care curgea pârâul. Apa izvorului, care trece prin operaţiunile fireşti de tratare şi filtrare, ca să nu existe niciun pericol pentru consum, a îmbunătăţit calitatea utilităţii livrate populaţiei. La sfârşitul săptămânii, când a fost pus în funcţiune sistemul, oamenii l-au întrebat pe primar ce s-a întâmplat cu apa, căci este mai rece ca de obicei. Noua instalaţie este monitorizată de cei de la Ape, care obligă autorităţile ca, lunar, să facă analizele specifice. Ion Banzea colaborează cu firma Tic Marcon, de la Câmpulung, şi DSP Argeş. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK