Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Incinerator de deşeuri animale la 2,5 kilometri de buricul târgului!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1277

Asta ne mai trebuia la Câmpulung!

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2501_38.jpgLa începutul secolului XX, Câmpulungul era una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din ţară, fiind comparat cu Davos şi Evian în ceea ce priveşte clima şi valoarea terapeutică a apelor minerale. Carol I şi-a dorit să transforme oraşul în capitala de vară a României, iar în perioada interbelică a fost capitala mondenă a ţării. Însă, astăzi, totul e doar istorie! Cum să redevină municipiul Câmpulung un oraş turistic când e sufocat de gunoaie, clădirile istorice care stau gata să cadă, iar reziduurile toxice încă „stau la saramură” pe fosta platformă ARO sau sunt arse, la modul controlat, pe Mateiaş? Mai nou, un alt întreprinzător a avut o idee „genială, blondă şi creaţă”: construirea unui incinerator de deşeuri animale chiar lângă şoseaua principală, ce duce spre „măruntaiele” urbei.

Construcţia a fost începută

Semnalul de alarmă a fost tras, de curând, pe Facebook, de omul de afaceri Mihai Eftimie, după ce, în luna mai a acestui an, firma care doreşte să construiască o „clădire adăpost pentru amplasarea unui incinerator de deşeuri animale” a obţinut de la Primăria Câmpulung un Certificat de Urbanism, prin care i se solicită avizare/aprobare PUZ pentru a putea trece la construcţia provizorie. 

„S.O.S. Câmpulungeni! Construcţia unui crematoriu de animale şi deşeuri medicale în intravilan, în zona de Sud, ar scoate definitiv municipiul nostru din circuitul turistic! Mirosurile de animale arse se vor simţi pe o rază de 10 kilometri, iar contaminarea microbiană de la deşeurile sanitare va fi inevitabilă. Rugăm consilierii locali să nu aprobe acest proiect, care va nenoroci medical şi economic oraşul nostru!”, este mesajul postat în mediul online de Mihai Eftimie. Deja pe Şoseaua Naţională, lângă o livadă de pomi fructiferi, la circa 2,5 kilometri de centrul oraşului, se tot lucrează la amenajarea terenului, a fost turnată o platformă betonată, cu toate că Primăria încă nu a dat undă verde pentru construirea incineratorului.

„Sunt dispus să întru în greva foamei pentru a opri această „crimă” ecologică!”

După ce Mihai Eftimie şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de această „investiţie”, comentariile pe Facebook nu au încetat să apară. „Cine vrea să ia o asemenea decizie!? Este jale! Eu ştiu un astfel de caz în vecinătatea Bucureştiului! Este groaznic!”; „Cine a dat avizul? Primăria?”; „Chiar este foarte nasol! Câmpulungul este recunoscut pentru aerul foarte curat!”; „Muscelenii trebuie să riposteze!”; „Sunt dispus să intru în greva foamei pentru a opri această „crimă” ecologică!”; „Mihai Eftimie, eu ştiu că s-a dat o lege, recent, cu privire la fabrici, ferme de animale şi care produc un miros pestilenţial! Nu mai au voie în colectivităţi”; „Aştept presa să investigheze acest caz... dacă mai există cu adevărat.”; „Eu aveam aproape de mine o fermă de porci! Să fi văzut miros seara! Ei bine, e închisă!”; „Primăria, contra şpagă, dă orice autorizaţie, nu-i interesează viitorul nostru!”; „Cine a eliberat Certificatul de Urbanism? A consultat cetăţenii implicaţi, cei care vor suferi mirosurile emise...? Cum mai putem stopa această afacere?”; „Au înnebunit? Ce dracu’ i-a apucat, nu sunt îndeajuns platforma ARO şi arzătoarele de deşeuri din cadru Holcim? Atât mai aveam, aerul, şi ăsta-i terminat!”; „Păi, dacă e aşa de grav, să mergem peste hoţi, oricum, zona de Sud a ajuns o epavă, numai fiare vechi, parcări, şi astea în zonă rezidenţială, unde e interzis! Dar şpăgarii din Primărie dau autorizaţie pentru orice! Eu zic: ajunge!”; „Şi eu vin şi fac grevă! Stau în Marcuş şi sub nicio formă nu voi accepta aşa ceva! A cui e platforma betonată, ce firmă are investiţia, această autorizaţie? Trebuie să facem o petiţie online către Primărie, Garda de Mediu. Unde sunt cei care încă mai simt că iubesc şi preţuiesc Câmpulungul să poată lua atitudine!”; „Vom face tabele cu semnături ale cetăţenilor pentru a cere sistarea lucrărilor, etc.”, sunt câteva dintre mesajele postate de cei care sunt împotriva construirii incineratorului.

Consiliul Local a aprobat interzicerea înfiinţării incineratoarelor în Câmpulung

Pe 31 martie 2014, prin Hotărârea nr.28, Consiliul Local Câmpulung a decis interzicerea activităţii de depozitare/stocare a deşeurilor periculoase pe raza municipiului. Prin aceasta s-a aprobat, la articolul 1, „interzicerea activităţii de depozitare/stocare a deşeurilor periculoase pe întreg teritoriul municipiului Câmpulung sub o rază de 3 kilometri de la ultima casă.” Articolul doi, la fel, este unul restrictiv, în sensul că „se interzice înfiinţarea de depozite/stocare şi incineratoare pentru deşeuri şi reziduuri periculoase pe raza municipiului Câmpulung”. Ultimul articol, numărul 3, permite „funcţionarea de depozite de deşeuri nepericuloase doar pentru cele rezultate din activitatea unităţilor economice de pe raza municipiului Câmpulung, excepţie făcând groapa de transfer ca parte integrantă din proiectul „Managementul integrat al deşeurilor la nivelul judeţului Argeş.”” 

Primăria a anunţat că amendează firma, plus că a dispus sistarea lucrărilor şi desfiinţarea celor executare deja

Printr-un comunicat de presă, Primăria Câmpulung a trimis mai multe precizări, prin care a anunţat că firmei AT Burning SRL, reprezentată de Tiberius Nicolae Ancu, i-a fost eliberat Certificatul de urbanism nr. 59, din 11 mai 2020, în scopul „Construirii clădire adăpost amplasare incinerator deşeuri animale, structură provizorie (după avizare/aprobare PUZ)”. În continuare au fost enumerate mai multe articole, din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea execuţiei lucrărilor de construcţii; ce reprezintă Certificatul de Urbanism, act care nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii. Plus că, aşa cum rezultă din titulatura Certificatului de Urbanism, s-a solicitat întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru schimbarea destinaţiei şi instituirea reglementării urbanistice pe baza unui aviz de oportunitate, care implică consultarea publicului şi a vecinilor.

În final, administraţia locală a menţionat că „amenajarea terenului şi construcţiei unei platforme de beton, pe o suprafaţă de aproximativ 37 metri pătraţi, s-a realizat ilegal, iar platforma nu respectă nici măcar proprietatea beneficiarului, acesta depăşind limita proprietăţii cu o suprafaţă de circa 10 metri pătraţi. (…) Urmează ca AT Burning SRL, prin reprezentantul legal, să fie sancţionată cu amendă şi, ca măsură, conform art. 28 din legea 50/1991, sistarea şi desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie de construire.” 

Firma este înfiinţată în 2019, figurează la Finanţe cu un angajat şi are sediul social în Câmpulung, într-un apartament din unul dintre blocurile turn. Are ca domeniu de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase (cod CAEN 3822). Alex BARBU

 

The most visited gambling websites in The UK