Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Administratorul societăţii de apă şi canalizare de la Mihăeşti, angajat prin selecţie de CV-uri

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 716

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2499_1.jpgPost deosebit de atractiv pentru cei care aspiră la un salariu de slujbaş al statului! Şi de şef, pe deasupra! Mai precis, administrator al societăţii de apă şi canalizare, pe care administraţia publică locală de la Mihăeşti intenţionează s-o înfiinţeze, pentru o mai bună gestionare a infrastructurii de utilităţi a comunei. Cu siguranţă, slujba a făcut cu ochiul pretendenţilor la un serviciu sigur şi călduţ la Primărie, chit că societăţile publice sunt, teoretic, ale Consiliului Local. Aşa cum sunt Pieţele SRL, la Câmpulung, care au Consiliul Local “proprietar”. Sau “patron”. Cum este şi Edilul, unde, cu două treimi din acţiuni, Consiliul Local este acţionarul majoritar. Ce intrigă este maniera de selectare a responsabilului de sistemul de utilităţi al comunei, care va convinge angajatorul doar dacă are un CV european, o recomandare de la precedenta slujbă şi un cazier curat.  

Nu se cer acte de studii şi nici acte doveditoare ale vechimii în muncă  

Până marţi, 7 iulie, cei interesaţi de oferta autorităţilor de la Mihăeşti erau aşteptaţi să-şi depună dosarele, care nu conţineau decât trei hârtii „mari şi late”: CV, model Europass, cazier judiciar şi recomandare de la ultimul loc de muncă. Deloc pretenţioşi angajatorii, după cum puteţi remarca, de vreme ce nu pun condiţii fireşte la o recrutare de personal în domeniul bugetar, precum studiile care, în mod cert, trebuie să fie de nivel superior, o eventuală pregătire post-universitară, sub forma masteratului, sau vechime în muncă. Este adevărat că astfel de informaţii reies din biografia candidatului, dar diplomele emise de instituţiile frecventate reprezintă dovada de netăgăduit a absolvirii unei forme de învăţământ. Afirmaţie valabilă şi în cazul documentelor care certifică stabilitatea angajatului într-un loc de muncă anterior.

Edilii de la Mihăeşti nu sunt năzuroşi, deşi job-ul presupune o răspundere ridicată, judecând după „obiectul muncii”: reţeaua de apă şi canalizare a localităţii. Prin urmare, administratorul este obligatoriu să fie o persoană pregătită, cu aptitudini profesionale exersate în activitatea precedentă. Însă anunţul emis de Primăria Mihăeşti, căruia nu-i putem spune că este „de angajare”, nu impune cerinţe deosebite. „Dosarele” cu cele trei acte „vor fi analizate şi selectate în cadrul şedinţei de Consiliu Local, iar desemnarea administratorului se va face prin Hotărâre a Consiliului Local.”, specifică anunţul semnat de secretar, care nu divulgă şi alte informaţii de interes. Aşa cum este data la care se va ţine şedinţa Consiliului Local, informaţie pe care Primăriile sunt obligate s-o prezinte public pe site-urile proprii, alături de ordinea de zi a şedinţelor, de proiectele de hotărâri şi de anexele acestora. Iar după consumarea şedinţelor, să publice pe site hotărârile adoptate şi procesele verbale ale dezbaterilor. Obligaţie încălcată de Primăria Mihăeşti şi de majoritatea primăriilor muscelene care, în mod intenţionat, nesocotesc îndatorirea de a avea un portal actualizat la zi, pentru informarea cetăţenilor.  

Consilierii sunt băgaţi în seamă, în sensul că participă la selecţia de CV-uri 

Organizarea „concursului”, care nu este altceva decât o selecţie de CV-uri, ar fi meritul liberalilor din comună, în special al consilierului local Liviu Iana, care conduce organizaţia PNL Mihăeşti. Acesta dezvăluie, într-o comunicare pe pagina personală de socializare a partidului, că primarul Gheorghe Matei intenţiona să numească un administrator, cel mai probabil, o persoană agreată de acesta, fără consultarea Consiliului Local. După intervenţia lui Iana în Legislativul localităţii, Executivul a acceptat „concursul”, care n-are nicio probă, aşa cum se întâmplă la orice concurs, fie el aranjat, cum sunt toate ţinute la instituţiile de stat, unde angajările se fac exclusiv pe pile. Dar, de ochii lumii, candidaţii sunt supuşi unor probe: selecţie de dosare, probă scrisă, interviu, susţinerea unui plan de conducere, în cazul celor care concurează pentru funcţii de răspundere. 

Nimic din toate acestea nu se va întâmpla la Mihăeşti, după cum aflăm din informarea lui Liviu Iana. 

„La şedinţa Consiliului Local Mihăeşti, din data de 29 iunie 2020, am reuşit să obţin aprobarea unei hotărâri de Consiliu, pentru scoaterea la concurs a postului de administrator al societăţii de apă şi canalizare, ce urmează a fi înfiinţată în comuna noastră, deşi conducerea Primăriei Mihăeşti dorea numirea unui administrator fără concurs. Mulţumesc celor şapte consilieri care au susţinut şi votat propunerea mea. Prin acest lucru am dat dovadă de transparenţă şi respect faţă de cetăţenii comunei.”, a transmis Iana invitându-i pe cei interesaţi să dea curs aşa-zisei invitaţii de înscriere la concurs.

Ce-a făcut primarul a fost o mângâiere a orgoliului politic al opoziţiei, care este cooptată în alegerea administratorului, în sensul că toţi consilierii participă la analiza CV-urilor. Dar dacă Matei îi convinge pe majoritatea aleşilor că un candidat merită mai mult decât altul, e ca şi cum l-ar fi desemnat el însuşi, aşa cum se intenţiona. 

Campania electorală ia avânt şi la Mihăeşti, unde liberalul Liviu Iana, mai mult politician decât artist în această perioadă decisivă pentru alegeri, îl agită pe Gheorghe Matei, primar de patru mandate. De curând, angajatul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” i-a adus un plus de notorietate naţională primarului în funcţie, cu asfaltarea poienii înverzite de către muncitorii unei firme lăudate până acum, pe unde a lucrat în Muscel. Supărării consilierului local Iana, după o vizită la dentist, i-a pus capac vederea bitumului turnat pe iarbă, fără ca potecii să i se dea profil de drum, fără o consolidare cu umplutura aferentă şi fără niciun pic de respect pentru banul prăpădit pe o lucrare executată execrabil. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK