Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Pacienta Iarca a coordonat, de pe patul de spital, rectificarea de buget aprobată spitalelor

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 659

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2495_1.jpg

Consultanţii vor stabili ce vor cere directorii Uniunii Europene, care returnează cheltuielile cauzate de COVID-19

Lista cu care dublul suspendat Alexe a dat fuga la Primărie, fiind aprobată de aleşi „pe nevăzute”, nu are nicio valoare

De pe patul de spital, directoarea economică Violeta Iarca a pregătit materialul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, desfăşurate luni, 22 iunie, tot prin videoconferinţă. Ca o ironie pacienta suferindă de coronavirus a lucrat sau, mai degrabă, a coordonat şi semnat documentaţia bazată exclusiv pe subiectul COVID-19. Tema principală a rectificării bugetului Câmpulungului au constituit-o cererile celor două unităţi sanitare din municipiu, devenite centre de tratare a bolnavilor infectaţi din judeţ, de a fi ajutate cu bani de la bugetul local, pentru a-şi angaja consultanţi, înainte de a solicita UE rambursarea cheltuielilor legate de COVID. Aşadar, ce-a făcut dublul suspendat Nicolaie Alexe la precedenta şedinţă, când a alergat după aleşi cu o listă de aparatură, echipamente şi materiale, făcută din ochi, cu sume din burtă, pică. O firmă de consultanţă va stabili, în special, costurile viitoare ale pandemiei, pentru cele două instituţii de sănătate publică locale. Nicidecum conducerea, cum a procedat fostul director Alexe, care a oferit încă o mostră de stângăcie managerială, punând Consiliului Local în faţă o enumerare de „necesar” făcută în pripă. Iar aleşii, neştiutori, au ridicat mâna, ca să nu-l împiedice pe Alexe să recupereze de la Uniunea Europeană tot ce-a consumat COVID-ul în intervalul 1 februarie - 30 septembrie. 

Spitalele primesc bani de la bugetul local ca să-şi angajeze consultanţi   

Greşeala Consiliului Local, care a ridicat mâna agitat de Ţâroiu şi Alexe, a fost corectată la dezbaterea de la începutul acestei săptămâni. Firmele de consultanţă, la care spitalele intenţionează să apeleze, îi vor ajuta pe manageri să întocmească proiectele finanţate de UE, care, vă amintim, trebuie depuse cât mai repede. Căci acest program al Uniunii Europene funcţionează după principiul „primul venit, primul servit”. Luna trecută, când Nicolaie Alexe, suspendat în perioada stării de urgenţă, a fost repus în funcţie de Liviu Ţâroiu, consilierilor li s-a cerut, în regim de urgenţă, să fie de acord cu intenţiile comune ale Primăriei şi spitalelor de a accesa programul european care decontează cheltuielile cauzate de pandemie. Aleşii au fost puşi din nou într-o situaţie în neregulă: aprobarea unui material fără a avea materialul. Dar ca să nu blocheze posibilitatea recuperării sumelor cheltuite de la 1 februarie şi a celor care se vor cheltui până la 30 septembrie, au ridicat iar mâna în necunoştinţă de cauză.

Primarului i-a fost înmânată o documentaţie conţinând „lista de cumpărături” a Spitalului Municipal, care, evident, n-are nicio valoare în viitorul proiect, care va fi întocmit de specialişti, nu de oamenii Spitalului şi ai Primăriei. 

Aşadar, nevoia de fonduri a celor două unităţi spitaliceşti a constituit prilej de reunire virtuală a aleşilor, pentru a aproba sumele necesare angajării unor firme de consultanţă, pentru scrierea de proiecte europene. Adresele înaintate de cele două spitale care au nevoie de consultant, pentru a ştii ce şi cât să ceară Uniunii Europene, au condus la rectificarea bugetului Câmpulungului, care pune din nou „la bătaie” excedentul anilor trecuţi. 

Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung a trimis Primăriei trei adrese, pe 10, 12 şi 15 iunie, prin intermediul cărora a solicitat să fie sprijinit cu fonduri de la bugetul local pentru a achiziţiona servicii de consultanţă. Firma de consultanţă le este necesară managerilor TBC-ului pentru a elabora şi implementa un proiect cu finanţare nerambursabilă având ca obiect „investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19”. Ce s-a cheltuit, începând cu 1 februarie, până la data depunerii proiectului, pentru achiziţia de echipamente, aparatură şi materiale de protecţie, se cunoaşte. Dilema conducerii TBC-ului o constituie de ce va fi nevoie până la data de 30 septembrie, data până la care cheltuielile întreprinse de spitale, generate de COVID-19, sunt decontate de Uniunea Europeană. 

Proiectul cu fonduri europene va fi depus şi finanţat în cadrul Axei Prioritare 9 „Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, Obiectivul Specific 9.1 Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19. TBC-ul a înaintat Primăriei, odată cu solicitarea de sprijin financiar, o ofertă de 53.550 lei. Ca să ajute directorii de la Spitalul de Pneumologie să realizeze un proiect corect, cu şanse maxime de a fi admis la finanţare, autorităţile au fost de acord să utilizeze cei 53.550 lei din excedentul bugetului local. 

Doleanţă similară şi din partea Spitalului Câmpulung. Pe 18 iunie, după „căderea” lui Nicolaie Alexe din funcţie, şi Spitalul Municipal cere Primăriei sprijin tot pentru servicii de consultanţă, în acelaşi scop, numai că, în acest caz, suma este mult mai mică, de numai 14.280 lei. Bani dislocaţi tot din economiile anilor trecuţi ale Câmpulungului. 

Spitalul TBC a avut nevoie de votul aleşilor şi pe marginea unei solicitări suplimentare. Şi anume virarea sumei de 27.000 lei, de la bunuri şi servicii, la cheltuieli de capital pentru obiectivul „Aparat pentru dezinfecţie microaerofloră prin nebulizare”, necesar pentru dezinfecţia terminală pe secţii, saloane şi holuri de acces. Totodată, bugetul de venituri proprii i se majorează cu 2.380 lei, bani care suplimentează alocarea de la obiectivul „Sistem de avertizare sonoră la patul pacientului”.

Un al treilea motiv de rectificare, anunţat în plen de primar, l-a constituit virarea „sumelor de bani necesare pentru plata pe luna aprilie, pentru cazarea şi masa cadrelor medicale, de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Argeş.” Pe 7 aprilie, între Municipiul Câmpulung şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş s-a încheiat un contract având ca obiect decontarea cheltuielilor întreprinse cu carantina cadrelor medicale, însemnând cazare şi mesele zilnice. În baza acestui contract, municipalităţii i s-a decontat, pe 17 iunie, suma de 209.530 lei, subvenţii de la bugetul de stat. Magda BĂNCESCU    

The most visited gambling websites in The UK