Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Prin G.A.L. Câmpulung Muscel, se extinde reţeaua de gaz pe străzile Şoseaua Naţională, Valea Unchiaşului, Decovilului şi Izlaz

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1744

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2495_4.jpgCea de-a doua investiţie programată pentru Sudul Câmpulungului, care, cu siguranţă, va stârni interesul locuitorilor, constă în extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale pe străzile Şoseaua Naţională - tronsonul II (de la Căminul Cultural Apa Sărată, până la Grădişte, la ieşirea din oraş), Decovilului (artera vecină Castrului Roman Jidova, locuită de familii de ursari), Valea Unchiaşului - tronsonul II (de la Căminul de bătrâni „Vatra bunicilor”, până la intersecţia cu strada Izlaz) şi Izlaz (artera ce mărgineşte „Orăşelul Minier”). Şi în acest caz există intenţia municipalităţii, ca membru principal al G.A.L. Câmpulung Muscel, de a obţine finanţarea în valoare de 1.663.025 lei, fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat. În completarea acestora, va exista o contribuţie a municipiului, de 166.278,06 lei. Consemnăm, aşadar, despre o investiţie apreciată de autorul studiului de fezabilitate la peste 1,8 milioane lei, bazată, în principal, pe bani europeni, gestionaţi de către Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel.           

Proiectul urmăreşte „creşterea gradului de confort al persoanelor defavorizate”. În special, al minoritarilor 

Din studiul de fezabilitate, pe care aleşii municipali îl vor vota luni, la şedinţa de sfârşit de lună, a rezultat o valoare totală a investiţiei de 1.829.303,06 lei. Estimarea pentru construcţii şi montaj se ridică la 1.652.163,35 lei. Constructorul care va câştiga contractul de execuţie se va încadra într-un termen de lucru apreciat de proiectant la nouă luni. Documentaţia pregătită pentru dezbaterea de la începutul săptămânii viitoare conţine şi o argumentaţie a solicitării înaintate de Executiv consilierilor locali, din care redăm câteva fragmente. „Pentru creşterea gradului de confort al persoanelor defavorizate şi, în special, al celor de etnie romă, se impune extinderea reţelelor de gaze către aceste zone (…), cum ar fi strada Decovilului, unde locuitorii sunt 100% cetăţeni de etnie romă, strada Izlaz, cu blocurile aferente, unde procentul persoanelor de etnie romă depăşeşte 30%. În prezent, locuitorii, instituţiile publice, obiectivele social-culturale şi agenţii economici de pe străzile Şoseaua Naţională, Decovilului, Izlaz şi Valea Unchiaşului consumă/utilizează pentru încălzirea locuinţelor, prepararea apei calde menajere şi a hranei lemne, pelete de rumeguş, curentul electric, combustibil lichid uşor, păcură, motorină, butelii cu GPL, propan, butan, panouri solare, etc.”, descriu situaţia de la Pescăreasa directorul economic Violeta Iarca şi consilierul de la Achiziţii Publice, Marian Bădescu. 

Proiectul Primăriei, finanţat cu fonduri europene, prin G.A.L. Câmpulung Muscel, le ajută pe familiile din zona vizată să realizeze economii, prin faptul că „gazele naturale reprezintă o sursă de energie mai ieftină decât lemnele de foc, folosite la încălzire şi prepararea apei calde, şi decât gazele petroliere lichefiate, folosite la prepararea hranei.” În plus, asigură un grad de confort sporit al defavorizaţilor, o eficienţă crescută a firmelor şi un impact pozitiv asupra mediului, prin reducerea poluării.

Municipalitatea trebuie să depună o cerere de finanţare în cadrul apelului lansat de G.A.L.

Procedura de parcurs de către municipalitate este identică celei de la investiţia în trotuare. Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel a lansat un apel de fişe de proiecte, în cadrul căruia Municipiul Câmpulung - „competitor” fără concurenţă în cazul acestui tip de intervenţii - intenţionează să depună un proiect. Care trece fără probleme. Fişa de intervenţie accesată de autorităţile locale, în care se încadrează propunerea de lucrare pe străzile amintite la începutul articolului, este denumită generic „Gaze naturale, apă curentă, sistem de canalizare, serviciu de salubrizare, extinderea iluminatului public în zonele Pescăreasa şi Cazărmilor, necesitatea modernizării Staţiei de Epurare în zona Pescăreasa şi sistem de canalizare în zona Grui”. 

Prin urmare, aleşii vor aproba depunerea cererii de finanţare în cadrul apelului de selecţie lansat de G.A.L. Câmpulung Muscel, pentru obţinerea finanţării execuţiei reţelei de gaz pe cele patru străzi enumerate. Amintim că cele trei zone considerate defavorizate sau marginalizate în accepţiunea G.A.L. Câmpulung Muscel sunt Cazărmilor, Pescăreasa şi Grui. Magda BĂNCESCU 

 

The most visited gambling websites in The UK