Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Marinela Cristian şi Iuliana Podea au condus Spitalul Câmpulung trei zile

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 612

Copleşit de emoţiile celei de-a doua suspendări, Alexe şi-a luat concediu de odihnă 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2494_4.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2494_5.jpgÎn lipsa unui manager interimar, care să cumuleze toate atribuţiile de conducere - medicale, administrative şi economice - ale Spitalului Municipal, coordonarea le-a revenit, pentru trei zile, celor două directoare care urmează în ierarhia instituţiei: directorul medical Iuliana Podea şi directorul financiar-contabil Marinela Cristian. Ca să anunţe „noua” echipă care îl înlocuieşte pe dublul suspendat Nicolaie Alexe, primarul Liviu Ţâroiu a ţinut, vineri, 19 iunie, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a povestit că a tratat cu mai mulţi medici, dintre cei vechi, să accepte însărcinarea de a conduce spitalul în această perioadă delicată. Cum toţi au refuzat, având, ca doctori, salariul dublu faţă de directorul general, Ţâroiu s-a orientat către următoarele funcţii şi ocupantele lor din organigrama unităţii. Până la urmă, nu era pe vrute, după cum a lăsat acesta să se înţeleagă, întrucât legea precizează clar cine ia locul directorului, când acesta este, de pildă, în concediu. Iar Alexe este în concediu de odihnă, timp de zece zile, pentru a se reface după emoţiile celei de-a doua suspendări, ca efect al procesului deschis de prefect primarului. 

Primarul n-a făcut mare lucru la concurs. Doar şi-a pus oamenii în comisii   

În loc să-şi concentreze speech-ul pe competenţele celor două directoare, pentru a-i convinge pe câmpulungeni că Podea şi Cristian sunt cea mai bună alegere, din interior, primarul excluzând varianta unui interimar adus din afara spitalului, Ţâroiu a vorbit 30 de minute despre el şi Alexe. Asta deşi Marinela Cristian era de faţă, în prezidiu, şi a avut câteva încercări zădărnicite de logoreea edilului de a relata dificultăţile unităţii într-o perioadă grea. Expozeul lui Liviu Ţâroiu a constat într-o apărare făcută sieşi, ca la proces, pentru ca noi, cetăţenii, să credem că el, ca primar de municipiu şi finanţator al Spitalului Municipal, n-are nicio legătură cu impunerea unui director preferat. Şi că n-are legătură nici cu organizarea concursului de manager, atribuţie a Consiliului de Administraţie al spitalului. „Eu doar dau dispoziţiile de numire a oamenilor din comisiile de examinare şi de contestaţii, din partea Spitalului şi a Primăriei. În rest, numesc Direcţia de Sănătate Publică, ministerul.”, îşi descrie primarul implicarea, limitată (doar!) la nominalizarea oamenilor din comisiile care stabilesc câştigătorul. Suficient, zicem noi, să-ţi pui cei mai ascultători oameni în comisii. E ca şi cum ai fi tu însuţi acolo.         

Pe 3 iunie 2019 - continuă Ţâroiu - s-a încheiat concursul şi s-au emis două procese verbale de către Consiliul de Administraţie, prin care aduce la cunoştinţă că Nicolaie Alexe este admis în funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpulung, cu un punctaj de 9,16 puncte. Primarul s-a referit şi la contracandidaţii lui Alexe: Pavel Mugurel Schiaucu, la acel moment, jurist în cadrul Primăriei Schitu Goleşti, şi Ionuţ Mihai Bălan, şeful Biroului Informatică al Spitalului. Vă amintim, pe scurt, că aceştia au contestat atât etapa de verificare a dosarelor de înscriere, după respingerea lor pe motivul neîntrunirii unor condiţii de studii şi/sau vechime, cât şi etapa susţinerii proiectului de management, când din nou au fost declaraţi respinşi. Prima contestaţie le-a fost soluţionată favorabil, fiindu-le permis să-şi prezinte planul de conducere a spitalului, pe patru ani, însă cea de-a doua a rămas în „aer”, întrucât unii dintre membrii comisiei de contestaţii şi-au luat concediu înainte de încheierea concursului. 

Ţâroiu recunoaşte public încă o ilegalitate: doi candidaţi cu probleme la dosar au fost acceptaţi să intre în concurs   

La conferinţa de presă, din exprimarea primarului Ţâroiu se înţelege că celor doi li s-a făcut un favor că au fost lăsaţi să intre în concurs cu dosarele în neregulă. „Au fost mici probleme de dosare şi au fost nişte contestaţii în ceea ce priveşte dosarele. La un moment dat, ne-am întâlnit şi am hotărât ca toţi candidaţii să poată participa, indiferent că au avut mici probleme în dosare, şi au intrat toţi în concurs. Cel mai bun punctaj l-a obţinut domnul Alexe, urmat de ceilalţi doi colegi, la o diferenţă destul de mare.”, mai spune primarul, care habar nu are ce notă a avut următorul, de vreme ce face o asemenea afirmaţie. La o diferenţă destul de mare s-a aflat Mugurel Pavel Schiaucu, cu 5,71, însă Ionuţ Mihai Bălan a fost notat cu 8,45, la o diferenţă de 0,71 de rezultatul lui Alexe.

Pe baza celor două procese verbale ale Consiliului de Administraţie, care certificau „victoria” lui Alexe la un concurs care aduce din ce în ce mai mult cu o mascaradă, Ţâroiu l-a numit pe Alexe director. Când şi cum, a explicat chiar el. „Eu am avut de analizat dacă comisia a luat o hotărâre corectă şi, în data de 20 iunie 2019, după 17 zile, am dat dispoziţia de numire a domnului Alexe, moment în care am considerat că sunt îndeplinite toate studiile şi toate discuţiile (?) şi că hotărârea Consiliului de Administraţie este corectă. Din punctul meu de vedere.”, justifică edilul, care s-a prezentat cam nepregătit în faţa jurnaliştilor, încurcând o puzderie de date. Una dintre acestea este cea a dispoziţiei de numire, care este din 14 iunie 2019. Aşadar, la 11 zile, nu la 17, după încheierea unui concurs cu contestaţii nesoluţionate.          

Pârâtul mizează pe întârzierea iniţierii acţiunii, la un an şi o zi    

Cronologia evenimentelor punctate de primar în monologul întrerupt de agitarea hârtiilor, în căutarea datelor cruciale ale schimbărilor de directori, a continuat cu data de 28 aprilie 2020 - din nou, o dată greşită de primar, cea corectă fiind 30 aprilie -, când Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a emis ordinul de suspendare din funcţie a lui Nicolaie Alexe şi ordinul de numire ca director interimar, pe perioada stării de urgenţă, a lui Andrei Aron. „Am respectat ordinul ministrului. Domnul Aron a preluat frâiele spitalului şi şi-a exercitat mandatul pe această perioadă. Pe 15 mai, a apărut Legea 55, care spune că, începând cu această dată, conducerea spitalelor municipale şi orăşeneşti revine la atribuţia UAT-urilor. Atunci, după o perioadă (n.r. după zece zile), am hotărât suspendarea ordinului ministrului privind numirea domnului Aron şi readucerea la conducerea Spitalului Municipal a domnului Alexe. Asta s-a întâmplat pe 25 mai.”, nimereşte data corectă Ţâroiu.    

După alte trei săptămâni, pe 15 iunie, cele două dispoziţii date de Liviu Ţâroiu, pe 14 iunie 2019 şi pe 25 mai 2020, care îl numesc pe Alexe director, prima dată, după concurs, a doua oară, după încheierea stării de urgenţă, sunt contestate în Contencios Administrativ, la Tribunalul Argeş. „În cazul primei contestaţii, legea spune că ea se face în şase luni de la data emiterii, cel mult un an, de către prefectul judeţului. Am interpretat-o şi noi. Domnul prefect a venit mai târziu de şase luni.”, recunoaşte Liviu Ţâroiu, care s-a dezumflat un pic în privinţa succesului la tribunal, de care, cu două zile înainte, era sigur 100%. Între timp, i-a mai pierit entuziasmul, fiind vorba de prefecţi diferiţi, în decursul termenului de contestaţie. Emilian Dragnea, prefect la data câştigării concursului şi încă şapte luni după, n-a atacat decizia de numire, căci n-a avut interes să-şi supere fostul coleg de partid, Liviu Ţâroiu, şi pe protejatul acestuia, Nicolaie Alexe. Iar Emanuel Soare, reclamantul din proces, a ajuns prefect abia pe 6 februarie 2020. 

Doctorii refuză funcţia de director, întrucât câştigă dublu. Chiar triplu.    

Cum Alexe a rămas iar fără jobul dorit, şi-a luat concediu de odihnă timp de zece zile. „Timp în care eu voi hotărî cine va fi managerul interimar. Dacă va fi pentru o perioadă până la soluţionarea contestaţiei sau până la evaluare (n.r. evaluarea la un an de activitate a lui Alexe), dacă evaluarea nu este bună, să preia conducerea spitalului până la organizarea concursului.”, mai spune Ţâroiu.

Cât Alexe este în concediu, conducerea spitalului trebuia să fie asigurată de directorul financiar-contabil Marinela Cristian, care exercită atribuţiile economice şi administrative, împreună cu directorul medical Iuliana Podea, care se ocupă de problemele medicale. „Eu sunt în discuţii cu foarte, foarte mulţi doctori, dar cei mai mulţi refuză. Din cauza unui simplu fapt. Doctorii care au vechime şi ar putea să preia managementul spitalului au salariul dublu faţă de cel al managerului.”, a încheiat Liviu Ţâroiu. 

Într-adevăr, refuzul doctorilor, cel puţin din punct de vedere al câştigului, este justificat. Într-o lună de pandemie, un medic a luat un salariu net de aproximativ 29.000 lei - cel mai mare salariu plătit la Spitalul Câmpulung -, în timp ce directorul câştigă puţin peste 11.000 lei. Magda BĂNCESCU 

 

The most visited gambling websites in The UK