Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Mănescu îi cere primarului să doteze şcolile cu lămpi UV. Mai ales că banii pot fi recuperaţi de la UE

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 904

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2490_16.jpg

Sugestia medicului a fost luată în râs de reprezentanţii Executivului, care au chicotit pe seama bronzatului elevilor şi profesorilor la ore

Consilierul PNL nu trebuie să se supere pe comportamentul pueril al capilor Primăriei, căci „unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”

Probabil, inspirat de o ştire naţională despre intenţia de colaborare a unui producător de sisteme de iluminat cu Institutul de Lasere de la Măgurele, în vederea producerii de tuburi UV, doctorul Silviu Mănescu le-a vorbit colegilor consilieri şi, în special, Executivului despre necesitatea dotării şcolilor cu lămpi cu ultraviolete. De când cu pandemia de coronavirus, pentru astfel de dispozitive există o cerere aproape la fel de mare ca pentru măşti şi mănuşi. La şedinţa ordinară a aleşilor, ţinută pe 28 mai, cu câteva zile înainte de redeschiderea unităţilor de învăţământ, pentru lecţiile repetitive înaintea Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului, nu putea lipsi tema pregătirilor, de care sunt responsabili atât directorii, cât şi administraţia publică locală. Subiectul a fost redeschis tot de medicul Mănescu, se pare, cel mai îngrijorat pentru siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice, de vreme ce insistă în faţa Executivului cu idei noi, menite să reducă la minimum posibil riscurile de îmbolnăvire. Chiar dacă cea mai nouă sugestie a sa a stârnit chicoteli la masa prezidiului, ai cărei ocupanţi păreau că se amuză pe seama perspectivei răspândirii COVID-ului în şcoli, noi vă vom prezenta, cu toată seriozitatea, recomandarea lui Mănescu constând într-o investiţie în lămpi UV, achiziţionate masiv în această perioadă, pentru proprietatea de a dezinfecta aerul în spaţii închise. 

Lămpile UV sunt utile şi după pandemia de COVID-19, la gripa obişnuită şi orice focar de boală într-o şcoală   

Cum au primit propunerea gazdele videoconferinţei aleşilor, care, aflându-se în faţa tabletelor, nu puteau să audă hlizeala de la prezidiu? Cu ironii de bufet comunal, cum că ultravioletele îi ajută pe elevi şi profesori să se bronzeze. În fapt, ele ajută la distrugerea virusurilor şi bacteriilor, dezinfectând aerul din sălile de clasă, de aceea sunt considerate instrumente utile în lupta împotriva coronavirusului. Spitalele, mai ales, apelează la aceste dispozitive, pentru sterilizarea sălilor şi dezinfectarea echipamentelor medicale. Şi unele şcoli, din oraşe mari ale ţării, le-au inclus în dotarea lor înainte de izbucnirea pandemiei. Utilizarea lor incorectă a generat şi incidente, precum cel de la Braşov, de la începutul anului, când expunerea copiilor la o lampă cu raze ultraviolete, le-a provocat leziuni la ochi. Însă, folosite cu grijă, sunt de mare ajutor în dezinfectarea incintelor. Pe piaţă sunt comercializate cu preţuri de sub 300 de lei, până la 2.500 lei, în funcţie de performanţe. 

Cu cinci zile înainte de redeschiderea instituţiilor de învăţământ, dr.Silviu Mănescu a considerat că problema pe care şi-a propus s-o abordeze în faţa colegilor este foarte importantă. Acesta a recomandat Primăriei suplimentarea dotărilor întreprinse pentru reluarea cursurilor înaintea examenelor de absolvire. „Suntem în mijlocul acestei pandemii, care nu s-a sfârşit încă. Examenele se apropie. Vin în faţa dumneavoastră cu rugămintea de a dezbate puţin această problemă, în sensul în care trebuie să găsim nişte soluţii pentru şcoli. Ştiţi foarte bine că Ministerul Educaţiei a anulat o licitaţie şi se pare că sunt mai multe piedici, care vor întârzia anumite măsuri pentru şcoli. Aş ruga să vă exprimaţi punctul de vedere.”, i-a îndemnat liberalul pe reprezentanţii Executivului să comenteze propunerea sa.

Potrivit medicului, cea mai bună variantă de a igieniza clasele şi holurile este cu ajutorul razelor ultraviolete, tip C. „Există acum tehnologii foarte avansate şi pot fi folosite pentru menţinerea igienei. Există această formulă care poate fi folosită şi în cazul epidemiilor de gripă obişnuită, de gripă sezonieră, şi în condiţiile în care se creează un focar de boală în şcoală. Aceste lămpi cu ultraviolete pot fi folosite de aici încolo, nu numai în condiţiile epidemiei de COVID. Vă propun să creăm un program pentru fiecare şcoală, pentru a dota anumite zone de importanţă deosebită, în special, clasele, cu câte o lampă UV. Face parte din mobilierul clasei, se integrează foarte bine, poate fi folosită şi în timpul orelor, pentru că are un ventilator şi tot aerul este recirculat prin sistemul acestei lămpi. Are un aspect plăcut şi este foarte eficient. Nu sunt nici foarte scumpe. Eu consider că este o investiţie pe termen lung şi cu aplicabilitate diversă.”, este recomandarea lui Mănescu pentru un produs care are utilitate şi în viitor, pentru a gestiona aspecte de epidemiologie.

Se încearcă prinderea cabinetelor medicale şcolare în programul de returnare a cheltuielilor cauzate de COVID de către UE  

Potrivit primarului, care, cu două săptămâni înainte de începerea recapitulării pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi liceului, a avut o întâlnire cu directorii de şcoli, solicitările acestora s-au limitat la dezinfectant de mâini şi de pardoseli. Dar, graţie programului european care decontează cheltuielile ocazionate de lupta împotriva COVID-19, intenţionează să includă şi cabinetele medicale şcolare în acest proiect.  Deocamdată, spitalul a înaintat Primăriei o listă orientativă cu echipamentele medicale, aparatură şi dezinfectanţi, achiziţionate începând cu 1 februarie, precum şi cu cele care se vor cumpăra până pe 30 septembrie. Cererea de finanţare va fi înaintată de municipalitate, care intenţionează să prindă şi şcolile - cu cabinetele medicale şcolare - într-o solicitare de restituire a cheltuielilor înaintată Uniunii Europene. Liviu Ţâroiu spunea că va lua legătura cu medicii şcolari, pentru a le cere să-şi stabilească necesarul de materiale pentru acest an, necesar care va fi cuprins în cererea de finanţare adresată UE. Ministerul Fondurilor Europene a lansat, recent, apelul de proiecte „Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19”, cu o alocare de 350 milioane de euro. Este vorba despre un apel de proiecte necompetitiv (primul venit, primul servit), deschis în perioada 15 mai - 30 septembrie 2020. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 10 milioane de euro.

„Recunosc că nu am discutat - spunea Ţâroiu, referindu-se la întâlnirea cu directorii de şcoli -, dar niciunul dintre dânşii n-a cerut aceste lămpi ultraviolete. Am fost în vizită la spaţiul în care vom monta laboratorul PCR şi acolo s-a făcut discuţia pentru asemenea lămpi, căci nu erau prevăzute. Dacă vor cere aşa ceva, vom face cererea de finanţare, le vom solicita şi le vom achiziţiona. Nu cred că vor mai face obiectul acestui sfârşit de an şcolar, ci pentru anul şcolar 2020-2021.”, a afirmat primarul, pe care Mănescu a încercat încă o dată să-l convingă de utilitatea lor: „Este un mijloc curat de a steriliza eficient, mai mult de 95%, nu implică mirosuri sau anumite măsuri de protecţie, cum se întâmplă la dezinfectanţi. Şi suprafeţele, şi aerul pot fi sterilizate. Nu mai este nevoie de alte tehnici care ar îngreuna mult, pentru că sunt şi costisitoare, şi dificil de aplicat.” Din instructajul primit din partea Laboratorului Spitalului Municipal, Ţâroiu a aflat că obligatorii sunt dezinfectanţii chimici, iar lămpile vin ca o dotare suplimentară „chimicalelor”. 

Magda BĂNCESCU

   

The most visited gambling websites in The UK