Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Vuvuzelele din grupul PNL “l-au forţat” pe Ţâroiu să accepte parcarea plătită prin SMS cum voia el

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 417

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2448_22.jpg

Un „mare” succes liberal pentru opoziţia aflată în campanie electorală 

Situaţie penibilă în Consiliul Local Câmpulung, generată de disperarea electorală a PNL de a ieşi în faţa PSD, care, deşi perdant la recentele alegeri prezidenţiale, s-ar putea redresa cu „gresia” din Piaţa Primăriei, cu asfaltul din zonele călcate de galoşii electoratului şi cu poantele lui Ţâroiu, gustate de cei mulţi. O aşa-zisă greşeală comisă de Economicul Primăriei, încurcat de calculele în euro ale companiilor de telefonie mobilă, a condus la necesitatea corectării preţurilor parcărilor publice, achitate prin SMS. Este vorba despre un comision de 0,05 euro, perceput de operatori, care n-ar fi fost luat în calcul când s-au aprobat tarifele achitate cu telefonul. Ba n-a fost luat în calcul deloc, ba n-a fost luat în calcul la această valoare. În mod firesc, Primăria trebuia să scadă acest comision din tariful votat în primăvară şi să încaseze mai puţin. Liviu Ţâroiu voia să salte tariful, iar comisionul să-l suporte cetăţeanul. După logica liberală, care a repetat o idioţie toată şedinţa, aşa se va şi întâmpla. Asta dacă nu cumva cei care vor redacta hotărârea de Consiliu se vor inspira din norma dată de colegii de la Piteşti, ignorând înregistrarea şedinţei din 23 decembrie 2019, unde se aude clar că propunerea PNL era identică celei a Executivului. Şi l-au mai şi presat pe Ţâroiu, mai să-l omoare, ca să accepte ceea ce, de fapt, voia şi el.            

După Ţâroiu, comisionul a fost mai mic, după Şerb, comisionul n-a fost deloc   

În regulamentul de taxare a parcărilor Primăriei, aprobat în martie 2019, figurează următoarele modalităţi de plată: 8tariful de 1 leu/30 minute; 8taxa orară de 2 lei/oră; 8tichetul de parcare de o zi, în valoare de 6 lei; 8abonatul lunar de 120 lei. Pentru şoferii care preferă să achite parcarea prin SMS, tarifele stabilite în primăvară arătau astfel: 830 minute: echivalentul în lei a 0,25 euro + TVA; 8o oră: echivalentul în lei a 0,45 euro + TVA; 8o zi: echivalentul în lei a 1,40 euro + TVA. Hotărârea de Consiliu prevedea, în materia plăţii cu telefonul, că diferenţa dintre tariful prevăzut în regulament şi tariful prin SMS era compusă din comisionul operatorului de telefonie mobilă şi abonamentul numărului scurt utilizat pentru plata parcării.                     

Asupra acestor din urmă tarife au revenit aleşii, la şedinţa din 23 decembrie 2019, cu motivaţia prezentată public de Liviu Ţâroiu cum că s-a greşit comisionul companiei de telefonie, când s-au calculat, în martie, preţurile percepute printr-o aplicaţie de mobil. Şi atunci s-a revenit asupra Hotărârii nr.23 din 28 martie 2019, corectându-se valorile anunţate anterior: 830 minute: echivalentul în lei a 0,25 euro + TVA (a rămas la fel ca în martie, 0,30 euro cu TVA inclus); 8o oră: echivalentul în lei a 0,50 euro + TVA (0,60 euro, TVA inclus); 8o zi: echivalentul în lei a 1,50 euro + TVA (1,79 euro, TVA inclus). 

„Având în vedere faptul că operatorul de telefonie a solicitat comisioane mai mari decât cele avute în vedere la adoptarea hotărârii menţionate (n.r. hotărârea din luna martie), este necesar a se modifica regulamentul în sensul schimbării tarifului pentru plata prin SMS.”, este justificarea lui Liviu Ţâroiu. Subalterna lui de la Compartimentul Strategii Urbane, Nicoleta Şerb, susţine în raportul ei că „nu s-au avut în vedere comisioanele operatorului de telefonie mobilă pentru plata parcării cu telefonul mobil”, de aceea au fost votate alte cifre în urmă cu zece luni. În plus, doamna Şerb a fost debusolată şi de faptul că privatul i-a stabilit sumele în euro. 

În sfârşit, n-are rost a ne mira de aiureala subordonaţilor lui Ţâroiu, care i-a contagiat şi pe consilierii liberali. Aceştia au făcut spume la gură pe seama celui mai controversat dintre tarife, cel aferent parcării pe o oră. Ţâroiu şi ai lui l-au corectat la 0,50 euro + TVA, în timp ce PNL-iştii orăcăiau de mama focului ca valoarea să scadă, după modelul Piteştiului, la 0,45 euro + TVA + 0,05 euro, ultima valoare fiind comisionul companiei de telefonie. Adică tot cât propunea şi Primăria: 0,50 euro + TVA! Şi aşa s-a şi aprobat, deşi, cel mai probabil, intenţiile erau de reducere la 0,45 euro + TVA. De unde rezultă un cost de 0,53 euro sau, vorba consilierilor ALDE, care socoteau de zor în timp ce liberalii se încăierau cu Liviu Ţâroiu pe seama „furtului” din buzunarul cetăţeanului, o diferenţă de 25 de bani, generată de comisionul firmei. 

Liberalii cereau tarife ca la Piteşti, dar le-au calculat tot ca la Câmpulung 

Aşteptăm, aşadar, să vedem cu ce valori va fi redactat noul „Regulament pentru parcarea vehiculelor, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare cu plată, situate în zona centrală a municipiului Câmpulung”. Asta pentru că şefa de la parcări, publice şi de domiciliu, a lipsit de la şedinţă, iar reprezentantele Executivului, aflate de faţă, au recunoscut că n-au înţeles ce vor liberalii. Şi pe bună dreptate n-au înţeles, căci opoziţia cerea ce voia şi puterea. 0,45 euro al lor, plus comisionul de 0,05 euro, dădea 0,50 euro, totalul cu care s-a prezentat Primăria în faţa Consiliului, la toate adăugându-se TVA. Şi aşa s-a şi votat, spre bucuria lui Liviu Ţâroiu, care nu dorea ca să i se facă loc comisionului în tariful iniţial, căci pierdea Primăria. Astfel, orăcăiala fără cap a liberalilor i-a dat satisfacţie lui Ţâroiu, pentru că a ieşit cum a vrut el. Şi anume cetăţeanul suportă comisionul.

„Noi am aprobat un tarif fără să ţinem cont de comision. Avem două variante. Fie micşorăm tariful prin SMS pe care l-am aprobat şi includem comisionul.”, era prima variantă, pe care Primăria o respingea categoric, căci încasa mai puţin. Iar a doua variantă: suportarea comisionului de către cetăţean, prin creşterea tarifului de parcare prin SMS. „A fost o greşeală atunci când am calculat.”, a recunoscut primarul, care, luându-se după liberali, a greşit şi când a acceptat ca preşedintele să supună la vot - dovadă stă înregistrarea şedinţei de Consiliu - tariful dictat de PNL. Repetăm, ca să vedeţi ce prostie au susţinut în plen: 0,45 euro + TVA + 0,05 euro. 

Tarifele de la Piteşti, intrate în vigoare de la 1 iunie 2017, invocate şi para-invocate ca model pentru Câmpulung, arată astfel: 830 de minute de parcare - 0,25 € + TVA; 8o oră de parcare - 0,45 € + TVA; 82 ore de parcare - 0,90 € + TVA ; 81 zi de parcare - 1,40 € + TVA. Exact ce spuneam, 0,45 euro, care include comisionul de 0,05 euro, trebuia să se aprobe şi la Câmpulung, în ciuda văicărelii lui Liviu Ţâroiu că-i scade lui încasarea. Dar, ajutat de aiureala liberală, comisionul se aplică - în caz că nu se modifică hotărârea din pix - la tariful de 0,45 euro. 

Cum primarul s-a angajat să adapteze cifrele conform celor de la Piteşti, avem speranţa că, în momentul redactării hotărârii, îşi va pune oamenii să ţină seama, nu de vuvuzelele din grupul PNL, ci de sumele pe care vi le-am prezentat mai înainte, inspirate din hotărârea votată la Piteşti, în primăvara lui 2017. Magda BĂNCESCU

 

The most visited gambling websites in The UK