Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Câmpulung are Plan Urbanistic Zonal încă din 2007, dar a fost ţinut ascuns

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1232

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2426_Clipboard11.jpg

Pentru cetăţenii interesaţi să construiască într-un viitor apropiat, primarul Liviu Ţâroiu a anunţat că vor fi îndulcite actualele restricţii valabile în aria protejată, care, în opinia lui, se întinde până unde nu este cazul. „Noi o să cerem să restrângem acest sit istoric, pentru că ne-am dus cu el până pe Traian, chiar mai sus, şi impunem nişte reguli într-o zonă în care chiar n-avem niciun monument istoric şi nici case de patrimoniu. Ca să ştiţi, avem şi un P.U.Z. (n.r. Plan Urbanistic Zonal). L-am descoperit, Câmpulung are P.U.Z. Este aprobat, tot, dar a fost ţinut aşa… ca să nu ştim…, ca să nu poată fi descoperit. Că dacă nu-l ascunzi, nu-l descoperi. Noi l-am descoperit. Există şi un P.U.Z. Unul chiar vechi, din 2007. O să cerem să-l actualizăm şi o să-l folosim.”, spunea, anul trecut, conducătorul municipiului, la dezbaterea publică pe tema Planului Urbanistic General al Câmpulungului, document aflat încă în lucru. 

„Trebuie să propunem cât mai multe lucruri, pentru că din multe ies puţine, dar din puţine nu mai iese nimic”

Potrivit definiţiilor de specialitate, Planul Urbanistic General (P.U.G.) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan). În acelaşi timp, P.U.G.-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, P.U.Z-urile şi apoi P.U.D.-urile.” 

În schimb, Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) este un proiect care are caracter de reglementare specifică, detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate funcţiunile: locuire, servicii, producţie, circulaţie, spaţii verzi, instituţii publice, etc.) şi asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile P.U.G.-ului localităţii din care face parte. Prin P.U.Z. se stabilesc obiectivele, acţiunile, priorităţile, reglementările de urbanism (permisiuni şi restricţii) necesar a fi aplicate în utilizarea terenurilor şi conformarea construcţiilor din zona studiată (P.U.Z.-ul reprezintă o fază premergătoare realizării investiţiilor, prevederile acestuia realizându-se etapizat în timp, în funcţie de fondurile disponibile). 

Planul Urbanistic Zonal abordează: organizarea reţelei stradale; zonificarea funcţională a terenurilor; organizarea urbanistic-arhitecturală în funcţie de caracteristicile structurii urbane; indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT, etc); dezvoltarea infrastructurii edilitare; statutul juridic şi circulaţia terenurilor; delimitarea şi protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebită, dacă acesta există în zona studiată; măsuri de delimitare până la eliminare a efectelor unor riscuri naturale şi antropice, dacă acestea există în zona studiată; menţionarea obiectivelor de utilitate publică; măsuri de protecţie a mediului, ca rezultat al programelor specifice; reglementări specifice detaliate (permisiuni şi restricţii) incluse în Regulamentul local de urbanism aferent PUG-ului.”

Subiectul Planului Urbanistic Zonal a fost deschis, la întâlnirea cu echipa de elaborare a Planului Urbanistic General, la o distanţă de 15 ani de precedentul, de dr.Silviu Mănescu. „Aş întreba dacă credeţi că în organizarea oraşului este nevoie să identificăm nişte Planuri de Urbanism Zonal. În momentul de faţă, eu cred că, pur şi simplu, trebuie delimitate nişte zone şi Planul de Urbanism Zonal trebuie făcut ulterior, în funcţie de oportunităţi şi în funcţie de soluţiile care se adoptă în Consiliul Local, în Primărie. Eu zic că este important să delimităm aceste zone, pe care ulterior să le dezvoltăm ca pe P.U.Z.-uri. Sunt mai multe zone şi fiecare zonă cu interesul ei. Dar trebuie să ţinem cont de interesele pe care noi ni le propunem. Trebuie să propunem cât mai multe lucruri, pentru că din multe ies puţine, dar din puţine nu mai iese nimic.”    

„Ceea ce există acum reprezintă suficient loc de a reorganiza în mod inteligent, funcţional, oraşul”

Potrivit şefei de proiect al P.U.G.-ului, arhitectul Irina Popescu Criveanu, structura urbană a oraşului este extraordinar de interesantă. Iar împărţirea cartierelor, a fostelor mahalale, este deosebit de evidentă. „Noi credem că regulile urbanistice trebuie să întărească identitatea acestor zone. Din acest punct de vedere, toată planificarea, şi a construirii, şi a vizitării, trebuie să fie corelată. Sigur că se leagă şi de probleme de trafic. Dar avem un avantaj enorm. Oraşul are trei străzi paralele pe malul drept al râului, care pot fi folosite separat, astfel încât traficul să fie descongestionat, iar artera de pe malul stâng să devină singura de tranzit, ajutată de nişte sisteme de încetinire a traficului şi, poate, de variante ocolitoare. Ceea ce există acum reprezintă suficient loc de a reorganiza în mod inteligent, funcţional, oraşul. În momentul în care apare această organizare inteligentă, imediat rezultă circuite turistice, circuite de biciclete ş.a.m.d. Nouă ni se pare că toată partea de amenajare, de care este absolută nevoie, amenajarea spaţiilor publice, bulevardul, trebuie să nu fie făcută la repezeală, ci ca urmare a acestui plan strategic de dezvoltare urbană. Imediat după aceasta vine întrebarea dumneavoastră şi anume P.U.Z. P.U.G. are o scară limitată. El se ocupă de dezvoltarea construcţiilor în teritoriu şi a activităţilor. Dar cum se construieşte în mod special, asta nu se poate face decât printr-un Plan de Urbanism Zonal. Fără el va fi un haos. Degeaba avem reguli, împărţim în zone inteligente, dezvoltăm industrie, etc.”, a precizat aceasta, punctând faptul că omului, atunci când intenţionează să construiască, trebuie să i se asigure ceea ce se cheamă securitatea juridică. 

„Dacă vreau să cumpăr un teren în oraş, trebuie să ştiu ce mă aşteaptă în stânga, în dreapta, în sus şi-n jos. Este ca un pact social. Dacă eu nu sunt sigur că în dreapta mea n-o să crească un P+turlă sau P+turn sau P+P.U.Z., cum îi zicem noi la Bucureşti, lucrurile nu vor merge bine. Credem că P.U.G. poate face o primă parte de ordine în funcţionarea oraşului, iar suprafeţele pe care le vom stabili pentru Planuri Urbanistice Zonale trebuie să se facă repede. Şi este bine să se facă.”, a mai spus arhitectul Irina Popescu Criveanu, dând exemplul P.U.Z.-urilor operaţionale, în limitele legii, atunci când este nevoie, şi al celor care detaliază nevoile de dezvoltare care provin din zona de interes public. „Dar pentru asta este nevoie de disciplină, dar şi de posibilitate, pentru că multe Primării nu au capacitatea tehnică pentru a conduce aceste lucruri.”, a conchis şefa echipei care elaborează P.U.G.-ul Câmpulungului. “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK