Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Liviu Ţâroiu i-a anulat arhitectei Coşa contractul pentru clădirea Băilor „Kretzulescu”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1759

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2424_Clipboard09.jpgMotivul: nu i-a predat la timp D.A.L.I.-ul comandat pentru continuarea lucrării de renovare 

De când este Liviu Ţâroiu primar, bugetul local a conţinut prevederi financiare pentru refacerea documentaţiilor necesare continuării lucrărilor lăsate baltă de specialiştii în „ţepe” de la Alba Iulia, Grup Corint. Banii pentru respectivele studii de proiectare, din care trebuiau să reiasă sumele presupuse de execuţia investiţiilor nefinalizate, au fost plimbaţi dintr-un buget într-altul, fără a se realiza D.A.L.I.-urile propuse. Este cazul obiectivelor rămase neîncheiate în „Kretzulescu”: clădirea băilor şi chiar parcul, care are nevoie de alei. Nemaivorbind de zidul care mărgineşte, într-o manieră discutabilă, zona verde de complexul comercial din vecinătate, trântit fără noimă în peisaj. Aşa va rămâne, din păcate, căci nu s-o apuca ADP să-l dărâme, deşi nu se leagă cu nimic în estetica parcului. 

În bugetul pe 2018, atât documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru Parcul „Kretzulescu”, cât şi cea aferentă Băilor „Kretzulescu” beneficiau de alocări de 50.000 lei fiecare. Realizând că n-are nevoie de un constructor profesionist, ca să încheie amenajarea parcului, Liviu Ţâroiu a renunţat la proiectul „restului de executat”, căci asta îi trebuie Primăriei, un proiect pentru ce a rămas neterminat din proiectul mare, în cazul parcului. Şi asta pentru că ADP va continua - şi chiar din luna octombrie - intervenţiile neefectuate de Grup Corint. Adică nişte alei şi locul de joacă, în realizarea căruia se va implica Holcim. Prin urmare, era culmea să cheltuiască 50.000 lei - o jumătate de miliard de lei vechi! - pe un proiect pentru nişte amărâte de alei. 

Astfel, s-au salvat aceşti bani, toamna trecută, existând intenţia de a fi consumată cealaltă jumătate de miliard, în banii vechi, ca să afle autorităţile locale cât costă „restul de executat” în cazul Băilor „Kretzulescu”. D.A.L.I.-ul băilor costă 44.000 lei, după cum reiese din prevederea bugetară pe 2019. Vă împrospătăm o informaţie lansată de primar, toamna trecută, când a făcut anunţul încheierii unei colaborări cu Anca Coşa, pe considerentul declarat că ea este autoarea proiectului mare de reabilitare urbană a centrului istoric şi Complexului „Kretzulescu”. Închipuitul parteneriat, pe care Ţâroiu l-a acceptat de silă, nu de plăcere, a fost predecedat, cu o lună înaintea anunţării “fructuoasei” colaborări, de o ieşire publică a arhitectei, care a ameninţat cu reclamaţii la adresa consultantei cu care lucrează primarul pe probleme de urbanism, pe motiv că amestecă activitatea ei la Primăria Câmpulung cu profesia privată.

La scurt timp de la acest incident, Liviu Ţâroiu a anunţat că Anca Coşa va realiza D.A.L.I. pentru Băile „Kretzulescu”. Găsirea unui specialist dispus să lucreze noul studiu pentru băi n-a fost lucru uşor, voia să credem şeful Executivului, care a apelat la o veche cunoştinţă a Primăriei. „În sfârşit, după foarte mult timp, am reuşit să găsim pe cineva. Am avut-o scoasă de trei ori în S.E.A.P. şi niciodată n-a venit nicio persoană, nicio societate. Am reuşit s-o convingem pe doamna Anca Coşa, care, de fapt, era titulara proiectului, să refacă ce mai era de executat, căci nouă ne trebuie restul de executat. Sperăm să ne apucăm de ea, este o lucrare care se poate face şi pe perioada de iarnă, fiindcă sunt interioare marea majoritate a intervenţiilor.”, era vestea surpriză a primarului, care susţinea că el a convins-o pe Coşa să accepte înţelegerea. 

Încheiem acest remember, pentru a reveni în prezent, când, la un an distanţă de  vestea dată de primar cu noduri, a avut de făcut altă comunicare, de data aceasta, cu zâmbetul pe buze. Şi anume că a eşuat înţelegerea cu Anca Coşa. „Am avut probleme şi, din cauza aceasta, am anulat un contract. Trebuie să facem un „rest de executat”, nu se schimbă cu nimic proiectul, numai că ne trebuie, pentru a scoate la licitaţie, să se scadă din devizul iniţial tot ce s-a făcut. Trebuie făcut de un proiectant. Am încercat să-l facem noi, dar nu avem autoritatea necesară şi specialiştii pentru a face această treabă. Suntem în curs de realizare a D.A.L.I. Este în lucru. Relaţia cu familia Coşa a eşuat, că nu a făcut-o la timp. Acum, lucrăm cu altcineva, în momentul în care îl avem, scoatem la licitaţie şi, anul viitor, ne apucăm de lucrare.”, a afirmat Liviu Ţâroiu, la conferinţa de presă, de săptămâna trecută.

Licitaţia va avea ca obiect numai clădirea Băilor „Kretzulescu” şi porticul. „Celelalte lucrări care mai sunt, pentru extinderea aleilor, locul de joacă, le vom face cu ADP. Începem din toamna acestui an. Locul de joacă se va monta în cursul lunii octombrie.”, a mai precizat acesta. 

Oarecum legat de această investiţie, au avansat puţin şi planurile care privesc zona aflată în continuarea parcului şi anume malurile Râului Târgului, pentru care, anul trecut, s-a realizat un studiu de prefezabilitate. În acest moment, este în curs de execuţie studiul de fezabilitate al investiţiei de amenajare a spaţiului verde străbătut de cursul de apă. „Este o lucrare amplă, mai dificilă, şi trebuie să avem o colaborare şi cu Apele Române, şi cu Hidroelectrica.”, a conchis Liviu Ţâroiu. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK