Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Dică Hristu a dat în judecată comuna pe care o conduce

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Septembrie_2422_Clipboard11.jpg

=Primarul de la Vlădeşti a câştigat în instanţă salariile din perioada în care a fost demis

În august 2017, primarul comunei Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, a fost demis prin ordinul prefectului judeţului Argeş, după ce Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că s-a aflat în conflict de interese. După mai bine de un an în care a lipsit din fruntea instituţiei, edilul şi-a găsit dreptatea la Curtea de Apel Piteşti şi a fost repus în funcţie. Cristian Hristu Dică şi-a cerut, în instanţă, drepturile salariale de care a fost văduvit în perioada în care nu a mai avut în mâini frâiele de primar şi le-a primit.

Pentru a-şi recupera banii, primarul din Vlădeşti a dat în judecată comuna pe care o păstoreşte, acţiunea, care are ca obiect „obligaţia de a face, plată indemnizaţiei de primar pentru perioada 22 august 2017 - 27 octombrie 2018, actualizată cu indicele de inflaţie”, fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Argeş în luna aprilie a acestui an. Primul termen al procesului s-a derulat pe 16 septembrie 2019, dosarul rămânând în pronunţare pentru luni, 23 septembrie. La începutul săptămânii, completul de Contencios Administrativ şi Fiscal a fost de acord cu cererea edilului şi a obligat Comuna Vlădeşti să-i plătească indemnizaţia cuvenită pentru perioada amintită anterior, actualizată cu indicele de inflaţie. În acelaşi timp, unitatea administrativ teritorială trebuie să-i vireze primarului şi cheltuielile de judecată, în sumă de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în 15 zile de la comunicare.

Reamintim că primarul Cristian Dică Hristu a fost demis prin ordinul prefectului judeţului Argeş în august 2017. A fost repus în funcţie prin decizia Curţii de Apel Piteşti, după mai bine de un an în care a lipsit din fruntea instituţiei. Pe 12 octombrie 2018, instanţa decide anularea ordinului prefectului: „Respinge excepţia inadmisibilităţii, invocată prin întâmpinare. Admite recursurile. Casează sentinţa în parte şi, în rejudecare, admite în parte cererea şi dispune anularea ordinului Prefectului Judeţului Argeş nr. 278/16.08.2017”. Cristian Dică Hristu a pierdut fotoliul de primar după ce fusese condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese. Agenţia Naţională de Integritate a constatat că, pe timpul când era consilier local (2008 - 2012), edilul a votat o Hotărâre de Consiliu, prin care încheia un contract de furnizare de lemne de foc cu o firmă al cărei administrator şi asociat unic era cumnata sa. A fost trimis în judecată şi condamnat. Edilul a folosit căile de atac, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat decizia penală şi a trimis cauza spre rejudecare Curţii de Apel Piteşti, cea care dăduse sentinţa de condamnare.

La rejudecare, instanţa l-a achitat definitiv. „Desfiinţează în totalitate sentinţa şi rejudecând, înlătură soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei, prevăzută de art. 80 Cod penal, dispusă faţă de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 301, Cod Penal, cu aplicarea art. 35 Cod Penal. (...) achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art. 301, Cod Penal, cu aplicarea art. 35 Cod Penal. (...) lasă nesoluţionată acţiunea civilă. (...) cheltuielile juridice avansate de stat (în fază de urmărire penală, în judecata de fond, apel şi recurs în casaţie) rămân în sarcina acestuia, definitivă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Piteşti, din data de 23 septembrie 2019. „Mi se pare nedrept. S-a demonstrat că sunt nevinovat, mi s-au ridicat toate sentinţele. Normal, acum, Primăria trebuie să-mi dea banii, din oficiu. Am cerut să mi se dea sumele exacte, plus cheltuielile de judecată. Urmează să se stabilească exact suma pe care trebuie să o primesc, sunt experţi care vor stabili acest lucru. Eu am consultat un avocat şi acesta mi-a spus să acţionez în judecată, lucru pe care l-am şi făcut.”, a precizat primarul Cristian Dică Hristu pentru presa judeţeană, înainte de pronunţarea Tribunalului Argeş.

Ama IVAN                          

 

Evenimentul Muscelean