Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Sercop ADN şi And Secom Intexim se luptă pentru obţinerea contractului de extindere a Oncologiei

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1023

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Septembrie_2420_Clipboard15.jpgDouă firme cu notorietate în Câmpulung - dintre care una agreată de primarul Liviu Ţâroiu, având în derulare mai multe investiţii ale Primăriei - îşi dispută un contract de lucrări puţin spus atractiv. De data aceasta, autoritatea contractantă este Spitalul Municipal, care, sub noua conducere, continuă programul de modernizare a secţiilor unităţii. În această toamnă, a venit rândul Oncologiei, un compartiment a cărui capacitate actuală este depăşită de numărul în creştere al bolnavilor de cancer, primiţi la tratament în condiţii la limita decenţei. Nu este niciun secret că la serviciile spitalului din Câmpulung apelează pacienţi săraci, care nu-şi permit costurile unei îngrijiri ce le-ar putea prelungi viaţa, în instituţii incomparabil mai bine dotate, ca tehnică medicală şi personal. Cu o mare întârziere generată de lipsa finanţării, banii de la Ministerul Sănătăţii şi bugetul local fiind direcţionaţi către alte priorităţi investiţionale, anul trecut, a fost planificată lucrarea de reabilitare - extindere a Compartimentului Oncologie. 2018 a fost ocupat cu îndeplinirea formalităţilor de proiectare, 2019 fiind anul contractării constructorului, procedură aflată în derulare în prezent. Invitaţiei lansate firmelor de a se înscrie pentru obţinerea unei lucrări estimate la 4.606.020 lei i-au dat curs doi constructori cunoscuţi în zonă, Sercop ADN şi And Secom Intexim, ultima venind în asociere, la fel ca la precedentele investiţii puse în practică de aceasta, cu Inic. 

Interesant de urmărit cine câştigă: constructorul tradiţional al Spitalului sau constructorul favorit al lui Ţâroiu   

Procedura derulată de Spitalul Municipal, prin intermediul SICAP, a debutat pe 30 iulie 2019 şi urmăreşte găsirea executantului proiectului de „Reabilitare - Extindere” a Compartimentului Oncologie. Este prima lucrare de amploare a mandatului de manager al lui Nicolaie Alexe, în timpul căruia va fi mărit imobilul în care funcţionează secţia la ale cărei servicii apelează pacienţi care nu-şi permit deplasarea şi tratamentul la clinici dezvoltate. Terenul a fost pregătit pe finalul şefiei predecesorului său, care a lăsat această sarcină moştenire actualei echipe de conducere. Stadiul este, din păcate, unul întârziat, din cauza birocraţiei în domeniul achiziţiilor publice şi nu numai, unitatea sanitară musceleană depinzând de finanţarea primită de la Ministerul Sănătăţii, cu o contribuţie din bugetul local al Câmpulungului. Pe lista de investiţii a anului 2019, lucrarea de extindere şi modernizare a Compartimentului Oncologie figurează cu o prevedere de 1.314.000 lei, din excedentul bugetar al anilor precedenţi.       

Valoarea totală estimată a contractului se cifrează la 4.606.020 lei, din care: cheltuieli pentru investiţia de bază - 4.528.696,13 lei (construcţii şi instalaţii - 3.771.946,57 lei; utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj - 756.750 lei); organizare de şantier - 77.323,82 lei. Potrivit cerinţei autorităţii contractante, durata de realizare a investiţiei este de 16 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. 

Criteriul determinant al atribuirii contractului îl constituie cel mai bun raport calitate - preţ. După cum punctam mai înainte, procedura este încă în derulare, fiind consumată etapa primirii ofertelor, care s-a încheiat pe 9 august, şi cea a evaluării lor din punct de vedere tehnic, finalizată pe 4 septembrie. Sunt calificate pentru următoarea fază, cea a evaluării financiare, două societăţi câmpulungene: Sercop ADN, firma lui Ion Pătrăşcan, care participă la licitaţie ca ofertant unic, şi And Secom Intexim, reprezentantă de Ion Cotescu, aflată în asociere cu firma lui Cornel Bivol, Inic, şi alţi doi subcontractanţi, Tehnoplus Medical Service (subcontractant 0,1%) şi Hospital Technical Solutions (subcontractant 4%).

Ambele combatante au de partea lor câte un avantaj în privinţa căruia rămâne de văzut care va cântări cel mai greu. Colaborarea oamenilor de afaceri Ion Cotescu şi Cornel Bivol a avut ca rezultat lucrările capitale ale ultimilor ani desfăşurate în Spitalul Câmpulung, în timp ce Sercop este pe valul investiţiilor în municipiu, alături de firmele familiei Răuţoiu, din Cetăţeni, Stoeneşti, Târgovişte, de când la „butoane” se află Liviu Ţâroiu. Tot de când conduce Primăria Liviu Ţâroiu, And Secom Intexim n-a mai prins niciun contract notabil, cu toate că a încercat să se afle printre constructorii beneficiari ai fragmentelor proiectului „Kretzulescu”. Firma lui Ion Cotescu s-a numărat printre cele care şi-au dorit lucrarea de amenajare a zonei sudice a centrului, tronsonul cuprins între „Bărăţie” - “Dinicu Golescu”, incluzând Piaţeta şi Parcul Jurământului, dar a pierdut în faţa General Trust, din Piteşti.   

În schimb, Sercop are de lucru încă - deoarece investiţia nu s-a finalizat, aşa cum previziona primarul Ţâroiu, în luna august - la modernizarea Industrialului de jos, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, cu suma de 3.945.806 lei. Licitaţia pentru „Modernizare, reabilitare şi recompartimentare interioară a clădirii Colegiului Tehnic, situată în strada Negru Vodă, nr.145” a fost câştigată de Sercop, asociată cu Cornea Ind. Construct, la preţul de 2.417.106,21 lei. După refacerea socotelilor în primăvara-vara lui 2019, ca urmare a creşterii salariului minim în construcţii, preţul lucrării se scumpeşte, ajungând la 2.741.545,66 lei. Un câştig substanţial pentru colaboratorii privaţi ai lui Ţâroiu, care au câştigat licitaţia cu 2,4 milioane lei, iar, după o jumătate de an, primesc 2,74 milioane lei, fără a lua în calcul „diversele şi neprevăzutele”. Asta pentru că autoritatea contractantă a prevăzut în clauze posibilitatea de revizuire a contractului în limita prevăzută în devizul general pentru acest tip de lucrări stabilite într-un cuantum de aproximativ 51.000 euro.

În afara acestui contract substanţial, Sercop a mai prins două lucrări scoase la licitaţie de Liviu Ţâroiu, ambele privind infrastructura de utilităţi. Prima: extinderea reţelelor de canalizare menajeră pe mai multe străzi din Câmpulung: Constantin Brâncoveanu, Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti şi Calea Măgurii, câştigată cu 2.068.319,24 lei. A doua: extinderea reţelei de apă pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii, pentru care Sercop a oferit un preţ de 2.902.367,71 lei.

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK