Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Liberalii s-au lăsat mânjiţi cu indemnizaţii mărite şi au lipsit în grup la şedinţa „periculoasă” cu blocul social de lux

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_August_2410_Clipboard15.jpgLiberalii au arătat, la începutul acestei săptămâni, ce înseamnă o opoziţie politică „adevărată” faţă de acţiunile îndoielnice ale partidului aflat la putere. Ca să nu voteze împotriva proiectului absurd al lui Liviu Ţâroiu, de a construi un imobil de lux pentru familii amărâte, copleşite până şi de plata facturilor la întreţinere, consilierii PNL au lipsit în grup la şedinţa extraordinară, ţinută luni, 12 august 2019. “Laşitate” descrie cel mai bine comportamentul aleşilor de dreapta, care, mulţumiţi că Liviu Ţâroiu le-a mărit indemnizaţiile la 10% din salariul lui pe 2019, nu l-au mai deranjat nici măcar cu prezenţa la o întrunire cu gust amar. Chiar dacă votul lor era anihilat de maşinăria de vot PSD-istă + ALDE + PAM, rezistenţa acestora, ca partid de opoziţie, era obligatorie. Dar cum era să-i faci rezistenţă unuia care tocmai îţi mărea „salariul” de consilier local, pentru care se şi calcă pe bătături ca să ajungă la conducerea Câmpulungului. Clar lucru, îi joacă Ţâroiu pe degete cum doreşte pe aşa-zişii opozanţi, care s-au lăsat, pur şi simplu, „mânjiţi” cu retribuţii crescute simţitor, pentru a nu face nimic. Cu opt consilieri absenţi, căci, în afara celor şase de la PNL, şi PSD a înregistrat doi membri învoiţi la întrunirea de urgenţă, Mărgărin Blidaru şi Nicolae Dumitrescu, cofinanţarea de peste 4,3 milioane de lei sau 920.000 euro cu aproximaţie a trecut, în mai puţin de zece minute, la votul aleşilor puterii. 

Cică jelesc amânarea construcţiei blocului unii de la blocurile ARO, dintre cei care n-au vrut să vină la muncă  

Fiind eliminat deranjul fonic, graţie înţelegerii liberalilor de a nu se prezenta la şedinţă, hotărârea pe care Ministerul Dezvoltării Regionale o aştepta din luna martie a fost adoptată de majoritatea lui Liviu Ţâroiu cu unanimitate de voturi. Unsprezece voturi, mai precis, căci atâţia aleşi au participat la extraordinara convocată în prima zi a săptămânii. Unsprezece consilieri au hotărât că în Câmpulungul cel depopulat până la disperarea Economicului Primăriei, că nu mai are pe cine impozita,  este nevoie de un bloc nou. Şi de ce avem nevoie de un bloc nou, pentru care autorităţile angajează o cheltuială - este adevărat, estimată - de aproape un milion de euro din taxele şi impozitele câmpulungenilor? Pentru că îl sună pe consilierul Sârbu unii din blocurile ARO - blocurile în care Ţâroiu n-a găsit doritori pentru calificare prin proiectul UE „Schimbă-ţi viitorul!” - ca să-l întrebe: cât mai durează, domnule, până se aprobă banii pentru bloc?! 

Păi, dacă oamenilor din fostele blocuri muncitoreşti nu le trebuie de muncă înseamnă că nu le trebuie nici locuinţe. Căci n-au cu ce le întreţine. Iar dacă au serviciu au şi un acoperiş deasupra capului, la ARO majoritatea fiind proprietari. Prin urmare, chiar nu-l înţelegem pe Sârbu de ce se perpeleşte de grija locatarilor de la uzină, la adresa cărora Ţâroiu însuşi se plângea că “i-au dat plasă” la constituirea grupului ţintă de marginalizaţi, necesar în proiectul cu nevoiaşii, finanţat de UE. Şi dacă au refuzat calificarea, deşi primeau şi bani, şi masă caldă, şi răcoritoare, şi cafea, la cursurile de instruire într-o meserie, pe aceştia îi duci în blocul de peste 4,5 milioane de euro? 

Revenind la discuţia de la începutul săptămânii, impropriu spus discuţie, subiectul constând într-un monolog al lui Ţâroiu pe tema valorilor care se vor reduce atât de mult încât abia se vor mai vedea, ministerul primeşte, în sfârşit, hotărârea aşteptată. Luni, 12 august, la a treia încercare, Ţâroiu a obţinut acceptul Consiliului pentru a cheltui un „prognozat” de 4.326.590,10 lei, partea Câmpulungului dintr-un proiect estimat de autorul studiului de fezabilitate la 20.806.814,42 lei sau 4.426.982 euro.

Ministerul Dezvoltării Regionale este dispus să finanţeze 16.480.224,32 lei, diferenţa intrând în sarcina municipiului, care, în acest moment, sigur nu şi-o permite. Dar cum investiţia nu va începe în acest an şi, mai mult ca sigur, nici la anul, baza asigurării cofinanţării stă în bugetul anilor viitori. 

Costul blocului lui Ţâroiu intră la apă ca pălăria lui Spirache din „Titanic Vals”. Primit de pomană de la minister    

„Abureala” primarului, de la început de săptămână, de care chiar nu era nevoie, ţinând cont că în sala de şedinţe nu erau decât oamenii săi de la partid şi aliaţii ALDE + PAM, a insistat pe faptul că, la finalul finalului, nota de plată a municipalităţii va fi mult sub 4,3 milioane de lei. La fel şi a ministerului. Asta pentru că valorile despre care relatăm vor fi retezate puternic, o dată, de specialistul care va lucra proiectul propriu-zis, a doua oară, de concurenţa de la licitaţie. 

Iată ce a avut de spus Liviu Ţâroiu în apărarea proiectului închipuit social, pentru care insistă cu atâta ardoare, ca să facă bine unui constructor, nicidecum unor pârliţi habotnici la ideea de muncă şi întreţinere, care n-au ce căuta în apartamente de 88.540 de euro. Fie ele estimate, cum sună refrenul primarului, care, oarecum, îi face responsabili şi pe consilieri că l-au împins în horă, fiind nevoit să joace. Adică i-au dat permisiunea, prin lista de investiţii aprobată anul trecut, să facă un studiu de fezabilitate, pentru realizarea căruia a cheltuit nişte bani. Studiu cu care s-a dus la Ministerul Dezvoltării Regionale, care, surpriză, l-a aprobat cu o rapiditate uluitoare. 

„Noi am depus o documentaţie, aprobată de dumneavoastră, prin studiul de fezabilitate, privind accesarea de fonduri. Am depus-o la M.D.R.A.P. Din fericire pentru noi, s-a aprobat. Mi-au şi trimis contractul semnat de dânşii. Eu trebuie să-l semnez. Ceea ce n-am depus noi la dosarul respectiv a fost cofinanţarea cu care noi, Consiliul Local, suntem de acord la sumele respective. Sumele au fost un prezumat al valorilor acestei construcţii. După părerea mea, ele nu vor fi niciodată la acest nivel.”, vrea Ţâroiu să credem că milioanele de lei şi de euro din studiul de fezabilitate nu vor fi cheltuite în integralitatea cuantumurilor apreciate de autor. 

Mai mult, primarul spune că el a dorit prezenţa autorului primului dintre studiile investiţiei în faţa consilierilor locali, ca să le explice cum a ajuns la sumele şocante. „Eu am cerut să vină la şedinţă, dar proiectantul SF-ului - nu proiectantul efectiv al blocului - este în concediu.”, a scuzat şeful Executivului imposibilitatea de a-l aduce la Câmpulung pe insul care a făcut socotelile în cazul blocului social. „Dar - este convins Liviu Ţâroiu - după această aprobare de cofinanţare a noastră, după ce eu voi semna contractul, dacă mă veţi delega să semnez contractul, din proiectare va rezulta altă sumă. Toate aceste sume vor trece prin Consiliul Local. Mai mici. Mai mari nu pot fi, n-au cum. Şi le vom regla la momentul respectiv. Dacă sunt mai mici, n-am cum să nu le votez!”, a eliminat Ţâroiu posibilitatea unui scenariu defavorabil, după angrenarea şi altor cheltuieli, în afara celor din prezent.

„Dacă noi votăm acum o cofinanţare (n.r. atât de mare), n-avem cum să n-o votăm când va fi mai mică. Dacă vă duceţi în construcţii + montaj, fără utilităţi, o să vedeţi că nici în sumele acestea C+M nu sunt peste 600 euro/mp construit. În mod normal, tot ce înseamnă C+M este între 300 şi 700 euro metrul pătrat. Noi suntem undeva la C+M de 600 euro metrul pătrat. Utilităţile sunt foarte aproape. Nu avem cheltuieli mari de utilităţi, fiindcă acolo (n.r. în Grui) avem apă, canal, energie electrică şi nu avem probleme. Ei, când fac SF-urile, nu se gândesc… aici este o greşeală a noastră, căci ar fi trebuit să-l chemăm, când am primit proiectul, şi să-i spunem: n-am cheltuieli pe treaba asta. Putem să discutăm la proiectul tehnic că n-am nevoie de parcări subterane. Şi din proiectul tehnic va rezulta o sumă mai mică. Eu n-am nevoie de parcare subterană, fiindcă am suficient spaţiu în Grui. Eu cred că vom reduce preţul foarte-foarte mult prin proiectul tehnic.”, astfel a sunat pledoaria primarului, care, repetăm, nu avea de ce să-şi obosească glăsciorul, căci participarea la extraordinara cu blocul era formată exclusiv din susţinătorii proiectului aberant. 

În concluzie, blocul se face, căci aşa vor Liviu Ţâroiu şi 11 consilieri locali de-o inconştienţă jignitoare când vine vorba despre îndesarea banului celor care muncesc cu adevărat în buzunarul vreunui afacerist leşinat să prindă un contract gras. Parcarea pentru nevoiaşii care nu-şi permit locuinţe, dar îşi permit maşină şi combustibil rămâne, dar nu va fi subterană, ci lângă bloc. Cât despre costuri, zice-se, proiectul tehnic vine cu o reducere cuprinsă între 30 şi 40% a valorilor visate de primul proiectant. Reducere urmată de o alta, la licitaţie, care taie şi ce-a estimat autorul proiectului tehnic până la 70-75%. Şi aşa ajunge blocul, după calculele păcălicilor din Primărie, să coste cât un coteţ.  Magda BĂNCESCU

Evenimentul Muscelean