Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Conform devizei lui Liviu Ţâroiu, satisfăcut că a făcut ceva, Câmpulungenii să fie mulţumiţi că s-a făcut Piaţa Primăriei. Nu contează ce va ieşi la final

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 685

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iunie_2395_Clipboard20.jpgAm intrat în ultima săptămână a contractului de execuţie a investiţiei de amenajare a Pieţei Primăriei şi zona de lucru, după cum constată tot câmpulungeanul, este încă departe de momentul predării către beneficiar. Pe 30 iunie 2019, contractul încheiat de Primărie cu firmele Group Concif şi Ratelen Construct ajunge la termenul final şi, cum duminica e zi nelucrătoare, festivitatea de inaugurare a obiectivului proaspăt amenajat trebuia să aibă loc vineri, 28 iunie 2019. Dar ce să inaugurezi, când finish-ul lucrării se lasă aşteptat?! Şi-l vom aştepta, probabil, întreaga vară, la ce efective „subţirele” trebăluiesc sub fereastra lui Liviu Ţâroiu, cu spor şi fără spor, căci ba e prea multă căldură, ba e prea multă ploaie. Şi deasupra pretextelor meteo, ba e prea încărcată agenda de lucru a executantelor din Stoeneşti şi Cetăţeni, aparţinând aceleiaşi familii, care a lansat şi o a treia societate pe piaţa construcţiilor din Muscel şi Câmpulung: Conteh Barengott, cu sediul social în Târgovişte şi cu portofoliu pe cale să se rotunjească, graţie contractelor câştigate în municipiu şi comunele din zona noastră. Fără îndoială, la sfârşit de săptămână şi de lună, nu vom asista la nicio tăiere de panglică, întrucât constructorii au depăşit şi al doilea termen convenit cu Liviu Ţâroiu, care se plângea, înainte să aibă buget, de „şantiere lente”, care suferă din cauza forţei de muncă, puţină şi împrăştiată la noianul de lucrări obţinute la licitaţiile care dau cam aceiaşi câştigători.

La sfârşitul săptămânii expiră termenul contractului cu executanţii din Piaţa Primăriei 

Vara trecută, la instalarea şantierului în Piaţa Primăriei, primarul ieşea în faţa câmpulungenilor cu un optimism combinat cu un hei-rup-ism fantezist şi anunţa o dată limită, stabilită la mica înţelegere între el şi executanţii investiţiei desprinse din proiectul de reabilitare urbană al lui Călin Andrei. 31 decembrie 2018 sau chiar mai devreme, căci dorinţa lui Ţâroiu de la Moşul era să aprindă luminiţele de Crăciun într-un centru primenit cum n-a fost nici la construcţia lui. Tocmai de aceea i-a pus pe consilieri să aprobe folosirea banilor de la podul din Tabaci pentru completarea preţului lucrării din Piaţa Primăriei, de 6,4 milioane de lei, care beneficia de o alocare în buget de doar 2,8 milioane de lei. La final, amenajarea va costa mult peste oferta de la licitaţie a firmelor asociate, întrucât Liviu Ţâroiu a primit, de câteva luni, solicitarea de majorare a valorii, conform reglementărilor în domeniul salariului minim în construcţii, de 3.000 de lei. Plus neprevăzutul care apare întotdeauna, cu consecinţa scumpirii intervenţiilor prelungite, iată, peste termenul de execuţie din contract. 

Că am pomenit de contract. Dacă documentul prevede ca dată limită 30 iunie 2019, cum susţine Liviu Ţâroiu, n-am înţeles menţiunea de pe panoul de şantier, unde scrie limpede ca lumina zilei: data începerii construcţiei - 23.07.2018; data finalizării construcţiei - 17.01.2019. Nici stadiul investiţiei n-a fost clar în declaraţiile autorităţii contractante, reprezentate de primar, care, spre finalul anului trecut, zicea aşa: „Se vede stadiul lucrărilor. Suntem undeva la 35-40% din cât avem de realizat. Suntem în tratative cu constructorul şi i-am fixat ca termen anul viitor, 30 iunie, ca să fie gata, efectiv, întreaga lucrare.” Pentru ca, după câteva luni, în martie, şantierul să „avanseze” la 20% din amenajarea „intrată la apă”. Este declaraţia primarului Ţâroiu, care, la conferinţa de presă a PSD Câmpulung, de la începutul primăverii, îi informa pe jurnalişti că s-a realizat o cincime din lucrare. 

Or, în acest ritm care a produs un 20%, din iulie, până în martie, şi un pici de grădiniţă realiza că restul de 80% n-are cum să fie dovedit în patru luni, din martie, până în iunie. 

Dar câmpulungenii n-au o problemă atât de mare cu nerespectarea contractelor şi umflarea permisă de lege a preţului lucrărilor. După satisfacţia produsă de „regenerarea urbană”, partea a II-a, cu care a început Ţâroiu, având proiectul lui Călin Andrei aferent tronsonului „Bărăţie” - „Dinicu”, unde sunt o grămadă de disfuncţionalităţi, şi la suprafaţă, şi în subteran, probabil, aceeaşi mulţumire va exista şi legat de Piaţa Primăriei. Măcar lucrarea făcută în continuarea bulevardului, care a cuprins Piaţeta şi Parcul Jurământului, s-a încheiat mai devreme decât prevedea contractul, lucru care nu se poate spune şi despre cea din Piaţa Primăriei, aflată la a doua depăşire de termen. 

Şi măcar de-ar fi o investiţie fără cusur, ca să zici că accepţi lungirea ei cu un motiv întemeiat. Dar nu e, pentru că muncitorii sunt prea puţini, vara prea ploioasă, iar proiectul prea departe de gustul câmpulungenilor, care nu înţeleg, de pildă, rostul zidului inestetic, care separă clădirea Primăriei de complexul comercial Big&Small şi restul spaţiilor de la parterul blocului. Dacă mulţumiţii merg pe gândirea: „Bine că se face!” Nu mai contează cum se face şi în cât timp, nemulţumiţii, în schimb, au mai multe de comentat în subsolul ştirilor pe acest subiect ori al imaginilor surprinse pe şantier de câmpulungeni dornici de mai mult decât simplul făcut.

8Ilona Aleca: „Va fi gata, că vin Zilele Oraşului şi trebuie să fie totul fresh pentru tipica destrăbălare... şi credeţi-mă, locuiesc în apropiere, văd şi aud, chiar se lucrează prompt!” 

8Costi Crîngăroaia: „Nu cred că va fi gata până la Zilele Oraşului!” 

8Ilona Aleca: „Eu sper să nu fie gata, ca să scăpăm de mizeria de la marea sărbătoare, dar am dubii. Vom vedea...”

8Constanţa Sandu: „Care destrăbălare, doamnă? „Zilele Câmpulungului” este o tradiţie şi e bine că se păstrează obiceiul.”

8Ilona Aleca: „Dacă aţi locui în centru, aţi înţelege despre ce vorbesc. Altfel, totul pare lapte şi miere!”

8Constanţa Sandu: „Eu vă cred şi vă dau dreptate, dar „Zilele Câmpulungului” sunt doar trei zile, nu tot anul.”

8Ilona Aleca: „Din păcate, pe noi ne afectează o săptămână, cât stau tarabele şi toboganele. Oamenii nu sunt civilizaţi, mirosurile sunt greu de suportat, gălăgia până la trei noaptea este de-a dreptul obositoare... şi multe altele, care, chiar şi numai pentru câteva zile, sunt insuportabile.”

8Boteanu Costin Radu: „Zilele Oraşului ar trebui ţinute pe stadion.” 

8Butoi Georgică: „Nişte incompetenţi, nimeni nu lucrează, iar primarul se împiedică de materiale aruncate peste tot. Lucrări începute şi lăsate aşa, vezi Parcul „Kretzulescu” şi altele.” 

8Susan Tiberiu Laurenţiu: „Vremea e ca vremea... lucrările sunt ca pelteaua... banii sunt ai urbei... transformate în TÂRG!”

8Nicolae Ungheanu: „Ieri, dar azi se lucra doar în zona fostei statui „Icar”, somn uşor! Alţii lucrează pe trei schimburi.”

8Răzvan Ionaşcu: „Piaţa Primăriei începe să arate ca linia Sigfried din ultimul Război Mondial! Atâta beton, prost gust şi ţigănie!”

Rampa pentru persoane cu dizabilităţi, o hidoşenie imposibil de utilizat de cei cărora le este destinată    

Că nimeni nu agreează, ca să folosim un termen elegant, apariţia buncărului lipsit de utilitate care separă construcţiile din zona de lucru, Primăria şi blocul cu spaţii comerciale, stă mărturie dialogul declanşat de o fotografie postată de un câmpulungean pe pagina personală de Facebook. „Aste este o rampă pentru persoane cu dizabilităţi. Un fel de buncăr fără acoperiș. Neinspirată creaţie. Cred că este un viitor wc, nu te vede nimeni.”, scrie Ştefan Laurenţiu Rădulescu. „Dacă n-o fi deja.”, îl completează Marian Grecu.

Autorul fotografiei i-a antrenat şi pe alţii cu păreri similare, expuse în cadrul discuţiei generate de acest „accesoriu” inutil, a cărui posibilitate de utilizare este contestată inclusiv de cei cărora le este destinat. 

8Ştefan Laurenţiu Rădulescu: „Muscelenii râd de rampa asta, zic că e bună pentru antrenament la bob.” 

8Ionuţ Şendroiu: „Ce hidoşenie! Crezi că a fost aprobată de vreun arhitect?”

8Ştefan Laurenţiu Rădulescu: „Nu cred. Era suficientă o bară metalică. Mult beton. S-ar putea ca oraşul să arate după chipul şi asemănarea primarului.”

8Mateoiu Antonio: „O idioţenie. Cine a fost arhitectul?! Şi cum dracului s-a aprobat aşa ceva?” 

8Alexandru Popescu: „Mi se pare total aiurea. O să-şi zdrelească bietele persoane cu dizabilităţi mâinile de beton. Cred că cei responsabili cu protecţia nu pot aviza aşa ceva.” 

8Cristina Butoi: „Nu mai sunt constructori în oraş? Primarul, oricum, nu ştie ce aprobă, doar cât aprobă.”

8Ştefan Laurenţiu Rădulescu: „Arhitecţi. Nu se ţine cont că este un oraş de munte, oraş istoric.”

8Cristina Butoi: „În general, nu prea se mai ţine cont de nimic, doar de şpăgi.” 

8Susan Tiberiu Laurenţiu: „Eu am dizabilitate locomotorie. Dacă nu o voi putea folosi, îl aduc pe primar din biroul său înalt… să mă ajute s-o urc.”

8Irinel Văduva: „O să devină o minunată pistă de bob din luna noiembrie... apoi probabil că pentru lunile de primăvară o să pună ceva gresie şi faianţă (dacă sunteți cetăţeni cuminţi), altfel o să vă pună linoleum.”

8Răzvan Bundoiu: „Cârcotaşi ca de fiecare dată! Să înţeleg că era mai bine înainte de renovare?! Pe mine, personal, mă bucură că s-a făcut această renovare şi mă bucură că o să urmeze alta!”

8Ştefan Laurenţiu Rădulescu: „Ai înţeles greşit. Nu era mai bine înainte. Nu o să fie nici după. Din contră.”

Sunt păreri de care primarul Liviu Ţâroiu ar face bine să ţină cont, căci şi banii acestor oameni, precum şi ai celor care simt la fel, chiar dacă nu se exprimă public, au intrat într-o lucrare de un gust îndoielnic. Parcă era vorba că „taie” zidul de care inclusiv fostul său angajator, Gheorghe Bulugea, i s-ar fi plâns, din cauză că l-a lăsat fără lumină în magazinul Big. Deşi bine era să nu se fi construit aşa ceva, care costă în draci, la cât beton a „înghiţit”. Fără să servească la ceva. Nici măcar imaginii oraşului, pe care o urâţeşte considerabil. „E.M.”

The most visited gambling websites in The UK