Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Alocarea de la bugetul de stat, aferentă unei populaţii de 2.910 locuitori, ajustată şi la Godeni

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 431

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Mai_2384_Clipboard15.jpgAutorităţile locale de la Godeni au la dispoziţie, în 2019, un buget local în sumă de 6.617.280 lei, nivelul la care au fost estimate veniturile propuse a fi obţinute în acest an. În schimb, cheltuielile planificate la valoarea de 7.773.890 lei depăşesc ceea ce ţinteşte conducerea Primăriei să încaseze de la cetăţeni şi din surse centrale şi judeţene, care alocă fonduri de echilibrare a bugetelor din teritoriu. În ceea ce priveşte funcţionarea administraţiei publice locale, veniturile obţinute din activitatea curentă a Primăriei au fost apreciate la un cuantum de 3.389.780 lei. Şi tot atât se va şi cheltui pentru bunul mers al principalei instituţii a localităţii. Dezvoltarea comunei se va baza pe un total prevăzut la 4.384.110 lei - atât se va cheltui pentru investiţiile derulate în acest an -, din care 3.227.500 lei, fonduri alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, accesat şi de autorităţile de la Godeni.

Ce investiţii a programat Pădureanu în 2019

Pentru locuitorii comunei muscelene şi nu numai pentru ei, vom prezenta în această ediţie ce planuri de modernizare a infrastructurii rutiere şi de utilităţi au edilii de la Godeni, precum şi ce sume le sunt necesare în acest an pentru execuţia investiţiilor programate. Sau pentru demararea lor, căci multe dintre lucrările enumerate nu se pot realiza cu fondurile care figurează în dreptul lor.  

8Reabilitarea şi consolidarea sediului Primăriei comunei Godeni: 1.000 lei (din excedentul bugetar); 

8Reabilitarea sediului Primăriei vechi a comunei: 40.000 lei (din excedentul bugetar); 

8Reabilitarea acoperişului Dispensarului uman Godeni: 130.000 lei (din excedentul bugetar); 

8Amenajarea unor toalete interioare la Căminul Cultural Capu Piscului: 5.000 lei (din excedentul bugetar);

8Reparaţii la Căminul Cultural Coteşti: 20.000 lei (din excedentul bugetar); 

8Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în satul Godeni: 45.530 lei (din excedentul bugetar), 869.140 lei (de la M.D.R.A.P.);

8Reparaţii ale bazinului de apă din Capu Piscului: 1.000 lei (din excedentul bugetar);

8Modernizarea şi eficientizarea iluminatului public prin montare de lămpi LED: 84.570 lei (din excedentul bugetar); 

8Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în comuna Godeni: 25.000 lei (din excedentul bugetar);

8Extinderea reţelei de canalizare în satele Godeni, Coteşti, Capu Piscului: 601.860 lei (din excedentul bugetar);

8Zid de sprijin la drumul comunal Marghitoi: 10.000 lei (din excedentul bugetar); 

8Reabilitarea drumului comunal Olteanu: 42.650 lei (din excedentul bugetar), 2.358.370 lei (de la M.D.R.A.P.);

8Îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri locale în comuna Godeni: 150.000 lei (din excedentul bugetar). 

Aşadar, 3.227.510 lei sunt bani care vin la Godeni de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin P.N.D.L., pentru cele două proiecte câştigate, alimentarea cu apă şi drumul Olteanu, în completarea celor 1.156.610 lei, pe care autorităţile îi folosesc din economiile anilor trecuţi, pentru investiţii.    

Zidul de sprijin şi drumul din Malu, incluse într-un proiect mai mare, care absoarbe şi finanţarea lor 

După cum era de aşteptat, opoziţia liberală de la Godeni, reprezentată de Ion Aldea, a ripostat la programul primarului PSD, din care au fost eliminate investiţii propuse şi incluse în bugetele precedente, fără a fi, însă, realizate. Aşa cum este un zid de sprijin în satul Malu, care a figurat în calendarul investiţiilor pe 2017 sau, anul trecut, 700 de metri de drum asfaltat, tot la Malu. Motivul tăierii lor de pe listă, potrivit şefului Executivului, îl reprezintă faptul că cele două lucrări au fost incluse într-un proiect mai amplu, depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, de la care Pădureanu speră să obţină banii pentru investiţia intitulată „Îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri locale în comuna Godeni”. Cât despre finanţările alocate drumului şi zidului neexecutate, la sfârşitul anului - mai spune primarul -, au fost direcţionate în excedentul bugetului local, de unde, în 2019, au fost scoase şi alocate investiţiei mari în drumuri, care le cuprinde şi pe cele două. 

Altă reclamaţie a lui Aldea a privit reţeaua de canalizare, care beneficiază, potrivit observaţiilor acestuia, de o prevedere de 6 miliarde de lei vechi. Bani din TVA - explică Ion Pădureanu -, returnaţi de A.F.I.R., în cadrul unui proiect cu fonduri europene. „Din 2015, avem conducte, dar nu avem extinderea canalizării?”, a sunat acuzator consilierul, căruia primarul îi serveşte drept scuză eşecul obţinerii unei finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale, instituţie căreia i s-a înaintat de trei ori un proiect având ca obiect extinderea reţelei de canalizare.

Primarul se plânge că a primit cu 30.000 de lei mai puţin decât se cuvenea la o populaţie de 2.910 locuitori 

Bugetul conturat de subalternii lui Pădureanu şi-a găsit apărători în Consiliul Local, din rândul majorităţii, care şi-au manifestat compasiunea faţă de puţinătatea resurselor ce împiedică realizări mai multe şi mai vizibile. „Toată lumea spune că nu se face una, nu se face alta, dar noi nu înţelegem că în buget sunt cifre estimative, nu avem banii în vistierie. Noi nu avem buget cum au alte comune, veniturile fiind numai din impozite şi taxe locale. Stăm la mâna Consiliului Judeţean. Este meritul domnului primar care aduce banii.”, şi-a lăudat superiorul consilierul Ion Tănase, în încercarea de a convinge populaţia că, dacă nu s-a făcut ceva, „nu s-a făcut nu din rea credinţă, ci pentru că nu sunt bani.” Apoi i-a servit o replică acidă opozantului Aldea, care, în opinia sa, n-ar trebui să ridice pretenţii, pentru că, în niciun an, liberalul n-a votat în favoarea bugetului local. 

Pe aceeaşi linie a insuficienţei veniturilor, primarul s-a plâns că: „Nu am primit decât 261.000 lei, faţă de 291.000 lei, cât trebuia pentru o populaţie de 2.910 locuitori. Aceşti bani sunt doar pentru salariile personalului Primăriei, indemnizaţiile consilierilor locali, salariile asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav.”, a conchis şeful Executivului discuţiile la buget, votat de 11 consilieri şi respins de unul, acelaşi Aldea, criticat de oamenii lui Pădureanu că are aceeaşi atitudine potrivnică an de an. Cu un vot împotrivă echivalează şi abţinerea celuilalt consilier din opoziţie, alesul PAM, Ion Livezeanu. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK