Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primul vot în Consiliul Local Godeni pentru reţeaua de gaze, programată să ajungă pe toate străzile comunei

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2732

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Martie_2365_Clipboard09.jpgToate satele comunei Godeni, cu toate străduţele, conform menţiunii făcute de primarul Pădureanu în plenul şedinţei Consiliului Local, de săptămâna trecută, au fost cuprinse într-un proiect care priveşte introducerea reţelei de gaze naturale în localitate. În comuna musceleană se pregăteşte, aşadar, o lucrare de anvergură şi de durată, care presupune foarte multe studii şi, cel mai important, asigurarea finanţării din fonduri guvernamentale, fiind lesne de înţeles că bugetul local nu-şi permite asemenea costuri. Deocamdată, a fost supus atenţiei forului legislativ al localităţii documentul însuşit de şeful Executivului, prin care justifică necesitatea de a avea această utilitate în comună. Votul acordat de aleşii locali pe 25 februarie 2019 dă permisiunea autorităţilor executive de a contracta serviciile de întocmire a documentaţiilor necesare: studiu de fezabilitate şi proiect tehnic.    

Primăria nu are bani nici pentru studiu de fezabilitate şi proiect tehnic, darămite pentru execuţia lucrării     

Primul pas în vederea realizării unei investiţii de amploare la Godeni, dorite, de altfel, peste tot în Muscel, inclusiv în anumite teritorii ale Câmpulungului - alimentarea cu gaze naturale -, a fost făcut. Un pas de la începutul începutului, constând într-un vot acordat la recenta dezbatere a Consiliului Local, consumată pe 25 februarie 2019, asupra Notei conceptuale a primarului Ion Pădureanu, care explică necesitatea şi oportunitatea realizării respectivei reţele de utilităţi. Următoarea etapă, aprobată de aleşii de la Godeni cu aceeaşi ocazie, o constituie elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru obiectivul intitulat „Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în comuna Godeni”. Finanţarea realizării celor două documentaţii va fi suportată din bugetul local şi din fonduri alocate de Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării Regionale. Odată obţinut acordul Consiliului Local, cu condiţia să aibă şi sumele necesare pregătite, primarul Ion Pădureanu poate trece la achiziţia serviciilor proiectanţilor care vor lucra cele două studii. „Se atestă faptul că terenurile necesare realizării obiectivului de investiţii (…) aparţin de drept domeniului public al comunei Godeni şi nu fac obiectul vreunui litigiu. Se atestă faptul că localitatea Godeni nu face obiectul vreunei proceduri de reorganizare administrativ-teritorială, nu a avut cotă de gaze şi nu există lucrări de gaze executate până în prezent.”, mai prevede hotărârea recent adoptată.                       

„Situaţia actuală de alimentare cu combustibil a locuinţelor neracordate la o reţea de distribuţie de gaze naturale implică depozite de combustibil solid (lemne, cărbune), aprovizionarea cu butelii de gaz lichefiat şi consumul de energie electrică (plite, radiatoare). Aceste soluţii implică preţuri de cost foarte mari pentru populaţia din zonă, în vederea asigurării încălzirii locuinţelor (exemplu: aproximativ 250 lei/mc de lemne), dar şi pentru încălzirea apei calde menajere (încărcarea facturilor de energie electrică cu consumul boilerelor electrice). 

Dată fiind situaţia dificilă creată la aprovizionarea cu butelii de aragaz şi de necesitatea reducerii la minim a tăierilor de lemn din păduri, din motiv de protecţie a acestora, şi pentru asigurarea în gospodării a unui minim de confort termic necesar unui trai civilizat, precum şi faptul că utilizarea combustibililor solizi poluează mediul înconjurător, este necesară, utilă şi posibilă demararea investiţiei pentru „Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în comuna Godeni”. 

Aceasta prezintă următoarele avantaje: grad sporit de confort; reducerea substanţială a cheltuielilor pentru încălzire şi prepararea hranei; reducerea poluării mediului; extinderea iniţiativei private; stimularea micilor întreprinzători; crearea de noi locuri de muncă prin atragerea investitorilor care sunt în căutare de locaţii cu impozite şi taxe locale moderate şi cu acces la utilităţi. Profilul de activitate al investiţiei este de deservire a populaţiei, prin asigurarea alimentării cu gaze naturale în condiţii de siguranţă, economice şi prietenoase cu mediul înconjurător. Investiţia propusă face parte din Strategia de Dezvoltare a comunei Godeni 2014-2020.”, punctează primarul Ion Pădureanu necesitatea şi oportunitatea investiţiei propuse a se realiza în localitate. 

„Datorită accesului la finanţarea M.D.R.A.P. cu privire la extinderile de reţele de apă şi canalizare ale unităţii administrativ-teritoriale Godeni, alimentarea cu gaze naturale ar asigura toată reţeaua de utilităţi publice necesare unui trai decent al populaţiei.”, conchide şeful Executivului de la Godeni. „E.M.” 

 

The most visited gambling websites in The UK