Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul de la Vlădeşti, lăsat baltă de cadastristul care a refuzat să lucreze pentru 60 de lei de imobil

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2704

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_februarie_2361_Clipboard11.jpgTot şeful administraţiei publice de la Vlădeşti a simţit nevoia să-l înfrunte pe directorul O.C.P.I. Argeş, care s-a arătat contrariat, la Colegiul Prefectural de săptămâna trecută, că sunt primari în judeţ care dau cu piciorul banilor alocaţi pentru cadastrarea gratuită a localităţilor. „Nu ştiţi realitatea din teren!”, a sărit de pe scaun, ca fript, la auzul acuzelor ignorării unor fonduri, Cristian Hristu Dică. Potrivit acestuia, nu edilii resping finanţarea, ci cadastriştii refuză să lucreze la un preţ de 60 de lei de carte funciară, la cât s-a ridicat finanţarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Maniera de susţinere a lucrărilor de cadastru se prezintă astfel: localităţile interesate primesc de la stat fondurile necesare derulării operaţiunilor în limita a 60 de lei de imobil, după care, prin intermediul licitaţiilor, sunt desemnate firmele care efectuează înregistrarea sistematică.

Şeful O.C.P.I. Argeş: „Câteva primării au spus: „Domnule, noi nu avem nevoie de bani. Noi vrem zero lei.” Chiar n-ar vrea să facă un cadastru gratuit?”

Dacă edilul muscelean se numără printre ghinioniştii lăsaţi baltă de cadastriştii care au refuzat să lucreze pe cei 60 de lei decontaţi de stat, în schimb, omologul său de la Miceşti se felicită pentru alegere. De fapt, Dumitru Voicu este cel care a deschis subiectul care l-a făcut pe primarul de la Vlădeşti să răbufnească suplimentar doleanţelor proprii, legate de imposibilitatea de a-i ajuta pe consăteni să intre mai repede în posesia titlurilor de proprietate. Atât de agitat a fost Cristian Hristu Dică la şedinţa Colegiului Prefectural, încât gazda cu rol de moderator al dialogului între primari şi reprezentanţii deconcentratelor - în cazul de faţă, directorul de la Cadastru - s-a lăsat păgubaşă în a-i domoli pe combatanţi. „Eu am noroc, nu dau numele firmei cu care am încheiat contractul, chiar m-am înscris şi în Finanţarea 5.”, a fost intervenţia primarului de la Miceşti, care a generat schimbul de replici între Cristian Hristu Dică şi Iuliu Radu Bănică. „Chiar dacă a ratat Finanţarea 1, 2 şi 3, dar alţi colegi sunt sigur că n-au avut noroc şi sunt sigur că cei cu care au contractat serviciile ar trebui să le rezilieze. De ce credeţi, domnule prefect, că s-a ajuns cu această epopee la etapa 5 de finanţare?! Pentru că nu sunt puse la punct de sus până jos. De la minister! Degeaba s-au făcut eforturi ca aceste finanţări să fie gratuite, dacă finalitatea nu presupune cetăţeanul şi documentul lui.”, a atins un subiect sensibil pentru unii dintre colegi primarul Voicu. 

„Am ajuns la a cincea finanţare., a continuat ideea directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş. În Primărie există o adresă de la Oficiul de Cadastru, prin care solicităm o estimare a sumei necesare pentru Finanţarea 5. Am răspuns de la o mare parte dintre primării, am lipsă de răspuns de la vreo 30 de primării. Cred că măcar un răspuns puteţi să ne daţi. Şi dacă vreţi, şi dacă nu vreţi. Câteva primării au spus: “Domnule, noi nu avem nevoie de bani. Noi vrem zero lei.”  Mă întreb: chiar nu au nevoie, chiar n-ar vrea să facă un cadastru gratuit?”, l-a aţâţat directorul Iuliu Radu Bănică pe primarul de la Vlădeşti, susţinut şi de alţi edili din sală, care au vociferat că este vorba despre suma alocată, cei 60 de lei de carte funciară, preţ care nemulţumeşte firmele de profil. 

Primarul Hristu Dică: „Dumneavoastră nu ştiţi realitatea din teren, nu vă supăraţi!”

În replică la înţepăturile şefului de la Cadastru, care a direcţionat responsabilitatea pierderii unor fonduri către primari, şeful Executivului de la Vlădeşti a ripostat: „Dumneavoastră nu ştiţi realitatea din teren, nu vă supăraţi! Mi s-a reziliat contractul pentru 60 de lei. Pentru că n-a vrut omul să facă. A făcut un sector. Într-un singur sector sunt 35 de proprietari. La dumneavoastră, totul este simplu: aruncaţi la primari! Nu este aşa!” În timp ce primarul de la Rociu l-a acuzat pe directorul O.C.P.I. Argeş că nu este ordine în instituţie. 

Acesta din urmă s-a simţit dator să justifice preţul mic, care a determinat rezilierea unor contracte. „Suma pe care dumneavoastră o consideraţi foarte mică nu este venită din neant. În momentul în care s-a dat drumul la Cesar (n.r. Proiect privind Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii, pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor la nivelul întregii localităţi), primul proiect pentru cadastru gratuit pentru comunele întregi, s-au scos comunele la licitaţie. Acesta este preţul cu care au licitat firmele de cadastru la momentul respectiv. Având acest preţ, când a dat Agenţia Naţională de Cadastru drumul la cadastrul finanţat de noi, nu putem să venim cu alt preţ. Aşa s-a ajuns la suma de 60 de lei. Tot firmele de cadastru au stabilit-o. Nu putea Agenţia Naţională de Cadastru să vină cu sume mai mari.”, a precizat directorul Bănică.

În momentul de faţă, există în derulare o licitaţie în cadrul unui proiect cu fonduri europene, al cărei beneficiar este A.N.C.P.I., proiect derulat în perioada 2018-2023. „Există o licitaţie acum pe P.O.R. (n.r. Programul Operaţional Regional), se fac licitaţii din nou, se vor stabili alte sume. Dacă sumele vor fi mai mari, probabil că se va plăti şi această sumă pentru finanţările de la Agenţia Naţională de Cadastru. Dar eu zic să nu se mai plângă, pentru că ai lor colegi au făcut acest preţ. Până la urma urmei, trebuie să primiţi un pic de ajutor din partea lor. Eu nu spun că preţul este bun. Dar atâta timp cât au semnat un contract cu dumneavoastră, în momentul în care nu le convine… sunt multe semnate şi reziliate. Ştiţi că puteţi să le aplicaţi penalităţi până realizează ceea ce au de realizat?! Cu condiţia ca dumneavoastră să vă faceţi treaba şi să-i ajutaţi. Vorbesc, în principal, despre comunele din Sud. Într-adevăr, la comunele din Nord, situaţia este un pic mai dificilă. Dar la comunele din Sud, cu ajutorul Primăriei, a celui de la rol agricol, cadastru sau ce au ei acolo, este foarte simplu pentru un cadastrist să facă lucrările. Dar trebuie să fie ajutaţi. Comisia Locală trebuie să spună cine sunt proprietari în tarlaua respectivă şi să le pună la dispoziţie actele. Eu nu cred că un cadastrist ar refuza aşa ceva, chiar şi pentru 60 de lei. În partea de Nord sunt mai mulţi bani, este mai dificil de făcut. Aceştia sunt banii, asta este finanţarea, nu pot să vin cu mai mult de atât, nu ţine de mine. Şi mie mi s-a părut puţin la un moment dat, dar v-am explicat cum s-a ajuns la această sumă.”, a adăugat şeful de la Cadastru. 

După care acesta s-a referit la primarii comunelor aflate pe cele două mari drumuri care urmează să fie realizate, drumul expres Piteşti - Craiova şi autostrada Piteşti - Sibiu. „Luaţi cu prioritate acele sectoare, încercaţi să le contractaţi, să găsiţi cadastrişti. De asemenea, mai am o problemă cu BRUA.”, a continuat mesajul directorului Bănică pe subiectul Transgaz, companie din portofoliul Ministerului Economiei, care a demarat construcţia conductei BRUA, pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria - România - Ungaria - Austria. „Am fost primul judeţ care am contractat tot traseul BRUA, ca să aflu, mai de curând, că acel cadastrist care are 90% din lucrare vrea să rezilieze toate contractele. Sunt două tipuri de contracte, unele încheiate cu Primăria, altele cu O.C.P.I. Cele încheiate direct cu noi nu există să se rezilieze, vom merge până la capăt cu penalităţile de întârziere şi v-aş ruga şi pe dumneavoastră să faceţi acelaşi lucru. Pentru că este ceva de importanţă naţională şi nu vrea cineva să le facă. Eu ştiu de ce nu vrea. Pentru că nu mai poate să primească bani în plus, cum a primit la primele pe care le-a făcut. Au fost primari care au adăugat sume, nu ştiu cum şi cum au reuşit să facă asta, dar la cei 60 de lei au adăugat sume de la ei.”, a încheiat directorul O.C.P.I. Argeş. 

 

The most visited gambling websites in The UK