Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Compania Aquaproiect va continua reabilitarea Staţiei de Epurare, la un preţ de 11,7 milioane lei

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 3233

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2351_2-3-statie-epurare.jpgLa primăvară debutează una dintre cele două lucrări ale Primăriei Câmpulung, întreprinse în problematica protecţiei mediului. Este vorba despre reabilitarea Staţiei de Epurare, urmată de reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute, lucrări care vor fi realizate cu cofinanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL II. 

La mijlocul anului trecut, pe 25 iulie 2018, Primăria Câmpulung a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrării: „Reabilitare staţie epurare (linia apei) în municipiul Câmpulung”. În felul acesta, Câmpulungul poate ajunge din urmă comune din Muscel, care au rezolvat de mult utilităţile cele mai elementare, apa şi canalizarea.

În anunţul afişat pe SICAP, administraţia locală a postat o valoare totală estimată a lucrărilor de 11.726.462,53 lei, alcătuită din proiectare şi asistenţă tehnică, de 349.891,77 lei, şi partea de construcţii şi instalaţii, de 11.376.570,76 lei.

La trei luni distanţă, pe 2 octombrie 2018, cei de la Investiţii au încheiat contractul cu firma Aquaproiect, cu sediul în Sectorul 6, Bucureşti, care este câştigătoarea licitaţiei cu suma de 11.702.155,01 lei, cu 1% mai mică decât cea estimată. Dar, din motive necunoscute, anunţul prin care se face cunoscut câştigătorul acestei lucrări a fost plasat pe site-ul de licitaţii publice abia pe 13 decembrie 2018, la două luni distanţă de semnarea contractului.

Pentru această lucrare de amploare, administraţia locală a prins în bugetul anului trecut suma de 746.000 lei, folosiţi din excedentul bugetar al anilor precedenţi, iar până la finele lui 2018, după semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, bugetul a fost sporit cu 12.543.510 lei (subvenţii de la MDRAP), valoarea ridicându-se la 13.289.510 lei.

O altă investiţie în acelaşi domeniu, al protecţiei mediului, o va întreprinde Primăria pentru reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (DN 800), cofinanţată tot prin PNDL II. Aceasta presupune proiectarea şi execuţia lucrării, fiind în stadiul de pregătire a documentaţiei pentru scoaterea la licitaţie. Pentru această linie de alimentare cu apă a Staţiei de Tratare, s-a prevăzut în bugetul Câmpulungului suma de 276.000 lei, majorată, după semnarea contractului de finanţare, la 4.588.010 lei, graţie celor 4.312.010 lei, subvenţie de la MDRAP.

Acum zece ani, în Staţia de Epurare s-au investit 1,26 milioane euro

La finele lunii iulie 2010, a avut loc inaugurarea primei etape de modernizare a Staţiei de Epurare, obiectiv aflat în administrarea operatorului de servicii apă-canal câmpulungean, care a suferit o transformare radicală, graţie lucrărilor, care s-au axat pe linia nămolului, bazine de aerare şi staţii de suflante, şi a utilajelor de ultimă generaţie montate de constructor. Proiectul derulat la Câmpulung a avut o limită de finanţare la un milion de euro din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României, pentru care Consiliul Local a aprobat o cofinanţare de peste 260.000 euro.

Contractul de execuţie a investiţiei a fost câştigat şi executat de firma Danex din Bucureşti, care a derulat nu numai lucrările din program, dar a avut şi intervenţii suplimentare. După câştigarea contractului de execuţie a investiţiei, reprezentanţii societăţii bucureştene au efectuat, împreună cu cei de la Edilul, o vizită la Staţia de Epurare, unde au constatat: „degradarea echipamentelor, eficienţa redusă a treptei biologice, din cauza sistemului de aerare vechi, şi eficienţa redusă a transferului de oxigen în apă, lipsa unui minim necesar de automatizare, scoaterea din funcţiune a unor obiecte de pe linia de tratare a nămolului, din cauza degradării lor, lipsa unor instalaţii eficiente de îngroşare şi deshidratare mecanică a nămolului”.

Lucrările efectuate la Staţia de Epurare au privit staţia de pompare a nămolului primar şi în exces, bazinul de omogenizare, hala de concentrare şi deshidratare mecanică a nămolului, rezervorul de fermentare a nămolului, rezervorul de biogaz, centrala termică, bazine de aerare cu nămol activat, staţia de suflante şi gospodărie electrică. Ca o îmbunătăţire adusă studiului de fezabilitate, s-a propus să se utilizeze apa epurată, în locul celei potabile, reducându-se astfel costurile de operare. Valoarea proiectului s-a ridicat la 1.266.000 euro, din care Uniunea Europeană a alocat 750.000 euro, Guvernul României, 250.000 euro, iar din bugetul local s-au alocat 266.000 euro.

Staţia de Epurare a început să funcţioneze în anul 1975, cu o capacitate de 30 de litri/secundă şi doar o treaptă mecanică. În anul 1980, s-a extins această Staţie de Epurare, cu încă 150 litri/secundă, la momentul respectiv, făcându-se şi tratare biologică. În 1989, capacitatea Staţiei de Epurare a crescut la 300 litri/secundă, pentru ca, în anul 2000, prima treaptă să fie casată. În 2010, s-a ajuns cu epurarea la o capacitate de 450 litri/secundă. Această ultimă investiţie a avut ca scop asigurarea unui mediu mai curat, o apă mai curată şi un sol mai curat. S-a eliminat zgomotul produs de suflantele din zonă, s-au eliminat mirosurile de la nămolul fermentat şi s-a obţinut o apă de calitate, în aşa fel încât Apele Române să nu ne mai aplice penalităţi, care se regăseau în facturile locuitorilor municipiului.

 

The most visited gambling websites in The UK