Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Compania Naţională de Investiţii, care reconstruieşte hala Pieţei Centrale, va ridica o sală de sport la Schitu Goleşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1807

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2335_6-7-schitu.jpgTrei investiţii cu valori consistente, finanţate şi din fonduri nerambursabile, i-au reunit pe consilierii locali de la Schitu Goleşti la masa dezbaterilor, pentru a aproba formalităţi impuse de colaborarea cu instituţiile gestionare a programelor accesate de vecinii municipiului. Este vorba despre sala de sport şcolară, pe care o plăteşte şi construieşte Compania Naţională de Investiţii, clădirea social-culturală de la Lăzăreşti, susţinută parţial din fonduri comunitare, dar şi de un pod la Valea Pechii, pentru care banii, ce-i drept, nu în totalitate, au fost puşi de-o parte în bugetul acestui an.                   

Podul peste Valea Poienari va fi demolat 

În pregătirea unei lucrări de construcţie a unui pod peste Valea Poienari, în punctul Costea, în satul Valea Pechii, autorităţile de la Schitu Goleşti au pus la punct documentaţia care precede execuţia trecerii cu pricina. La dezbaterea extraordinară din 23 octombrie 2018, aleşii au şi aprobat-o, dând „undă verde” procedurii de desemnare a firmei constructoare. Studiile care stau la baza organizării licitaţiei, documentaţia tehnico-economică şi devizul general al investiţiei despre care relatăm, întocmite de proiectantul EU Project Consulting Best, au primit votul unanim al consilierilor. Valoarea reconstrucţiei căii de acces peste cursul de apă, incluzând demolarea podului existent, se ridică la 785.234 lei. Potrivit informaţiei comunicate de primarul Tudorel Vasile Miriţă în timpul şedinţei, Primăria a solicitat şi avizul de gospodărire a apelor pentru podul care făcea subiectul discuţiei. Responsabilii de la Apele Române s-au deplasat în zonă pe 11 octombrie 2018 şi, în urma vizitei, şeful Executivului era încrezător că va primi aviz favorabil. Noul pod are finanţarea asigurată în procent de 75%. Înainte de vot, fostul primar Marciel Palaghiu a sugerat să fie încheiat un proces-verbal în care să fie menţionată întreaga cantitate de materiale recuperate de la podul dărâmat şi, totodată, să fie stabilit un loc de depozitare pentru acestea.                      

Terenul viitoarei baze sportive, predat Companiei Naţionale de Investiţii  

Următoarea hotărâre care a impus reunirea aleşilor locali în regim de urgenţă a privit tot o investiţie aflată pe agenda de lucru a autorităţilor, cel puţin de la preluarea mandatului de către fostul secretar al Primăriei: sala de sport şcolară. O investiţie dorită, în special, de copiii şi tinerii din localitate, pentru derularea căreia administraţia publică locală se bazează pe sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii - C.N.I. S.A. Ca o paranteză, aceeaşi instituţie căreia şi municipalitatea câmpulungeană i-a înaintat un proiect şi anume construcţia din temelii a halei Pieţei Centrale. Revenind la lucrarea de la Schitu, aflată deocamdată în stadiul de analiză a dosarului muscelenilor, convocarea de îndată din 23 octombrie a urmărit obţinerea votului consilierilor locali asupra predării către Companie a amplasamentului viitoarei baze sportive. În acelaşi timp, aleşii se angajau să asigure toate condiţiile pentru execuţia proiectului-pilot „Sală de sport şcolară”. 

Astfel, reprezentanţii comunităţii în forul legislativ au fost de acord să transfere instituţiei subordonate Ministerului Dezvoltării, pe bază de protocol, terenul situat în satul de reşedinţă, cu o suprafaţă de 2.500 mp, dintr-un total de 9.692 mp. Imobilul proprietate a comunei, liber de orice sarcini, va fi la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii cât durează construcţia obiectivului. „Amplasamentul este viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare.”, prevede hotărârea recent aprobată. 

Consiliul Local are partea sa de obligaţii în cadrul colaborării cu C.N.I., care finanţează şi derulează execuţia lucrării, şi anume să suporte cheltuielile pentru racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canal, gaze sau alt tip de combustibil utilizat, etc. Totodată, „se obligă să asigure, în condiţiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului.” Iar după predarea obiectivului realizat, se obligă să-i menţină destinaţia şi să-l întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani. 

Întregul imobil de 9.692 mp, din care face parte şi suprafaţa predată Companiei, este poziţionat la DN73, având ca vecinătăţi, pe celelalte laturi, proprietăţile familiilor Chiţa Maria şi Pavel şi Stoian Dragoş Andrei Longinus şi un drum comunal. Pe terenul de 7.192 mp, lângă care se află amplasamentul bazei sportive - cei 2.500 mp - se află şcoala, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.444 mp, o magazie şi un grup sanitar, de 79 mp. „Consider că este un pas bun - a precizat primarul Tudorel Vasile Miriţă în timpul dezbaterii acestui punct al ordinii de zi - şi cred că vom obţine şi finanţare pentru acest proiect în cursul anului următor.” Alte informaţii transmise de acesta fac referire la următorii paşi care trebuie parcurşi de Consiliu: întocmirea unui studiu topografic şi a unui studiu geotehnic. 

Clădirea social-culturală, estimată la aproape o jumătate de milion de euro   

Al treilea subiect al „extraordinarei” de luna trecută l-a constituit proiectul de „Reabilitare şi modernizare a clădirii social-culturale din satul Lăzăreşti, comuna Schitu Goleşti”, pentru care sunt intenţii de accesare a unei finanţări nerambursabile în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Sunt disponibile fonduri pe care Uniunea Europeană le acordă pentru „Investiţii pentru protejarea patrimoniului cultural şi a moştenirii locale”, fonduri la care aspiră şi vecinii noştri de la Schitu Goleşti, care au pregătit documentaţia tehnico-economică. La şedinţa desfăşurată pe 23 octombrie, a şi fost aprobată, împreună cu indicatorii tehnico-economici. 

Valoarea investiţiei se ridică la 2.266.255,95 lei (486.185,40 euro), din care construcţii-montaj: 2.065.944,72 lei (443.212,13 euro). Durata de realizare a fost estimată la 33 de luni. Iată în continuare câteva repere ale construcţiei viitoarei clădiri social-culturale: =suprafaţa construită - 726,12 mp; =suprafaţa utilă - 599,77 mp; =suprafeţe utile ale încăperilor: ansambluri populare - 64,69 mp; arhiva - 65,93 mp; depozit de alimente - 46,06 mp; circulaţie - 19,59 mp; club - 39,26 mp;  muzeu - 115,82 mp; secţie de votare - 43,25 mp; biblioteca - 21,19 mp; centrala termică - 18,30 mp; hol - 12,15 mp; centru multifuncţional - 43,95 mp; WC public - 5,80 mp; vestiar gazde - 18,43 mp; grup sanitar gazde - 31,51 mp; grup sanitar oaspeţi - 31,51 mp; vestiar oaspeţi - 24,02 mp; hol scenă - 5,21 mp; scena - 37,19 mp. 

Valoarea eligibilă a proiectului se cifrează la 298.315 lei (63.998,24 euro), iar valoarea neeligibilă, la 1.967.940,95 lei (422.187,15 euro), din care se suportă de la bugetul local 1.611.326,53 lei (345.681,79 euro). Potrivit primarului Miriţă, cheltuielile eligibile vor acoperi lucrări precum schimbarea acoperişului, arhitectura, partea de instalaţii şi altele. Prin a doua hotărâre adoptată în legătură cu derularea acestei investiţii, aleşii de la Schitu Goleşti au aprobat implementarea proiectului de reabilitare şi modernizare a clădirii social-culturale de la Lăzăreşti. „Investiţia promovată de comuna Schitu Goleşti va deservi populaţia în număr de 4.679 persoane. (…) Se mandatează primarul comunei Schitu Goleşti, Tudorel Vasile Miriţă, să reprezinte comuna pentru relaţia cu A.F.I.R., în derularea proiectului. Cheltuielile neeligibile impuse de implementarea proiectului se suportă din veniturile proprii ale bugetului local şi/sau împrumuturi.” La fel şi cele de întreţinere şi/sau reparare, mentenanţă şi gestionarea investiţiei, pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la data efectuării ultimei plăţi. 

The most visited gambling websites in The UK