Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ministerul Culturii se poate revanşa faţă de Câmpulung, dându-i bani ca să cumpere partea lui Proca din Casa de Cultură. Şi să continue renovarea

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1001

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2329_23-cs.jpgDupă ce şi-au dat dreptate unii altora, Liviu Ţâroiu liberalilor şi liberalii lui Liviu Ţâroiu, că municipiul trebuie să redevină proprietar şi în fapt al Palatului Culturii, lăsat, de 15 ani, pe mâna conţopiştilor de la centru, a doua încercare de îndreptare a unor greşeli ale trecutului a obţinut, pe 23 octombrie 2018, votul Consiliului Local. Dar ca să nu fie responsabilă de greşeli ale prezentului, opoziţia l-a lăsat pe primar să-şi aleagă singur oamenii care vor contabiliza ce au lucrat (şi în ce hal au lucrat) firma Romconstruct şi subcontractanţii săi în Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Liviu Ţâroiu le-a făcut o ofertă inginerilor din Consiliu, de a-i acorda serviciile în cadrul comisiei având ca misiune stabilirea stadiului investiţiei începute în 2003 şi abandonate în 2010, la capătul a şapte ani, care au luat locul celor 18 luni, cât trebuia să dureze reabilitarea. Marţi după amiază, consilierii municipali şi-au reluat locurile în sală, pentru a discuta trei subiecte amânate de săptămâna trecută, ca să aprofundeze consecinţele votului. Chit că n-au fost prezenţi decât doi aleşi PNL, Bogdan David şi Ionel State, cel mai probabil, opinia exprimată de liderul grupului este împărtăşită şi de restul: Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” trebuie preluată de la Ministerul Culturii şi salvată. De preferat, cu fondurile ministerului, principalul responsabil de distrugerea unui monument istoric valoros, cum alţii n-au avut norocul să deţină în localităţile lor. 

Compromis pentru îndreptarea unei greşeli a trecutului 

Ministerul Culturii s-ar putea revanşa faţă de municipalitate, pe care a privat-o de restaurarea meritată de Palatul Culturii, distrus de o firmă abonată la lucrările cu statul, alocându-i fonduri şi pentru continuarea proiectului de renovare a imobilului, şi pentru achiziţionarea părţii din clădire deţinută de Tiparg. Altă greşeală gravă, comisă în anii ’90, pe care Liviu Ţâroiu şi-a pus în cap s-o îndrepte în mandatul său. Deşi te doare sufletul de banii pierduţi cu răscumpărarea celor aproape 460 mp de la Marcel Proca, ce s-a votat marţi e decizia corectă: reîntregirea proprietăţii Câmpulungului asupra Casei de Cultură. Mai cu seamă că există un program al Ministerului Culturii, prin care se pot obţine finanţări şi pentru achiziţia de clădiri-monument.

Aşadar, consilierii au aprobat, de principiu, cumpărarea de către Municipiul Câmpulung, care îşi exercită astfel dreptul de preempţiune asupra clădirilor monumente istorice, de la firma Tiparg a spaţiului deţinut de aceasta în Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Hotărârea mai prevede că aleşii îl împuternicesc pe Liviu Ţâroiu să depună, în numele Câmpulungului, o solicitare de finanţare la Ministerul Culturii, pentru a obţine fonduri, în vederea achiziţiei imobilului, prin Programul de Investiţii în domeniul culturii. 

Articolul 3 al hotărârii, care a generat singurul comentariu al opoziţiei,  prevedea că: „În situaţia în care nu se va obţine finanţarea în cadrul Programului de Investiţii în domeniul culturii, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.76/2018, aprobarea de principiu privind cumpărarea rămâne valabilă, indiferent de sursa de finanţare identificată.” Pornind de la considerentul că nu se cunoaşte valoarea imobilului, pe care urmează s-o stabilească un expert, căci Primăria nu-i poate plăti lui Proca cât cere, ci cât decide evaluatorul, Bogdan David a propus să fie scos acest articol din hotărâre. Asta pentru că, până se decide ministerul dacă ne dă sau nu bani pentru cumpărarea părţii private din clădire, se face evaluarea şi Consiliul Local are toate informaţiile ca să decidă ce face mai departe. Probabil că temerea liberalilor este că nu se aprobă finanţarea de la minister, iar Ţâroiu sare să-i plătească lui Proca, din bugetul local, preţul cerut. Aşa că, prudenţi, au eliminat din hotărâre scenariul posibil să se întâmple în caz de respingere de către minister a cererii Câmpulungului. „Să votăm hotărârea, mai puţin articolul 3, să facem evaluarea şi solicitarea la minister. Între timp, dacă Doamne, fereşte! nu luăm banii de la Ministerul Culturii, să avem o hotărâre separată de cumpărare, cu o valoare ieşită din raportul de evaluare.”, a întrerupt David cronologia acţiunilor gândită de oamenii primarului.

Iar Liviu Ţâroiu a acceptat pe loc cerinţa opoziţiei, pentru că: „Am nevoie de această hotărâre rapid, pentru simplul fapt că, până pe 31 octombrie, trebuie depusă solicitarea la Ministerul Culturii. Noi avem şedinţă (n.r. ordinara lunii octombrie) pe 31 şi nu mai aveam timpul necesar să depunem solicitarea. N-am nimic împotrivă ca partea de la punctul 3 să fie discutată ulterior, în situaţia în care nu vom obţine finanţarea de la Ministerul Culturii, şi ne vom gândi la momentul respectiv dacă merge sau nu merge să facem pe bani proprii.” 

Liviu Ţâroiu: „Eu o să fiu şeful specialiştilor!” Cei care vor studia ce a lucrat Romconstruct  

Consens şi la cea de-a doua hotărâre, legată tot de Casa de Cultură a municipiului. Aleşii erau solicitaţi să aprobe, tot de principiu, depunerea unei solicitări de finanţare pentru continuarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Clădirii, în cadrul aceluiaşi program al ministerului. Altfel spus, ar fi şanse să obţinem fonduri de la Cultură, şi pentru a-i plăti preţul lui Proca pentru partea de parter deţinută de acesta, şi pentru investiţia care este obligatoriu să continue. Din nou, primarul Ţâroiu era împuternicit să întreprindă toate măsurile legale pentru depunerea cererii de finanţare şi preluarea imobilului de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Preluare care nu este atât de simplă precum pare, nefiind suficiente nişte semnături pe hârtiile de transfer al clădirii de la o instituţie la alta, după 15 ani de bătaie de joc. 

Mai înainte, o comisie trebuie să constate stadiul fizic al lucrărilor întreprinse de firma Romconstruct, care nu s-ar fi executat în cantitatea precizată într-un proces-verbal de acum doi-trei ani. „Este continuarea primului., a explicat Liviu Ţâroiu cel de-al doilea proiect de hotărâre. Şi într-un caz, şi într-altul, cererea de finanţare a proiectului vechi şi a proiectului nou, dacă reuşim cumpărarea, o vom susţine. Eu am făcut deja la Institutul Naţional al Patrimoniului solicitare ca să ne cedeze proiectul. Şi dacă nu vom cumpăra, ca să întregim clădirea, şi dacă vom cumpăra, vom depune cereri de finanţare pentru continuarea proiectului, aşa cum e sau întregit cu toată clădirea.” „Am avut discuţia despre cumpărare de atâtea ori. Şi ştiu că a fost blocată procedura din cauza proceselor verbale care au existat, ca stadiu de lucrări fizice, în Casa de Cultură. Sunt de acord să o luăm, dar nu pot să-mi asum lucrările efectuate acolo. Propunerea este să fim de acord cu preluarea, dar cineva să verifice lucrările. Eu am văzut procesul verbal trimis în 2015 sau 2016. Din ce am văzut eu, acele lucrări nu sunt toate făcute.”, a întărit David ceea ce hotărârea conţinea deja. 

„Sunt estimate procentual. Nu sunt, efectiv, pe fiecare lucrare în parte.”, a apărat Ţâroiu documentul întocmit superficial. Cu intenţie întocmit superficial. Primarul, care acceptase faza de contabilizare a investiţiilor făcute în clădire, estimate, la un moment dat, la sub 30% din totalul lor, şi-a consultat opoziţia şi pe tema specialiştilor responsabili de analiza lucrării. „Sunteţi de acord să angajăm specialişti?”, i-a întrebat Ţâroiu pe liberali. „Ce, n-avem specialişti la Primărie?”, a ripostat David la adresa specialiştilor care trebuiau să-şi asume rezultatul operaţiunii de inventariere. „În afară de aceia. Dacă nu, vom face cu specialiştii noştri. Eu o să fiu şeful specialiştilor. Sunt inginer.”, a susţinut Liviu Ţâroiu, care a avut o încercare eşuată de a introduce în comisie şi câţiva ingineri din Consiliu. Ingineri care se găseau şi la putere, şi la opoziţie. Dar parcă mai mulţi avea opoziţia, pe care s-a grăbit s-o ferească de riscurile studiului a ceea ce mai mult s-a devastat decât reparat inginerul David: „Sunt cu totul de acord, dar când îi băgaţi şi în comisiile de recepţie la lucrări. Pentru că v-am rugat să ne băgaţi în comisiile de recepţie şi nu ne-aţi băgat. Să împuternicim primarul să-şi facă o comisie din aparatul propriu şi să stabilească lucrările de acolo.”

Împuternicit să închege comisia, Liviu Ţâroiu a pus concluzia şedinţei: „N-am decât o singură viziune că, dacă nu facem nimic şi mai stăm nu ştiu câţi ani… Nepreluând-o, nu se asumăm niciodată nimic şi nu putem să depunem nicio cerere.”  

 

The most visited gambling websites in The UK