Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

N-are ce căuta în centru pavajul ordinar de la Piaţa Mare! Piaţa Primăriei, aleile şi trotuarele dintre Policlinică şi Casa de Cultură, pavate obligatoriu cu piatră naturală

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1102

b_400_250_16777215_10_images_2306_lucrari-primarie.jpgApariţia celui de-al doilea şantier în municipiu, în săptămâna de după Zilele Câmpulungului, a trezit reacţii felurite locuitorilor, împărţiţi ca, de obicei, în tabere pro şi contra. Sunt contra, bineînţeles, opozanţii politici ai primarului PSD, partid care şi-a adjudecat al doilea mandat la conducerea Câmpulungului, indiferent dacă lucrările sunt reuşite ori ba. Mai sunt contra şi o parte a şoferilor, care vor investiţii, dar să se facă, dacă s-ar putea, peste noapte, ca să nu se închidă circulaţia. Şi-ar mai fi gruparea susţinătorilor răbdători, care sunt curioşi ce se face în Piaţa Primăriei. O amenajare, din păcate, deşi denumirea iniţială a investiţiei era „Reabilitarea Pieţei Primăriei”. Dar cosmetizându-se la suprafaţă tronsonul cuprins între Policlinică şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, s-a optat pentru versiunea „soft” a denumirii, redusă la o simplă amenajare. Aidoma şantierului de pe Negru Vodă şi Republicii, plus Parcul şi Piaţeta Jurământului, nici în cazul Pieţei Primăriei, desprinsă din proiectul mare al lui Călin Andrei, de reabilitare urbană a centrului istoric şi a Complexului „Kretzulescu”, nu se umblă la reţelele de apă şi canalizare. Altă îngrijorare este generată de termenul foarte scurt asumat de executantul Group Concif, din Stoeneşti, unit cu Ratelen Construct, din Cetăţeni, o asociere de familie, dacă îi putem spune aşa. Constructorul s-a angajat că finalizează într-o jumătate de an o investiţie pe care proiectantul a apreciat-o ca realizabilă în doi ani şi jumătate. Iar de aici temerea că nu va ieşi ce trebuie dacă nu apelează la forţe suplimentare, dar şi calificate pentru intervenţii asupra unui monument istoric de clasa A. Pentru cei interesaţi să afle ce operaţiuni vor fi întreprinse pe porţiunea care include străzile Poenaru Bordea (strada cu Policlinica), Emilian Paveliu (strada pe care este amplasată Judecătoria) şi Negru Vodă, până în capătul Bulevardului „Pardon”, de la Biserica „Sfântul Nicolae”, vom prezenta câteva repere ale proiectului.

Cum va schimba noua amenajare Piaţa Primăriei

În urmă cu un an, pe 4 iulie 2017 mai exact, aleşii municipali aprobau Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru investiţia care constituie subiectul acestui articol: amenajarea Pieţei Primăriei Câmpulung, care nu se rezumă la vecinătăţile sale, ci caută să includă cât mai mult din vechiul proiect, eşuat, de „regenerare urbană”, al primarului liberal. De aceea Liviu Ţâroiu l-a dus în sus, până la Policlinică, iar în jos, până la Farmacia „Saldovin”. Modernizările se vor derula pe o suprafaţă de aproximativ 1.400 de metri pătraţi şi cuprind, pe de o parte, amenajare de alei şi platforme, iar, de pe altă parte, dotare cu mobilier urban şi amenajare peisagistică. Concret, firmele executante trebuie să refacă spaţiile pietonale şi trotuarele din tronsonul care face obiectul contractului, parcarea din faţa Primăriei şi pe cea de pe strada Nae Leonard, de pe laterala paralelă cu „Big&Small”. În a doua parte a lucrării, va fi înlocuit mobilierul urban, adică stâlpi de iluminat - sperăm, mai inspirat aleşi decât cei preferaţi de fostul primar în proiectul „Kretzulescu” - şi adăugarea unora noi, bănci, jardiniere şi coşuri de gunoi. În plus, trebuie aranjate spaţiile verzi, cu arbuşti, arbori şi gazon, şi realizate instalaţiile sanitare şi electrice ale fântânii arteziene care va schimba aspectul Pieţei Primăriei, precum şi cele aferente iluminatului public al zonei vizate de investiţie. Proiectul vorbeşte şi despre un iluminat peisagistic. De asemenea, vor fi executate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în dreptul blocurilor de locuinţe, vor fi remodelate scările de acces pe alei, reabilitarea lor cuprinzând montarea de balustrade noi cu iluminat cu led în mână curentă, şi va fi înlocuită bordura veche şi spartă cu bordură din granit. Noul proiect asigură în zona descrisă 60 de locuri de parcare. Amenajarea mai conţine o fântână arteziană la nivelul dalajului şi o toaletă automatizată cu autocurăţare.      

Proiectul prevede numai piatră naturală 

b_400_250_16777215_10_images_2306_lucrari-primarie2.jpgAutorii D.A.L.I. au propus beneficiarului, Primăria Câmpulung, să folosească pavele din granit, de diferite forme şi culori, pentru spaţiile pietonale din Piaţa Primăriei, parcul din faţa Judecătoriei, accesul către Muzeul Municipal, aleile de la blocurile A2 - A10 şi complexul comercial „Big&Small”, la fel, pe trotuarele de pe Negru Vodă, până la Policlinică. 

Potrivit studiului, vor fi refăcute cu un strat de 10 centimetri de finisaj cu piatră naturală, granit, travertin, marmură, etc., „platforma din piaţa din jurul Primăriei, până în faţa Muzeului Municipal, realizată din dale din beton sclivisit (mozaicat) şi mozaic din gresii+marmură+granit colorate (în fata intrării în Muzeu); aleile pietonale din faţa blocului de locuinţe A2 din piaţă, din faţa blocului de locuinţe A10 de pe strada Nae Leonard şi aleile din faţa magazinului „Big&Small”, din intersecţia străzilor Nae Leonard şi Negru Vodă, realizate din dale din beton sclivisit (inclusiv treptele de acces); platforma de acces din faţa Judecătoriei, realizată din dale din beton sclivisit (mozaicat); trotuarele aferente părţii de carosabil a străzii Negru Vodă, începând cu intersecţia străzilor Nae Leonard/Negru Vodă şi până la intersecţia străzilor Negru Vodă/Poenaru Bordea, realizate dintr-un strat de asfalt de 4-5 cm.” De asemenea, bordura, în toată zona proiectului, va fi înlocuită cu granit. 

„Icarul” din inox, dat în folosinţă în anul 1982, căruia primarul Liviu Ţâroiu i-a găsit ca amplasament provizoriu lacul din Parcul „Kretzulescu”, împreună cu fântâna arteziană, va fi dislocat din Piaţa Primăriei, în locul lui fiind montată o fântână arteziană la nivelul platformei amenajate. Autorii D.A.L.I. insistă pentru placarea zonei cu dale din piatră naturală.                 

În ceea ce priveşte platforma carosabilă şi parcările, pentru execuţia lor vor fi folosite pavele din beton (6 cm), colorate în masă. Proiectul prevede că „se vor realiza pante de scurgere a apelor pluviale către gurile de colectare existente, iar, acolo unde este cazul, se vor monta guri de colectare suplimentare.” Prin urmare, după modernizarea Pieţei Primăriei, n-ar trebui să mai vedem apa băltind.    

Informaţiile prezentate în acest articol au ca sursă de documentare Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, în realizarea căreia a fost implicat un colectiv consistent: proiectant general - SC OPM New Exclusive Group SRL, din Târgovişte; proiectant de specialitate - Inad Proiect SRL, din Bucureşti; director - Ovidiu Romanaşu, şef de proiect - ing.dipl.Daniel Ioniţă, arhitectură - arh.Adina Ştefănescu, arh.Urb. Adrian Sârbu, rezistenţă şi stabilitate - ing.dipl.Daniel Ioniţă. 

 

The most visited gambling websites in The UK