Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Proprietarul celui mai nou bloc din Câmpulung şi-a împrejmuit terenul

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1832

Vecinii ripostează că au pierdut terenul de sport al copiilor, dar şi că nu mai intră maşina de gunoi la tomberoane

b_400_250_16777215_10_images_2306_teren-grui.jpg Subiectul pe care îl vom aborda în rândurile care urmează este încă o dovadă a îndeplinirii deficitare de către subalternii primarului Liviu Ţâroiu a obligaţiei de transparenţă a activităţii instituţiei, datorată cetăţenilor Câmpulungului. Mai precis, locuitorii municipiului au dreptul să ştie ce construcţii apar lângă proprietăţile lor, case sau blocuri de locuinţe, pentru a avea posibilitatea să riposteze înainte de a apărea o amenajare, nu după. Dar ca să aibă informaţia, Primăria este obligată să publice pe site-ul propriu certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire eliberate. Dar nu să le publice la câteva luni după apariţia în tabloul urban a construcţiei solicitate de petenţii care se adresează Urbanismului în acest scop, ci cât mai aproape de momentul eliberării. Faţă de alte perioade, în care documentele erau făcute publice la o jumătate de an de la emitere, în mandatul lui Liviu Ţâroiu, întârzierea este de o lună, o lună şi ceva. Suficient, însă, pentru ca cetăţenii să-şi pună întrebări, de pildă, cum a fost posibil ca un teren dintre blocuri, pe care îl ştiau public - de aceea, au şi amenajat pe el un teren de sport pentru copiii lor -, să fie acaparat de un investitor, care, susţine conducătorul Câmpulungului, are acte de proprietate asupra lui. 

Primarul se declară surprins că terenul, pe care îl ştia public, are proprietar 

Amplasamentul cu pricina, închis, de curând, de proprietarul despre care nici primarul Liviu Ţâroiu nu ştia că deţine şi suprafaţa respectivă, este în Grui, în spatele fostei Pieţe Agroalimentare a cartierului. Practic, lotul delimitat cu gard făcea parte din ceea ce s-ar putea numi curtea interioară a blocurilor din zonă: ANL-ul dat în folosinţă de George Bălan, pe când era primar, cu scara de aşa-zise locuinţe de serviciu, inaugurată de Sorin Buta, fostul imobil de nefamilişti al Melanei şi construcţiile deţinute de firma lui Gheorghe Olaru, Câmpulung SA, scoasă mai de mult din afaceri de faliment. Una dintre proprietăţile societăţii falite a ajuns la un dezvoltator imobiliar, care a făcut treabă bună cu imobilul, reabilitându-l „boboc”. Cumpărătorului clădirii i se datorează cel mai frumos bloc din Câmpulung, pe lângă el, ANL-urile părând o glumă proastă. 

Ca orice construcţie nouă, pe care, cu siguranţă, proprietarul îşi doreşte s-o valorifice, căci de aceea a şi renovat-o impecabil, trebuia să aibă şi parcare. Şi se pare că are un teren pentru asigurarea zonei de staţionare a autoturismelor beneficiarilor spaţiilor din interior, deoarece, odată cu blocul, i s-a vândut şi suprafaţa dimprejur. Acum două săptămâni, terenul a fost împrejmuit cu gard, motiv de ripostă pentru locuitorii din zonă. O dată că au pierdut spaţiul de joacă al copiilor, a doua oară, că nu mai are loc maşina de gunoi să intre către platforma cu tomberoane din spatele Pieţei Grui. 

b_400_250_16777215_10_images_2306_teren-grui2.jpgCazul a fost reclamat de (încă) locatarul într-unul dintre imobilele ANL, Bogdan David, la şedinţa Consiliului Local de marţi, 31 iulie 2018, dar şi la redacţia ziarului nostru, de un reprezentant al cetăţenilor din zonă, nemulţumit că s-a obturat calea de acces a vehiculului firmei Financiar Urban către ghenă. Ce are de spus Liviu Ţâroiu faţă de această chestiune care i-a uluit pe câmpulungenii din Grui, în lipsa informaţiilor despre care relatam la început: lipsa documentelor de urbanism, care nu sunt date publicităţii la timp? Că împrejmuirea este perfect legală. Deşi, pe parcursul dialogului cu liberalul, a existat un moment în care s-a contrazis singur. Adică Ţâroiu susţine că a aflat că proprietarul blocului are şi pământul din jur în perioada ridicării gardului, după care, întrebat dacă investiţia este autorizată de Primărie, acesta a confirmat şi a susţinut că proprietatea a ieşit la iveală când solicitantul a declanşat procedura obţinerii autorizaţiei de construire. Mai spunem că pe site-ul Primăriei Câmpulung nu este publicat nici măcar certificatul de urbanism solicitat de firma care deţine blocul în proprietate, ce să mai vorbim despre autorizaţia de construire?! 

Iată cum a decurs scurtul schimb de replici pe tema apariţiei gardului, care reduce considerabil suprafaţa rămasă la dispoziţia locatarilor. „Am avut neplăcuta surpriză să constat - zice David -, miercuri, joi, vineri (n.r. nu-şi mai aducea aminte exact ziua), că a fost îngrădit terenul pe care se jucau copiii de la toate blocurile ANL, unde îşi amenajaseră, cu părinţii, un teren de fotbal, care a fost demolat. Eu ştiam că acela este teren din domeniul public.” „Este îngrădit.”, era la curent cu informaţia primarul. „Aşa am ştiut şi eu. Până mai acum trei zile. Nu este în domeniul public, l-am verificat. A fost domeniu privat al blocului, al Şantierului SC Câmpulung SA, care a avut tot terenul. Am inventariat toate documentele, proprietatea blocului, a terenului şi l-a încercuit.”, a precizat Liviu Ţâroiu, potrivit căruia pământul respectiv s-a aflat în proprietatea Şantierului de pe vremea comunistă. Şeful Executivului a confirmat că actualul proprietar are autorizaţie pentru gard, emisă de Urbanismul Primăriei. Aşadar, s-a ştiut că terenul aparţine cumpărătorului blocului din momentul în care acesta s-a adresat Primăriei, care mai întâi i-a eliberat certificatul de urbanism şi, mai apoi, după îndeplinirea formalităţilor impuse prin acest prim document, şi autorizaţia de construire. Şi ne vine greu a crede că întreaga procedură, care presupune o durată de timp legală, s-a desfăşurat în totalitate în luna iulie, despre care nu avem informaţii pe portalul Primăriei. Mai că i-am da dreptate lui Ionel State care şi-a exprimat public temerea: „Să nu protejaţi pe cineva.” „Nu protejez pe nimeni. O să aveţi surpriza că şi cel de la Melană are teren.”, a replicat primarul.   

Întrebat de colegul de partid Cornel Băjan dacă s-au plătit impozite pe acel teren, dacă tot a fost privat, cel chestionat a bâjbâit răspunsul. „Acum să vedem. Clar, şi eu am rămas surprins..., n-am ajuns până la capăt cu verificarea.”, a ieşit Liviu Ţâroiu din delicatul subiect, nu înainte de a primi o comandă scurtă de la Băjan: „Luaţi-i banii atunci!” 

The most visited gambling websites in The UK