Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Instalarea Ramonei Simion în funcţia de secretar, prin dispoziţia lui Ţâroiu, contestată la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 794

b_400_250_16777215_10_images_2293_Clipboard13.jpgLiberalii câmpulungeni, membri ai Consiliului Local, au contestat hotărârea lui Liviu Ţâroiu de a o instala pe Ramona Simion, o salariată a Compartimentului Resurse Umane, în funcţia de secretar al Câmpulungului, printr-o sesizare expediată Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Dacă primarul invocă în apărarea sa şi a Executivului confirmarea legalităţii deciziei sale de către Prefectura Argeş, grupul PNL speră ca A.N.F.P. să-i dea dreptate în privinţa persoanei îndreptăţite prin lege să exercite prerogativele de secretar până la organizarea concursului. Acesta o indică pe şefa Serviciului Juridic, Administraţie Publică, Emiliea Ilie, ca fiind înlocuitoarea de drept, prin natura funcţiei, nu neapărat datorită profesionalismului, pe care i l-au pus la îndoială, repetat, în trecutul nu foarte îndepărtat. Aşadar, delegarea atribuţiilor de secretar al municipiului Ramonei Simion, care pentru postul lui Ghinea l-a lăsat pe cel de secretar al comunei Bughea de Sus, a stârnit riposta liberalilor, materializată într-o sesizare la A.N.F.P., transmisă joi, 14 iunie 2018, cu o zi înaintea şedinţei de îndată a Consiliului Local, în care Liviu Ţâroiu a făcut marele anunţ: avem secretar!

„În speţa de faţă s-au produs un grav abuz şi o mare nedreptate funcţionarului public îndreptăţit să ocupe temporar funcţia”

În deschiderea sesizării semnate de doi consilieri PNL, Bogdan David şi Ionel State, preşedintelui A.N.F.P. i se prezintă situaţia de fapt, care a generat solicitarea de implicare a forului superior administraţiilor publice locale: vacantarea funcţiei de secretar al municipiului, începând cu 1 iunie 2018, prin pensionarea lui Nicolae Ghinea, şi solicitarea de către Primăria Câmpulung a avizului A.N.F.P. pentru asigurarea interimatului funcţiei de către Ramona Simion, consilier la Compartimentul Resurse Umane. „Considerăm nelegală solicitarea avizului pentru funcţionarul public de la Compartimentul Resurse Umane, în condiţiile în care în cadrul Primăriei Câmpulung există Serviciu Juridic, Administraţie Publică. Şeful Serviciului Juridic asigură, potrivit legii şi potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, afişat pe site-ul Primăriei Câmpulung, înlocuirea secretarului, când acesta este liber sau în concediu de odihnă, şi este direct subordonat secretarului.”, menţionează cei doi în adresa lor. 

Prin dispoziţia dată de Liviu Ţâroiu, consideră semnatarii hârtiei, a fost încălcată Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care, la articolul 6, punctul f, prevede existenţa principiului ierarhizării, pe verticală şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate. „Funcţia imediat subordonată funcţiei de secretar este cea deţinută de către şeful Serviciului Juridic, care asigură legalitatea actelor la nivel de instituţie, şi nu funcţia de consilier Resurse Umane, persoana nominalizată nefiind încadrată consilier juridic.”, continuă adresa cu referire la Ramona Simion.

„Ierarhia funcţiilor publice presupune o clasificare a lor - continuăm prezentarea unor fragmente din documentul transmis la A.N.F.P. -, în care funcţiile publice de execuţie îşi găsesc subordonarea faţă de funcţiile publice de conducere.” Petiţia este susţinută şi cu argumente extrase din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care, la articolul 92, prevede: Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are o sancţiune disciplinară aplicată, care nu a fost radiată, în condiţiile prezentei legi. În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin.1, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţă legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate.

Or în situaţia în care se găseşte Primăria Câmpulung lipseşte excepţionalul prevăzut de lege, care i-ar permite celei alese de Ţâroiu să promoveze profesional, cum, de altfel, au fost planurile din momentul în care s-a transferat de la Primăria Bughea de Sus. Pe motiv că şefa Juridicului n-a fost sancţionată niciodată, dimpotrivă, în fiecare an a obţinut calificativul „foarte bine”, liberalii insistă la preşedintele A.N.F.P. că nu sunt motive ca Ilie să nu asigure interimatul, până la ocuparea postului prin concurs. 

„Apreciem că nu au fost respectate prevederile legale privind promovarea în funcţia publică, în speţa de faţă producându-se un grav abuz şi o mare nedreptate funcţionarului public îndreptăţit să ocupe temporar funcţia de secretar al municipiului Câmpulung.”, mai scriu David şi State, care cer aviz pozitiv pentru desemnarea în poziţia vacantă a Emiliei Ilie, deoarece adresa de solicitare a avizului pozitiv pentru nominalizarea Ramonei Simion în locul lui Ghinea este nelegală.                                                                    

 

The most visited gambling websites in The UK