Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Hala Pieţei Mari trebuie dărâmată înainte de predarea terenului Companiei de Investiţii

b_400_250_16777215_10_images_2292_Clipboard06.jpgLa dorinţa Companiei Naţionale de Investiţii, finanţatoarea unui proiect de reconstrucţie a Pieţei Centrale, în valoare de aproape 50 de miliarde de lei vechi, aleşii municipali au revenit asupra hotărârii de predare a amplasamentului, aprobate cu două săptămâni înainte. Conţopiştii de la C.N.I. au avut câteva obiecţii şi pretenţii, în faţa cărora nici Executivul, nici Legislativul n-au cârtit, fiind vorba despre bani, mulţi bani care intră într-o lucrare, pentru care municipalitatea n-a reuşit să acceseze fonduri nici de la Uniunea Europeană, nici prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. A acceptat să ajute Câmpulungul Compania Naţională de Investiţii, instituţie subordonată aceluiaşi minister, care, deocamdată, a solicitat punerea la dispoziţie a imobilului Pieţei Centrale, în anumite condiţii. Principala condiţie: terenul să fie liber de orice construcţie, ceea ce înseamnă că Primăriei îi revine sarcina demolării halei.


Sediul cu dormitoarele Pieţei se scoate din proiect   


Pentru corectarea hotărârii iniţiale, date pe 30 mai 2018, Liviu Ţâroiu a convocat o şedinţă de îndată pentru vineri, 15 iunie, cu un singur punct pe ordinea de zi. Aleşii trebuiau să voteze din nou predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, pe bază de protocol, a terenului situat în strada Piaţa Jurământului, nr.1, aflat în proprietatea municipiului, în suprafaţă de 2.432 metri pătraţi, în loc de 2.870 metri pătraţi, cât aprobaseră consilierii cu două săptămâni înainte. Motivul reducerii suprafeţei l-au expus pe rând primarul Liviu Ţâroiu şi consilierul personal al acestuia, Gheorghiţa Nestor, desemnată să păstreze legătura cu oficialii de la Companie.
„Am depus documentaţia pentru construirea halei Pieţei Centrale şi cei de la Compania Naţională de Investiţii ne-au cerut o modificare. În legătură directă cu Compania a fost doamna consilier Nestor şi avem două probleme. O problemă de formă, de intitulare, de modificare a denumirii lucrării şi a doua este să scoatem din suprafaţa totală partea de birouri ale Pieţei actuale, asupra căreia proiectul nu intervine în niciun fel. Nu le dăm şi acel teren, pentru a construi noua hală. Şi atunci scoatem suprafaţa respectivă din total.”, a precizat primarul Ţâroiu. După cum s-au lămurit aleşii, zona cu dormitoarele, care este foarte urâtă - s-a plâns Dumitrescu -, rămâne în picioare, susţine Ţâroiu, pentru că „n-are nicio modificare în proiectul nostru, asupra ei nu intervenim cu absolut nimic.” „O refacem şi pe aceea cu bani locali.”, a completat Gheorghiţa Nestor. „Noi putem să o refacem, dar cu bani proprii. Proiectul în sine nu cuprinde acel spaţiu. Putem s-o facem fără niciun fel de problemă. Numai că, în proiectul actual, acea suprafaţă şi acea clădire nu sunt prevăzute pentru intervenţii şi pentru demolare.”, a mai spus Ţâroiu, înainte de a-i da cuvântul consilierei sale personale ca să explice ce vrea Compania Naţională de Investiţii, deţinătoarea unor programe de dezvoltare, prin care desfăşoară proiecte de construcţii sau reabilitări în domeniile sănătate, social, sport, etc. Nu  reabilitare-construire, cum preciza proiectul Câmpulungului. „Au program pe construire sau pe reabilitare, a fost unul dintre lucrurile de care s-a legat C.N.I., prezentate de fosta directoare economică. Noi nu interveneam în proiect asupra clădirii care, actualmente, este sediu, decât pentru cel mult o igienizare şi o spargere de acces, pentru că noul acoperiş are o altă formă şi se extinde puţin hala Pieţei Centrale. Juristul Companiei Naţionale de Investiţii  ne-a solicitat, în vreo trei adrese, să spunem ce facem cu acea clădire. „Dacă nu interveniţi pe acea clădire, de ce ne-o predaţi ca amplasament?” Pentru că amplasamentul pentru construire trebuie să fie liber şi pregătit din toate punctele de vedere pentru această construcţie. Atunci, am discutat şi cu cadastristul nostru, şi cu proiectantul şi am zis: dacă tot nu intervenim pe ea, scoatem acel teren, pentru că, de dărâmat, nu trebuie s-o dărâmăm, ea rămâne îngropată în hala nouă, ca proiect. De aceea, din 2.870 de metri pătraţi, cât  aprobasem iniţial, am scos această suprafaţă care era clădirea, plus un teren din spate, care iar n-are nicio intervenţie. Rămân 2.432 de metri pătraţi, practic, liberi de orice construcţie.”, a arătat Gheorghiţa Nestor de ce se reduce suprafaţa predată.
Construcţiile de pe terenul predat Companiei trebuie demolate de Primărie
Alt comentariu al finanţatorului a privit precizarea expresă în hotărârea de Consiliu referitoare la „demolarea oricărui tip de construcţie aflată pe amplasament, conform prevederilor legale, care nu face obiectul predării, anterior semnării protocolului de predare-primire între Municipiul Câmpulung şi C.N.I.” Compania a mai dorit ca amplasamentul să fie „viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare.”
A detaliat Gheorghiţa Nestor, potrivit căreia: „Prima dată când am discutat cu domnul jurist de la C.N.I., mi-a spus că nu este nevoie să fie o hotărâre de Consiliu, cum că acele clădiri, hala mare, care este identificată pe cadastru ca fiind clădirea C2, şi C4, unde îl avem pe domnul Diţoiu ca agent economic, vor fi dărâmate. Trebuie să fie dărâmate în momentul în care noi vom preda amplasamentul către C.N.I., în vederea executării construcţiei.”
După ce au primit dosarul investiţiei de la Câmpulung, cei de la Companie au vrut mai mult: aleşii să aprobe şi demolarea celor două clădiri, „astfel ca, la predarea amplasamentului, terenul pe care urmează să se realizeze construcţia noii hale a Pieţei Centrale să fie liber de orice construcţie.” „Probabil că şi ei au nişte sincope şi, atunci, am spus: bun, modificăm şi adăugăm Hotărârii de Consiliu nr.71 (n.r. din 30 mai 2018) această obligaţie a Consiliului Local, de a dărâma acele clădiri înainte de predarea amplasamentului. De asemenea, a ţinut foarte mult la un articol, adică amplasamentul este viabilizat. „Viabilizat”, din punct de vedere al DEX-ului, nu există ca explicaţie. Acest cuvânt nu există nici în DEX de specialitate, nici în DEX-ul general. Am întrebat: domnule, dar ce înseamnă, că mor proastă, şi mi-au spus că „viabilizat” înseamnă că l-ai pregătit pentru această investiţie. Adică terenul are tot ce-i trebuie, utilităţi, pentru că este obligaţia noastră şi asta am aprobat iniţial, că vom asigura toate utilităţile, că nu are nimic pe el, este pregătit, doar să înceapă construcţia. De aceea, am mai introdus un articol, prin care am spus că amplasamentul este viabilizat. Să se spună încă o dată prin hotărârea Legislativului că este de acord să pregătească terenul pentru această investiţie. Am considerat că, fiind aceste trei modificări, este bine să rămână o singură hotărâre şi să revocăm vechea hotărâre.”, spunea consiliera primarului despre hotărârea precedentă, care n-a apucat să se învechească, având doar două săptămâni de viaţă.
Restul prevederilor aprobate pe 30 mai 2018 au fost menţinute la al doilea vot din 15 iunie. Şi anume municipalitatea s-a obligat să asigure cheltuielile pentru racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat, etc. Alte angajamente asumate de autorităţi: să asigure, în condiţiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului, iar, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să-i menţină destinaţia şi să-l întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani.

The most visited gambling websites in The UK