Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Unii dintre aleşi au uitat că în spatele Clubului ARO a fost un „magazin de vise”

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1239

b_400_250_16777215_10_images_2291_etnobotanice.jpgLe împrospătăm memoria consilierilor municipali şi, în special, directorului Clubului ARO, care s-a contrazis în public cu unul dintre membrii Comisiei de Urbanism, cum că în spatele instituţiei pe care o conduce n-a funcţionat niciodată un „magazin de vise”. Vise provocate de substanţe etnobotanice. La începutul anului 2010, autorităţile s-au trezit cu o belea pe cap, în „buricul târgului”, primul punct comercial unde se vindeau droguri. De ce aducem aminte de această nefericită experienţă a Câmpulungului, care, chiar şi fără „magazine de vise” la vedere, are şi consumatori, şi  vânzători? Întrucât la şedinţa Consiliului Local din 30 mai 2018 a revenit, pentru a treia oară, în dezbaterea aleşilor, la câţiva ani distanţă de precedentele voturi nefavorabile, cererea proprietarului construcţiei de a-i fi acordat dreptul de superficie asupra terenului municipiului, pe care este amplasat spaţiul comercial cu parter şi etaj. Pe 21 mai 2018, cu nouă zile înaintea întrunirii ordinare a Consiliului, Gheorghe Brăcea, administrator al firmei Europa Trans Global SRL, a cerut, prin intermediul unei adrese depuse la Primărie, să-i fie comunicat rezultatul solicitării sale din 2006, referitoare la constituirea unei superficii pentru 80 de metri pătraţi de teren situat în strada Negru Vodă, nr.164, teren aflat sub spaţiul comercial al cărui proprietar este, construit „în condiţii legale, conform autorizaţiei de construire nr.162 din 23 octombrie 2006.” Însă, tocmai încălcarea prevederilor autorizaţiei de construire, care nu conţinea nimic despre vreun etaj, a constituit motiv de respingere a hotărârii de Consiliu ce-i acorda proprietarului un drept asupra terenului public. Al doilea motiv, la fel de puternic precum primul, a constat în apariţia, la un moment dat, în fostul magazin alimentar a unui spaţiu din care, potrivit afişelor lipite pe exterior, potenţialii clienţi îşi puteau procura substanţe halucinogene. 

Construcţia va fi vândută 

b_400_250_16777215_10_images_2291_etnbotanice.jpg

Înainte de a împacheta de plecare, Ghinea a ţinut să se achite şi de această restanţă, care părea un capitol încheiat. Adică un material respins de două ori în şedinţele Consiliului Local, pe care Secretariatul l-a introdus pe ordinea de zi, fără modificări, conform menţiunii făcute de liberalul Ionel State, membru al Comisiei Juridice. Dar dacă fostul secretar a susţinut că se poate, pe aleşi nu i-a durut să ridice mâna. Executivul le propunea să aprobe trecerea unui teren de 80 de metri pătraţi din domeniul public al municipiului în cel privat, pentru a-i fi acordat dreptul de superficie societăţii Europa Trans Global SRL, proprietara construcţiei edificată pe terenul în discuţie.

Trezindu-se cu „vechitura” în faţa lor, aleşii şi-au amintit cauzele respingerii proiectului de hotărâre. „E un material care a mai fost de câteva ori, din ce-mi aduc aminte, s-au ridicat două probleme. Una că autorizaţia de construire era doar pentru parter, iar clădirea a fost parter plus etaj, şi a doua, că a existat o activitate mai mult sau mai puţin la limita legii: comerţ cu etnobotanice şi asta a fost una dintre supărările noastre.”, a răscolit amintirile colegilor Lucian Ionescu. Mai puţin pe ale lui Sergiu Cicu, care a contrazis existenţa, fie pentru scurtă durată, a afacerii cu etnobotanice, lipite de Clubul ARO. Liberalul, sigur pe el că nu greşeşte, a insistat că exact în imobilul cu pricina a încercat să funcţioneze un „magazin de vise”, în timp ce colegii au dat-o pe glume, cum că acolo erau consumatorii, nu vânzătorii. Revenind la discuţia zilei, superficia solicitată de patronul firmei proprietare a construcţiei, care a găzduit în trecut un magazin alimentar, la parter, închis de mai mulţi ani, iar la etaj, birouri, aleşii au fost de acord s-o voteze. A explicat de ce tot Ionescu. „Superficia n-are legătură că este parter ori parter plus etaj. Pentru că dacă avea numai parter, tot o cerea. Dar a existat vreo tentativă de a-şi modifica actul de proprietate sau autorizaţia de construire? Să intre în legalitate.” „Ca să-şi modifice autorizaţia de construire, trebuie să aibă un drept de proprietar pe terenul respectiv. Şi n-avea cum să vină, că nu puteam să i-o eliberez.”, i-a răspuns primarul Liviu Ţâroiu. „Dar când i s-a eliberat pentru parter?”, a continuat dialogul Ionescu, primind o replică de maximă inspiraţie din partea primarului: „Întrebaţi-i pe alţii.” Adică pe cel care a semnat autorizaţia de construire, fostul primar Călin Andrei.   

Într-un final, consilierii au fost lămuriţi de primarul Ţâroiu că proprietarul vrea să vândă construcţia, dar nu poate, în lipsa unei documentaţii complete. „Asta depinde de Comisia de Urbanism, s-a băgat în discuţie Ghinea. Puteţi să-i impuneţi orice. Putem băga obligaţia lui de modernizare a spaţiului respectiv.” „Nu e vorba de modernizare, căci n-arată rău. Problema este de legalitate.”, a pus punct discuţiei Ionescu, dar, în ciuda „problemei de legalitate”, toată lumea a votat acordarea dreptului de superficie pentru o perioadă de 25 ani. 

Ca să nu aibă nimeni impresia că denaturăm faptele, poftiţi relatarea din ianuarie 2010, publicată în ziarul nostru, necontestată de nicio parte, privitoare la afacerea „incendiară” aflată la doi paşi de blocuri. 

Droguri, în loc de seminţe şi hrană pentru animale

Magazinele care vând produse etnobotanice cu efecte halucinogene ar putea fi închise în câteva luni. Era una din declaraţiile fostului ministru al Sănătăţii. Deşi „magazinul de vise”, celebrul „Spice Shop” al americanilor, a ajuns şi în Câmpulung de ceva vreme, abia săptămâna trecută, autorităţile locale s-au sesizat, dar fără a lua nicio măsură. Cine îi vizitează pe „cultivatorii de vise”? În principal, tinerii cu bani, dornici de steluţe verzi pe pereţi. Magazinul are destui clienţi. Mulţi vin şi se interesează despre un anumit tip de produs sau altul, oferta la raft fiind doar pentru trei produse la pliculeţe. Mulţi tineri intră şi de curiozitate.

Autorizaţie pentru comercializarea seminţelor şi hranei pentru animale.  Acesta a fost scopul deschiderii „magazinului de vise” - comercializarea seminţelor şi a hranei pentru animalele de companie. Cel puţin, aşa declara primarul Călin Andrei într-o emisiune televizată, dar, din păcate, autorizaţia găsită de organele de control este cu totul alta. De la Poliţia de Proximitate am aflat că: „Am verificat acest magazin, dar, conform autorizaţiei primite pentru „comercializarea de flori şi frunze etnobotanice”, magazinul funcţionează în deplină legalitate. Nu avem ce măsură să luăm, atât timp cât în magazin acele produse se vând cu o autorizaţie legală. Este alarmant faptul că produsele de patiserie şi dulciurile sunt aproape interzise, iar aceste frunze se vând legal şi nu putem lua nicio măsură. Dar sunt specialişti care trebuie să decidă în acest sens, noi, ca organe de Poliţie, am luat primele măsuri şi am constatat că, din punct de vedere legal, nu putem face nimic.” Dacă edilul a dat o autorizaţie pentru seminţe şi hrana animalelor de companie, îl informăm că acest magazin este destinat oamenilor şi, cel mai grav, tinerilor, pentru care se vând anumite produse biologice, care, în momentul de faţă, nu au statut foarte bine determinat nici în România, nici în Uniunea Europeană şi acest lucru nu este reglementat în niciun fel. Se aşteaptă ca la nivelul Uniunii Europene să se ia o decizie în ceea ce priveşte  produsele etnobotanice, pentru că au diverse efecte halucinogene şi că este periculos să se vândă fără un control precizat.  („E.M.”, ianuarie 2010) 

The most visited gambling websites in The UK