Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Depozitul de lemne al Ocolului Silvic şi al Primăriei, sabotat de afaceriştii din domeniu?

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1375

b_400_250_16777215_10_images_2290_depozit-lemne.jpgDepozitul de lemne, care trebuia să funcţioneze pe Valea Bărbuşii, în cadrul unui parteneriat încheiat între Primărie şi Ocolul Silvic Câmpulung, a prins contur în teren după ce am ieşit din iarnă. Nu pe amplasamentul convenit, ci câteva sute de metri mai sus, deoarece, potrivit zicerilor lui Liviu Ţâroiu, spaţiul propus era denivelat. Şi-apoi ce conta că era mai sus decât suprafaţa indicată în hotărârea de Consiliu, că doar nu ajunsese cu depozitul în Măţău! Opoziţia şi-a făcut datoria de a contesta iniţiativele puterii, legându-se de gardul depozitului, plătit de municipalitate în contul Ocolului Silvic Câmpulung, instituţia care va desfăşura activitate de comercializare a lemnului. Ce pierd, însă, toţi din vedere este de ce facilitatea dorită de câmpulungenii rămaşi fideli sobelor clasice ori dotaţi cu centrale funcţionale pe lemn n-a fost realizată la timp, de vreme ce hotărârea Consiliului Local a fost dată la sfârşitul lunii octombrie 2017?! De ce i-a luat Primăriei o jumătate de an ca să construiască un gard, concesia făcută Ocolului, care a condiţionat preluarea amplasamentului de existenţa împrejmuirii? Nu cumva Primăria noastră a plecat urechea la rugăminţile patronilor din domeniu, ale căror afaceri erau ameninţate de preţurile mici practicate de instituţia de stat?! Şi mai punem o ultimă întrebare: nu cumva scandalul declanşat de proprietarii de pe Valea Bărbuşii, nemulţumiţi că se face gălăgie la intrarea pe stradă, era unul fals, fiind, în realitate, vorba despre protejarea intereselor privaţilor?! Ca să vă faceţi o idee despre disproporţia preţurilor, privaţii vând lemnul la Câmpulung, o zonă de pădure, cu 450 de lei metrul cub, o sumă anormală, în timp ce Ocolul Silvic Câmpulung asigură aceeaşi cantitate cu 250-260 de lei. Or particularilor nu le-a picat bine să piardă mai bine de 100 de lei la metrul cub de lemne. Depozitul de lemne, un lucru bun, ajută populaţia, pe de o parte, să cumpere la preţuri omeneşti, dar ajută şi instituţia silvică ai cărei angajaţi degeaba aleargă după hoţi prin pădure, dacă ei au unde să vândă marfa în oraş.  

Mare mirare că n-au ajuns cu îndelung „plimbatul” depozit în Mioarele!

După locaţia aleasă de Liviu Ţâroiu, la câteva sute de metri distanţă de zona stabilită în Consiliul Local, mai că am fi tentaţi să credem că special l-a construit ferit de ochii lumii, ca să nu poată fi reperat de la şoseaua principală. Hotărârea nr.126 din 30 octombrie 2017, în baza căreia o suprafaţă de 1.085 metri pătraţi a fost acordată cu titlu gratuit Ocolului Silvic Câmpulung, pe strada Valea Bărbuşii, fără număr, avea anexate o schiţă şi un plan de situaţie al imobilului care urma să servească activităţii de comercializare a lemnului către populaţie. Potrivit schiţei, terenul, asupra căruia consilierii s-au pus de acord să-l predea silvicultorilor pentru desfacerea lemnului, respecta condiţia principală, la acea vreme, de a fi poziţionat la strada principală. Ce-i drept, era despărţit de şoseaua Grigore Alexandrescu (primul tronson al variantei) de un mic spaţiu verde şi o proprietate particulară, bufetul despre care se spunea că este scos din uz, dar nouă ni s-a părut cât se poate de activ. În continuarea acestuia se întindeau cei 1.085 de metri pătraţi ai municipiului, pe care urma să fie amenajat indezirabilul depozit, îndrăznim să afirmăm nu atât pentru omul de rând, cât pentru patronii de gatere, care aveau concurenţă de stat, la preţuri mult mai mici decât cele practicate de ei. 

Pe când iarna bătea la uşă, văzând că depozitul nu mai răsare în peisajul de pe variantă, l-am întrebat pe primarul Liviu Ţâroiu ce se întâmplă. Nu mai era timp pentru pregătirea terenului aprobat în Consiliu, prin urmare, Primăria convenise cu un privat care avea o proprietate chiar la strada principală, şi împrejmuită, pe deasupra, să le permită să desfăşoare activitatea acolo. Deşi se pare că cetăţeanul acceptase învoiala, a picat şi această variantă. Pentru ca, în primăvara-vara lui 2018, depozitul să fie „mutat” din nou, de data aceasta, în afundul Văii Bărbuşii, greu de reperat de la stradă. 

Pe chestiunea schimbării amplasamentului a fost luat la întrebări primarul, la şedinţa din 30 mai 2018, însă pe Liviu Ţâroiu nu l-a deranjat interogatoriul opoziţiei liberale, căci, până la urmă, ce faptă gravă făcuse că schimbase amplasamentul dintr-o lege locală, fără să se revină asupra ei cu o modificare?! Aşadar, în lipsa hotărârii de Consiliu privitoare la noul imobil ales pentru investiţia propusă, a dat drumul lucrării, care, în prezent, este avansată. „Am făcut o translatare de teren.”, le-a răspuns el liberalilor curioşi în privinţa legalităţii investiţiei pe altă suprafaţă decât cea aprobată în Consiliul Local. „E aceeaşi locaţie, e puţin mai sus. Terenul este acelaşi, Valea Bărbuşii, că n-are număr.”, a stârnit zâmbete primarul cu maniera în care a bagatelizat „plimbarea” depozitului pe stradă, care, dacă n-avea număr, putea fi oriunde. Ce importanţă avea, până la urmă? E în Câmpulung? E în Câmpulung! Ce contrează că mai la dreapta, mai la stânga, mai sus, mai jos faţă de cum a aprobat Consiliul?  

„Unde am vrut să facem, am constatat că terenul este mai denivelat şi mai prost decât translatându-l cu 30 de metri mai sus.”, au continuat explicaţiile prezentate cu zâmbetul pe buze de primar. „300 de metri.”, l-a corectat David, care a primit şi justificarea legalităţii lucrării în altă zonă: a modificat schiţa, dar nu i-a mai deranjat pe aleşi pentru alt vot. „Aţi făcut investiţie pe alt teren. E mult mai rău acolo, oamenii sunt nemulţumiţi.”, a precizat David. Abia acum sunt oamenii nemulţumiţi, că s-au trezit lângă străduţa şi aşa îngustă cu o activitate care va însemna gălăgie, trafic greu şi drum blocat. „Oamenii sunt nemulţumiţi şi jos. Unde am vrut să facem, tot nemulţumiţi au fost.”, a comentat Liviu Ţâroiu, iar noi avem o bănuială cine erau cei de jos nemulţumiţi de apariţia afacerii de stat concurente.

Puţin a lipsit ca primarul să jure că gardul a fost votat de Consiliul Local 

Următoarea contră între politicienii PSD şi PNL, şefi de partide locale, a avut ca subiect gardul, care figurează pe lista de investiţii a anului 2018 cu 35.000 de lei. „Cine a făcut amenajarea? Ocolul Silvic sau Municipiul Câmpulung?”, a fost următoarea întrebare-capcană a şefului opoziţiei, care ştia, bineînţeles, că din banul public al municipiului a fost plătită lucrarea. Dar voia să-l audă pe Liviu Ţâroiu spunând cu gura lui: „Municipiul Câmpulung”, în condiţiile în care niciun act oficial aprobat de Consiliul Local nu prevede nimic despre niciun gard. „Hotărârea a fost că noi dăm terenul şi împrejmuirea o facem tot noi.”, a glăsuit fals şeful Executivului, care a uitat că gardul este „omis” şi din hotărârea de Consiliu, şi din documentele care explică hotărârea de Consiliu: referatul însuşit de Serviciul Juridic şi Compartimentul Programe-Prognoze, la fel expunerea de motive a primarului. Niciun document nu zice nimic despre niciun gard, care a apărut în peisaj şi pe lista de investiţii a Câmpulungului, pe anul 2018. În baza a ce? A unor vorbe care, într-adevăr, s-au vorbit între primar şi Consiliul Local, fără a se şi vota, ca să existe dovada că Direcţia Silvică ridică pretenţia unui teren împrejmuit. „Mă uit în hotărâre, scrie şi în raport. Noi am stabilit că împrejmuirea o face municipiul. Consiliul, nu în altă parte. Am aprobat în Consiliul Local - înseamnă că atunci n-aţi fost atent -, şi valoarea împrejmuirii în bugetul de investiţii.”, a făcut o demonstraţie de mare artă politicienească Liviu Ţâroiu, uns cu atâtea alifii încât să se strecoare şi prin plasa gardului, în privinţa căruia mai să jure că a fost votat!

 

The most visited gambling websites in The UK