Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Fosta staţie „Romarta” va fi demolată, iar chioşcurile, ridicate de Primărie

b_400_250_16777215_10_images_2289_fosta-statie-romarta.jpgDemolarea fostei staţii „Romarta” şi ridicarea chioşcurilor din termopan de către Primărie, după evacuarea patronilor chiriaşi, reprezintă consecinţa firească a votului dat, săptămâna trecută, în Consiliul Local. Liviu Ţâroiu voia să dărâme numai legătura dintre magazinaşe, care a servit, în trecut, ca loc de aşteptare pentru călătorii transportului în comun. Conform zicerilor sale în public, semnase deja dispoziţia de demontare a pereţilor urâţi, neîntreţinuţi cu anii, ai staţiei Primăriei, care s-a născut cu scandal, în urmă cu douăzeci de ani, în timpul primarului Sorin Buta, şi piere tot cu scandal, în mandatul lui Ţâroiu. La şedinţa din 30 mai 2018, opt aleşi din cei nouăsprezece prezenţi au votat împotriva închirierii - prin licitaţie publică - a spaţiilor, practic, tot către deţinătorii actuali, procedura debutând într-o notă de mister, care excludea concurenţa, de vreme ce miza licitaţiei era nu preţul, ci intrarea în legalitate a chiriaşilor. Vă reamintim că, după radierea firmelor concesionare a imobilelor, pe care le închiriaseră celor care funcţionează în prezent în ele, patronii subcontractanţi au rămas descoperiţi de orice act care să le permită să plătească Primăriei. Asta pentru că ei nu aveau contract direct cu Primăria, ci cu firmele care concesionaseră terenul pe care şi-au construit chioşcurile, pe vremea lui Buta: Pantimpex şi Prod Com Stoica, firme lichidate ca urmare a falimentului. În anii scurşi de la dispariţia societăţilor, Primăria le-a luat banii întreprinzătorilor din staţie, deşi n-avea nicio relaţie contractuală cu aceştia. Abia în luna martie 2018, autorităţile, aflate în situaţia de a-şi lua înapoi terenurile de la concesionarii care nu mai există, cu chioşcurile de pe ele, pentru a le trece în domeniul public, s-au hotărât să le facă acte chiriaşilor Livia Bologea, administrator al societăţii Livmar Bello, şi Dan Stoenescu, administrator al firmei SDE Com, la cererea acestora. Tentativa de închiriere directă a eşuat în martie şi, la două luni distanţă, aceeaşi soartă a avut-o încercarea de a le închiria prin licitaţie, singura procedură admisă în cazul domeniului public.

După închirierea directă, a picat şi tentativa de licitaţie ţinută pe ascuns 

Livmar Bello, firma Liviei Bologea, a intrat în spaţiul din capătul staţiei în temeiul unui contract de subînchiriere, încheiat pe 30 noiembrie 2004 cu Pantimpex, valabil 46 de ani, până la 1 ianuarie 2050! Cealaltă societate, SDE Com SRL, a subînchiriat de la Prod Com Stoica spaţiul în care funcţionează florăria, pe 1 ianuarie 2009. Potrivit socotelilor făcute la acea vreme, vreme de 39 de ani, până la 1 ianuarie 2048, negoţul cu flori nu putea fi tulburat decât de un proiect de utilitate publică. Proiect care n-a existat niciodată, în ciuda pretenţiilor de „regenerare urbană” ale primarului Călin Andrei. Întrucât i-am pomenit numele, în timpul său şi cu acordul Consiliului Local din primele sale mandate de primar, s-au parafat cele două subînchirieri, în temeiul cărora Livmar Bello şi SDE Com au plătit redevenţa la Primărie, în locul titularelor contractelor de concesiune, Pantimpex şi Prod Com Stoica. Niculae Pantilie şi Dorel Stoica obţinuseră concesiunile în baza unor contracte din 26 noiembrie 1998, cu o valabilitate de 50 de ani fiecare, în condiţiile în care afaceriştii ridicau construcţii provizorii - chioşcuri din termopan - pe terenul municipalităţii.  

Revenind în zilele noastre, după ce, la sfârşitul lunii martie, Consiliul Local i-a dat planurile peste cap lui Liviu Ţâroiu, interesat să scape repede de corvoadă, cu nişte închirieri directe, s-a pus de-o licitaţie. Chiar două, întrucât prima intenţie, derulată pe repede înainte, a sărit nişte paşi legali. Cum a fost grija de a nu afecta vederea comisiei de licitaţii supunându-i lecturii şi votului caietul de sarcini. De accelerarea curioasă a procedurii s-a plâns şi şeful Comisiei de Urbanism, când Executivul Primăriei s-a hotărât, în sfârşit, să întocmească formalităţile ca la carte, plimbând documentaţia pe la comisia de licitaţii şi Consiliul Local. „Am spus-o de mai multe ori că există o harababură! Închiriază cine vrea, pe unde vrea. Ca să aflu cu stupoare că s-a încercat o licitaţie, cu un caiet de sarcini produs nu ştiu pe unde, pentru spaţiile de la „Romarta”, pentru care chiar eu încurajam să fie anunţaţi cei de acolo, să li se prelungească până la sfârşitul anului şi să-şi caute alt loc. S-a încercat o licitaţie fără hotărâre de Consiliu.”, a reclamat tentativa de licitaţie de după perdea Lucian Ionescu. Am spus-o şi cu altă ocazie de ce Primăria ţinea o licitaţie pe ascuns: ca să nu afle şi alţii interesaţi să liciteze pentru chioşcurile fostei staţii.

Bineînţeles că primarul a avut apărarea construită: „În Consiliul Local am aprobat preluarea a două dintre cele trei module în domeniul public al Primăriei. Tot prin acea hotărâre s-a dispus desfiinţarea staţiei de maxi-taxi, care va fi pusă în practică imediat şi vor rămâne numai cele trei module: unul cu care suntem sub contract de la începuturi şi cele două pe care le-am preluat în această primăvară. Am dorit în acea şedinţă (n.r. din martie) să facem o închiriere directă, pentru că era pe o perioadă scurtă, până când vom face lucrările de modernizare a străzilor Negru Vodă - Republicii şi Nicu Leonard - Parcul „Kretzulescu”. N-aţi fost de acord cu închiriere directă. Ceea ce a făcut să trecem la procedura normală de închiriere, conform legii, prin licitaţie publică. O singură scăpare am avut: că n-am supus caietul de sarcini spre aprobare comisiei înainte de a face licitaţia. Drept pentru care în comisie s-a stabilit că vom veni în Consiliul Local. Au discutat caietul de sarcini, l-au aprobat şi acum supunem la vot închirierea prin licitaţie publică. Pe o perioadă de un an.” 

După mascarada de licitaţie, Consiliul a năruit a doua încercare a primarului de închiriere a chioşcurilor   

Şeful opoziţiei liberale susţine că a fost împins la Primărie, în ziua în care se ţinea licitaţia pe lângă lege, de curiozitatea de a urmări cum se derulează procedura. Iar efortul deplasării a meritat, pentru că: „După un întreg spectacol făcut de domnul secretar, s-a constatat că, potrivit legii, procedura trebuie făcută cum este astăzi. Este absurd ca noi, în calitate de comisie de licitaţii, să ne opunem unei proceduri. Dar atributul este al Consiliului Local. Oamenii au venit aici şi au spus că li s-a promis de către domnul primar, sunt martori toţi colegii de acolo, că vor sta mult mai mult de un an, pentru că nu se vor demola acele spaţii.” „Speculaţii, dar mă rog., a comentat Liviu Ţâroiu. Eu, personal, le-am spus doar atât. În momentul în care încep lucrările, se întrerupe contractul. (…) Staţia de acolo se va desfiinţa. Am dat dispoziţie şi se va desfiinţa, vor rămâne numai modulele, care n-au nicio treabă cu partea urâtă a staţiei. Staţia efectivă este între două module, care vor rămâne independente.”, a repetat şeful Executivului informaţia de la începutul discuţiei despre viitorul staţiei. Şi, în general, al comercianţilor care ocupă fără drept domeniul public, de vreme ce staţionează o durată mai lungă decât cea a unui eveniment, singura situaţie în care primarul poate semna contractul fără acordul Consiliului Local.

Aşa cum este florăria ambulantă din Piaţa Primăriei, despre care primarul susţine că nu afectează aspectul centrului. Adevărul este că, în comparaţie cu grătarele şi tarabele cu cleiuri dulci ce adună muscăria târgului, florile sunt „parfum”. Iar până la instalarea şantierului, acolo rămân. O spune Ţâroiu, de la care aflăm una şi mai şi: spaţiul din faţa blocului „Romarta”, „zona zero” a municipiului, nu făcea parte din proiectul de reabilitare urbană al lui Călin Andrei! Şi cum era să facă parte, dacă Andrei şi majoritatea sa din Consiliu au consimţit la subînchirieri pe durate de 46 şi 39 de ani, timp în care nu-şi permiteau să-i deranjeze pe subcontractanţi?! Căci ce s-a susţinut şi în timpul său şi ce susţine şi acum Ţâroiu, că toate contractele Primăriei privind domeniul public au clauză de reziliere unilaterală în cazul unui proiect de interes public, e apă de ploaie, atâta vreme cât clauza nu este pusă în practică. 

„Cele trei chioşcuri individuale - o mai spune o dată Liviu Ţâroiu - nu aduc niciun prejudiciu de imagine până când nu vom relua modernizarea centrului. Până acum, au fost foarte, foarte bune. Vă spun că după ce vom demola staţia şi vom da la o parte pereţii aceia urâţi, neîntreţinuţi, care sunt ai noştri, nu ai lor… şi asfaltul care este în proiect... Dacă vreţi să vă spun o chestiune pe care n-o ştiaţi, n-am ştiut-o nici eu, în proiectul vechi nu e prevăzut nimic acolo. E lăsat aşa cum e. Nu este prevăzut absolut nimic.”, a şocat primarul dezvăluind omisiunea din proiectul lui Andrei, care te cam pune pe gânduri. Cum să sari peste zona situată peste drum de Primărie? De dragul unei coşmelii provizorii, pentru care s-au încheiat două contracte de câte o jumătate de secol, iar peste ele, alte două contracte cu durate asemănătoare?!

Invocând existenţa unei cereri a asociaţiei de proprietari a blocului „Romarta” şi a unui material de şedinţă compromis, în care figura că ofertele pentru licitaţie se primesc şi se deschid pe 22 mai 2018 - cu opt zile înaintea şedinţei de Consiliu în care se aproba licitaţia!, altfel spus, licitaţia se ţinea înainte să fie aprobată -, liberalii au făcut apel la luciditatea colegilor de a nu vota o astfel de hotărâre. Au convins doi PSD-işti, care au votat împotriva închirierii chioşcurilor, la fel ca grupul PNL, şi pe consilierul PAM, care s-a abţinut. Cum abţinerea echivalează tot cu un vot împotrivă, nu s-au întrunit cele două treimi din voturile aleşilor, necesare pentru validarea hotărârii. 

Pentru a doua oară, de fapt, a treia oară, dacă punem la socoteală şi încercarea de licitaţie dubioasă, Liviu Ţâroiu eşuează în încercarea de a le face contracte chiriaşilor din staţia „Romarta”. Dar la cum îl cunoaştem pe primar, sigur găseşte o chichiţă prin care propunerea de închiriere va ateriza din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local. Deşi, după lege, un proiect de hotărâre respins nu mai are ce căuta în dezbaterea Consiliului, dacă n-a intervenit ceva nou, care să justifice revenirea asupra lui. Cum strădaniile de a legaliza relaţia cu firmele chiriaşe au primit votul negativ al Consiliului, consecinţa normală este demolarea staţiei şi ridicarea chioşcurilor Primăriei din faţa blocului, măsură care i s-a cerut primarului s-o dispună de îndată. 

 

The most visited gambling websites in The UK