Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Temă de lucru pentru Curtea de Conturi: Primăria, încasator pentru Financiar Urban, reţine penalităţile la o taxă care nu există în bugetul local

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1182

b_400_250_16777215_10_images_2279_financiar-urban.jpgNoul control al auditorilor Curţii de Conturi, care se vor instala în Primăria Câmpulung, după cel desfăşurat în această perioadă, ar trebui să lămurească o încasare cel puţin curioasă a celei mai importante instituţii a municipiului. Cum percep şi cum introduc în bugetul local economistele lui Ţâroiu penalităţile aplicate câmpulungenilor care nu şi-au plătit la timp gunoiul? Dilema a apărut încă din decembrie 2016, de când partenerii slugarnici ai operatorului piteştean Financiar Urban au sărit să-i preia de pe umeri povara colectării banilor de la abonaţi. După cum cunoaşte toată suflarea generatoare de gunoi a Câmpulungului, în anul de probă ne-am declarat, Primăria ne-a taxat şi a vărsat sumele plătite de cetăţeni în conturile societăţii de salubritate. Ţâroiu îi plăteşte lui Văsâi trimestrial preţul contractului, care, în 2017, s-a cifrat la 2.028.000 lei, pentru 22.500 de persoane. Adică 507.000 lei la fiecare trei luni, la fel cum îi este impusă şi contribuabilului obligaţia de plată. De vreme ce firma de gunoi este onorată la timp, fără întârziere, fireşte, penalităţile dispar din tablou. Dar numai din tabloul în care Primăria apare alături de Financiar Urban, căci câmpulungeanul de rând este pasibil de această sancţiune, pe seama căreia ar beneficia Primăria! De ce, dacă Primăria este un simplu încasator pentru Financiar Urban? Ce temei legal îi permite să reţină în bugetul local majorările de întârziere, dacă nu este decât un intermediar - ce-i drept, unul cu mai multă autoritate şi putere de constrângere a cetăţeanului - în relaţia dintre cetăţean şi Financiar Urban, fie ea una nescrisă? Aceste nedumeriri, exprimate în spaţiul public de opoziţia liberală, chiar de la ultima şedinţă a Consiliului Local din anul 2016, când s-a votat taxa de gunoi, persistă şi astăzi. Prin urmare, este aşteptată o clarificare de la noua echipă a Curţii de Conturi, care va sosi la Câmpulung, pentru controlul anual. 

Primarul Ţâroiu şi directoarea Iarca zic că se poate 

Liberalii şi-au manifestat public, la conferinţa de presă a partidului, nerăbdarea de a afla verdictul auditorilor care vor răsfoi catastifele Primăriei Câmpulung, încărcate cu penalităţile pe care, oricum, Financiar Urban nu le putea revendica, de vreme ce societăţii i se virează sumele trimestriale la termen. Prima oară, subiectul majorărilor de întârziere a fost deschis la şedinţa Consiliului Local din decembrie 2016, când puterea condusă de Liviu Ţâroiu a decis impunerea taxei de gunoi, cu deranjul de rigoare pentru cetăţenii care, cu o jumătate de an înainte, suportaseră cozile infernale de la Edilul, pentru a încheia contracte cu Financiar Urban. În urmă cu un an şi jumătate, primarul a confirmat că penalităţile datorate de cei rămaşi în urmă la plată intră în bugetul local. Iar directoarea economică Violeta Iarca a detaliat: „Fiind o taxă specială, este venit al bugetului local, penalităţile şi majorările  care se percep asupra plăţilor efectuate cu întârziere sunt venituri ale bugetului local. Majorările şi penalităţile se supun Legii 207/2016 privind Codul de procedură fiscală.”

La finalul anului experimental, soldat cu un eşec, Primăria constatând, la momentul bilanţului, că a încasat cu peste 3 miliarde de lei vechi mai puţin decât s-a angajat că-i virează firmei lui Văsâi, au apărut în peisaj majorările de întârziere. Nu pentru Primărie, căci Primăria a achitat conştiincioasă din bugetul local preţul contractului, ci cele percepute de Primărie de la cetăţeni. „Constatăm că taxa de gunoi neplătită pe anul trecut apare cu penalităţi. Am făcut o solicitare la Primărie, de unde am primit o hârtie în care mi se spune că taxele sunt purtătoare de penalităţi. Noi suntem un încasator pentru o firmă privată, pe care o plătim mai departe, firma neprimind nicio penalitate. Nu înţeleg cum ne încărcăm noi cu penalităţi la nişte bani pe care, practic, nu-i avem, întrucât îi dăm, nu-i avem în contabilitatea noastră.”, este nelămurirea şefului opoziţiei liberale, pe care speră că i-o clarifică următorul control al Curţii de Conturi.

Liberalii s-au cramponat şi de denumirea „birului”, care n-ar exista nicăieri în legislaţie sub această terminologie, dar deja complicăm lucrurile. Şi, oricum, pe cetăţeni nu-i interesează că plătesc taxă de gunoi sau taxă de salubrizare, doar cea din urmă fiind prevăzută de lege şi impusă numai persoanelor care refuză să facă contract cu operatorul de gunoi. „Noi am spus tot timpul că este ilegală, conform legii, nu există taxă de gunoi. Toate Primăriile pe care noi le cunoaştem au taxă de salubrizare. Primăria Câmpulung este singura care are taxă de gunoi. În 2018, au încercat, printr-o şmecherie, să transforme acest termen din taxă de gunoi în taxă de salubrizare, însă - la solicitarea liberalilor - a rămas tot taxă de gunoi.”, este poziţia grupului PNL, exprimată de liderul său, el însuşi plătitor de penalităţi, reţinute într-o manieră dubioasă. „Mi-am făcut un cont pe ghişeul.ro, ca să-mi plătesc contribuţiile on-line. După ce mi-am băgat toate datele, codul unic al meu era zero, nu aveam nimic de plată. Am sunat la Primărie şi, după o oră, mi-au apărut toate contribuţiile. „Aveţi mai multe coduri unice!”, mi s-a spus. „Cum să am mai multe coduri unice dacă codul unic e făcut pe CNP?!” Mi-au apărut alte date. Mi-am achitat acolo taxa de gunoi pe trei luni, să văd cum e, am plătit-o şi cu penalităţi şi am constatat că banii de penalităţi nu mi s-au luat din primul trimestru. Mi s-au luat şi din primul trimestru, o parte, şi din trimestrul al doilea, rămânând în continuare cu penalităţi pe sume pe care le-am achitat ulterior.”, a povestit Bogdan David modalitatea de lucru on-line a Primăriei Câmpulung, care îl pune pe gânduri pe contribuabil. 

 

 

The most visited gambling websites in The UK