Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Sunt în Primărie persoane, personaje, plătite mult mai gras, şi nu muncesc nicio oră pe zi!”

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1138

După douăzeci de ani în care au controlat catastifele Primăriei şi ale subordonaţilor, fără a li se părea o problemă, conform zicerilor primarului, că aceeaşi persoană ţine contabilitatea celor trei instituţii de cultură, auditorii Camerei de Conturi Argeş au privit, la recentul control, drept o deficienţă lipsa unui economist de pe grila de salariaţi din subordinea lui Liviu Cioacă. Asta deşi, repetăm, primarul Liviu Ţâroiu susţine că n-a fost o problemă la precedentele verificări. Uite că a fost la cea de anul acesta, care s-a lăsat cu o decizie a directorului Gheorghe Vlăsceanu, care obligă municipalitatea la „înlăturarea deficienţelor constatate şi consemnate în raportul de audit” din 12 februarie 2018, la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Ce frenezie l-o fi cuprins pe manager, auzind de cerinţa Curţii de Conturi de a-şi completa personalul cu un economist, de care, asigură Liviu Ţâroiu, chiar nu este nevoie! Lucru cu care suntem 100% de acord. Ce socoteli să facă toată ziua un contabil într-o instituţie cu şapte angajaţi artişti?! Şi cum orice post la stat vine la pachet cu recunoştinţa cuvenită angajatorului, ce-a cerut Curtea de Conturi chiar era motiv să le fie pupate mâinile auditorilor! Bucuria celor care şi-au făcut planuri să fericească un absolvent de facultate economică - sperăm că nu tot unul de vârsta a doua, cu şcoala făcută printre picături, la bătrâneţe - fu scurtă. Asta pentru că primarul este categoric când spune că va îndeplini „porunca” Curţii de Conturi, dar în stilul lui: angajare part-time, două ore pe zi, deşi, la cifrele produse de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, erau suficiente două ore pe săptămână. 

Ţâroiu le-a stricat bucuria celor care îşi făceau planuri să angajeze un contabil 

Discuţia despre oportunitatea creată la instituţia culturală găzduită de Sergiu Cicu a fost deschisă, la şedinţa Consiliului Local din 29 martie 2018, chiar de acesta. Unde s-a mai văzut o aşa pomană, să te oblige Curtea de Conturi să angajezi un om pe un post călduţ, creat special pentru el, unde, vorba lui Ţâroiu, n-are ce face. S-ar putea ca afirmaţia să fie valabilă şi în cazul celorlalţi… dar să ne vedem de contabilul nostru. L-a adus în discuţie, aşadar, directorul celeilalte Case de Cultură, cea a Sindicatelor, făcând trimitere la decizia autorităţilor despre care am pomenit la începutul articolului. Cităm din acest document care i-a făcut pe unii să-şi frece mâinile de bucurie că au ocazia să facă un bine unui şomer cu ASE-ul ori unui rutinat interesat să-şi schimbe locul de muncă.

„Nu au fost puse în aplicare în totalitate prevederile legale referitoare la organizarea şi conducerea activităţii financiar-contabile desfăşurate la nivelul entităţii auditate (n.r. de unde înţelegem că inspectorii s-au mai legat o dată de această carenţă, chit că şeful Executivului susţine că e prima dată), fiind constatate următoarele neconformităţi. În organigrama şi statul de funcţii ale Casei de Cultură Câmpulung, entitate cu personalitate juridică deplină, nu se regăseşte un post, prin care să se realizeze activităţile specifice sectorului financiar-contabil, faţă de care să fie stabilite anumite competenţe, atribuţii, sarcini şi responsabilităţi aferente. Din cauză că organigrama şi statul de funcţii nu conţin o structură de specialitate financiar-contabilă şi nici alternativa de a fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor şi Contabililor Autorizaţi din România, la nivelul Casei de Cultură Câmpulung nu există nici proceduri formalizate, respectiv proceduri de sistem şi proceduri operaţionale, pentru detalierea proceselor şi activităţilor derulate în cadrul entităţii privind sectorul financiar-contabil.”

Documentul enumeră apoi prevederile legale încălcate şi impune ordonatorului de credite, adică municipalităţii, să dispună „toate măsurile prevăzute de lege, care să asigure organizarea şi conducerea activităţii financiar-contabile a instituţiei de cultură, conform Legii contabilităţii.” Concret, până la 29 iunie 2018, Liviu Ţâroiu trebuie să-i angajeze un contabil lui Cioacă. În plus, trebuie să implice Compartimentul de Audit Intern, adică pe Daniela Bănuţă, în urmărirea modului în care sunt implementate măsurile dispuse de Curtea de Conturi.

Ce a avut de spus primarul Liviu Ţâroiu faţă de concluziile controlului? Le face pe plac auditorilor, dar nu va plăti un salariu pentru un program full-time, ci part-time, pentru cel mult două ore pe zi. Prea multe şi acestea. „La observaţia Curţii de Conturi, pentru prima dată de douăzeci de ani de când face audit… noi am avut un singur contabil pentru Muzeu, Casa de Cultură, Bibliotecă. Este, după părerea mea, arhisuficient. Numai că, acum, Curtea de Conturi face o precizare că angajatul Muzeului n-are atribuţii pentru Casa de Cultură. Pentru mine, nu este normal să am un contabil care face o muncă de două ore maxim pe zi, că n-are ce face. Soluţia noastră este part-time, că doar n-o să creez un post, pentru care plătesc opt ore, ca să muncească două. Şi vom aplica această soluţie.”, a anunţat Liviu Ţâroiu, stricându-le ziua celor care aveau un contabil pe „ţeavă”. Dacă aveau. Acum nu băgăm mâna în foc că era deja pregătit unul. Contabilul va avea şi competenţe de Resurse Umane, căci, mai spune Ţâroiu, este absurd ca, pentru şapte inşi, să ai compartiment special pentru aşa ceva şi, separat, compartiment de contabilitate. Mai bine desfiinţezi Casa de Cultură decât să plăteşti un purcoi de salarii unor angajaţi care chiar n-au ce să muncească.

În acest context a „explodat” Sergiu Cicu şi, după el, a „explodat” şi Ghinea, auzindu-l cum dă pe faţă halul de trândăvie din Primărie. „Dacă ne cramponăm de bani, vă întreb şi n-aş vrea să fiu răutăcios şi nici rău. Dar sunt în Primărie persoane, personaje, funcţii, care sunt plătite mult mai gras şi nu muncesc nu două ore pe zi, nicio oră pe zi!”, a fost replica monumentală a directorului Clubului ARO, care este la curent cu lâncezeala din cea mai importantă instituţie din Câmpulung, fiind de-al casei. Mai mult ca sigur, nu se referea la toate birourile, căci sunt domenii unde se trage din greu, dar munca unora este eclipsată de delăsarea altora. 

Atunci, secretarul a sărit ca ars de pe scaun, fără să ţină cont de regulile de înscriere la cuvânt, şi, trecând peste preşedintele de şedinţă, l-a luat la bani mărunţi pe Cicu. Să-i dea un exemplu de salariat al Primăriei care nu munceşte nici măcar o oră pe zi! Cu siguranţă, Cicu ştia care sunt „uscăturile”, dar s-a abţinut, ca să nu amplifice tămbălăul, încasând un reproş de la Ghinea, cum că este lipsit de bun simţ. „Nu sunt lipsit de bun simţ. În doi ani nu s-a putut face măsurătoarea unui beci la o repartiţie de locuinţă.”, a dat un exemplu mai pe ocolite Sergiu Cicu. „N-are nicio legătură, şi-a apărat subalternul Ţâroiu. Asta nu înseamnă că, de doi ani, stă şi nu face nimic.” „Sunt foarte mulţi care taie frunză la câini. Lucruri care puteau fi rezolvate în termen de o săptămână, o lună, se întâmplă după şapte, după zece luni.”, a avut Sergiu Cicu ultimul cuvânt pe tema angajării care n-a fost să fie. Cel puţin, nu după cum şi-or fi făcut planurile capii Culturii câmpulungene.                               

„Dacă facem Centru Cultural, s-ar putea să avem peste 20 de persoane. Dacă facem ca la Mioveni, o să avem 30”

După veştile triste pe care urma să i le ducă colegului şi chiriaşului Liviu Cioacă, nici propunerea sa de aliniere a municipiului  orăşelelor şi comunelor ţării care au Centre Culturale n-a stârnit aplauze. Zice directorul Casei de Cultură a Sindicatelor că este cazul să se înfiinţeze şi la noi unul, întrucât Primăria nu este instituţie de spectacol şi, cu toate acestea, finanţează evenimente, aşa cum este sărbătoarea municipiului. În opinia lui Cicu, banii pentru organizarea Zilelor Câmpulungului trebuie să fie în bugetul Centrului Cultural. Ca să accelereze înfiinţarea lui, acesta a solicitat ca, la rectificarea bugetară de la jumătatea anului, proiectul să demareze. „Noi avem în cadrul Primăriei sume pentru organizarea anumitor evenimente. Or trebuie un organism de specialitate. Un Centru Cultural, bine structurat, pus la punct. Aşa mi se pare normal, pentru că peste tot se întâmplă aşa.”, şi-a pledat cauza managerul Clubului ARO. 

Rămâne de discutat, a lăsat-o în coadă de peşte Liviu Ţâroiu, pe o hotărâre de Consiliu Local. Care se iniţiază, bineînţeles, dacă vrea el. „Trebuie să ne gândim, să vedem ce înseamnă o organigramă a Centrului Cultural. La Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” avem 7 persoane. Dacă facem Centru Cultural, s-ar putea să avem peste 20. Dacă facem ca la Mioveni, o să avem 30.”, a anticipat primarul proporţiile dezastrului. „Nu e cazul.”, a căutat să-l liniştească autorul iniţiativei, deocamdată, verbale. Care, dacă nu înseamnă o formă de „sifonare” a banului public, n-are decât să se facă. 

 

The most visited gambling websites in The UK