Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Dacă, în a treia zi de Paşti, Geamănu nu începe reparaţia Primăriei Godeni, pierde contractul

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1228

b_400_250_16777215_10_images_2269_godeni1.jpgSediul nou al Primăriei Godeni, contrast total cu cel vechi, aflat în şantier din toamna trecută. În timp ce muncitorii firmei piteştene trag tare, ca să se încadreze în termenul de şase luni convenit cu primarul Ion Pădureanu, pentru renovarea vechii Primării, omul de afaceri Dorel Geamănu, câştigătorul lucrării de consolidare a clădirii noi, este pe punctul de a pierde contractul. În speţa de la Godeni, unde pe autorităţi le paşte o amendă de la ISU, pentru funcţionarea aparatului administrativ într-un imobil neautorizat la incendiu, nu Geamănu este vinovat cât este Cooperaţia Stâlpeni, coproprietară a construcţiei centrale. După cum am informat cu alte ocazii, administraţia publică locală a comunei muscelene împarte sediul cu Consum Coop Stâlpeni, al cărei spaţiu este închiriat unui magazin deţinut de un consilier local. Fost rival al lui Pădureanu la alegerile din 2016, candidând din partea ALDE, Florin Olteanu este ţinta reproşului colectiv al Primăriei, Consiliului Local şi constructorului, pentru refuzul de a elibera partea de imobil ocupată de punctul comercial. Gest care - este convins social-democratul Ion Pădureanu - îl va costa pe contracandidat la următoarele alegeri din 2020. Reamintim că, în urmă cu doi ani, inginerul cadastrist, în vârstă de 50 de ani, a fost unul dintre cei cinci contracandidaţi ai actualului primar, căruia comunitatea de la Godeni i-a încredinţat al cincilea mandat, Olteanu mulţumindu-se cu un loc de consilier local. Atât Geamănu, cât şi Cooperaţia, împreună cu chiriaşul său, patronul barului, au termen până pe 10 aprilie 2018 să pregătească debutul lucrării de consolidare şi reabilitare a construcţiei sever afectate: coproprietarul să predea zona de lucru executantului, în caz contrar, va fi dat în judecată, iar muncitorii firmei câştigătoare să fie pe schele în a treia zi de Paşti. Altfel, afaceristului i se reziliază contractul. 

Peretele din spatele primarului, brăzdat de crăpături dintr-un capăt într-altul  

b_400_250_16777215_10_images_2269_goden3.jpgDupă un an în care a fost blocat, susţine primarul, din raţiuni electorale, Ion Pădureanu este convins că, în această primăvară, consătenii vor vedea mişcare şi lângă actualul şantier în care a intrat localul vechi al Primăriei. Localul nou trebuia pus la punct înainte de a începe reabilitarea fostului sediu al conducerii localităţii, dar râca între Primărie, Consiliul Local şi Cooperaţia Stâlpeni a ţinut pe loc proiectul vreme de un an. În acest timp, nesimţind nicio evoluţie a investiţiei, şeful Executivului a luat legătura cu administratorul societăţii Euro Consult Project, căruia i-a cerut să urgenteze lucrările. Însă Dorel Geamănu s-a apărat că nu poate lucra din cauza lui Florin Olteanu, consilier local şi chiriaş în spaţiul Consum Coop Stâlpeni.

Lucrarea este licitată şi câştigată încă din 31 octombrie 2016 şi, până la data acestei relatări, trebuia să fie încheiată. Contractul i-a fost încredinţat SRL-ului administrat de Dorel Geamănu, care a oferit cât a estimat proiectantul: 259.493,53 lei sau 57.693,43 euro. De aceşti bani, executantul se angaja să întreprindă „lucrări de rezistenţă (demolări şi desfaceri, săpătură, cofrare, confecţionare şi montare de armături, turnare de beton B150, B300, susţineri popi metalici, armarea pereţilor cu plasă sudată, forarea mecanică a găurilor în zidărie, înnădire a armăturilor, ancore chimice, împrăştiere, compactare a pământului, transportul materialelor, transportul betonului); lucrări de arhitectură (desfaceri şi refaceri de tencuieli, demolări şi refacere a zidurilor, desfaceri şi refaceri ale şarpantei, inclusiv astereală, şi învelitori de tablă amprentată cu jgheaburi şi burlane, desfaceri şi refaceri ale pardoselilor din parchet şi gresie, înlocuire cu tâmplărie PVC a tâmplăriei existente, glafuri, şapă de beton armat, sistem termoizolant cu polistiren, glet, tencuieli decorative, schelă metalică, transport de materiale), garanţia lucrării fiind de 24 de luni.

b_400_250_16777215_10_images_2269_godeni.jpgÎn 2018, după un an de pauză şi de tratative cu vecinii din clădire, aleşii s-au pus de acord să bugeteze lucrarea împiedicată suficient cu 100.000 de lei. Aşadar, bani de „pornire” există. Mai trebuie voinţă, pe care primarul Pădureanu speră s-o stimuleze cu un ultim avertisment pentru ambele părţi. „La sediul nou, este clar. A fost opoziţia Cooperaţiei şi a magazinului din interior. Pe data de 10 aprilie, după Paşti - am chemat firma constructoare, pe domnul Geamănu - dau ordin de începere a lucrărilor şi, în acelaşi timp, fac sesizare la Cooperaţie să elibereze spaţiul. De fiecare dată, au spus: „Eliberăm, eliberăm”, dar n-au eliberat. Atunci, voi proceda astfel. Unu: dacă firma constructoare nu începe pe 10 aprilie lucrarea, îi reziliez contractul. Doi: dacă, pe 10 aprilie, nu pot intra în spaţiu, îi dau în judecată. Mă adresez instanţei, căci nu se poate altfel. S-a blocat lucrarea şi suntem în control de la ISU. Personalul ISU ne-a întrebat dacă avem autorizaţie la incendiu. „Nu.” „De ce?” „Pentru că nu pot să efectuez lucrarea de consolidare.” Am demarat procedura de obţinere a autorizaţiei la incendiu, dar nu pot s-o iau, pentru că trebuie să vină pe teren. Ce să vadă? Că nu e consolidată?! Atunci, n-o să semneze nimeni pentru asta. Dacă terminam de acum un an lucrarea şi luam şi autorizaţia, nu mai primeam amendă. Acum, iau amendă, pentru că n-au vrut dânşii să iasă de acolo. E corect?”, este situaţia aparent complicată în care se găseşte conducătorul localităţii.

Proporţiile degradării în care se află Primăria cea nouă se văd inclusiv în biroul lui Ion Pădureanu, unde peretele din spatele său este brăzdat de cratere dintr-o parte în cealaltă, încât ai impresia că, dintr-un moment într-altul, se prăbuşeşte peste el. Faţada exterioară, afectată şi ea de fisuri, îi lasă senzaţia celui ajuns în comună, care nu cunoaşte intriga întâmplării de la Godeni, că administratorilor ei nu le pasă că le cade tavanul în cap. Şi cetăţenilor veniţi cu treabă la Primărie, din interiorul căreia un consilier local luptă nu împotriva primarului, ci împotriva comunităţii căreia îi aparţine imobilul. 

Lângă imobilul cel nou, obiect al unei uneltiri politice, Primăria veche întinereşte  

La doi paşi de clădirea „victimă” colaterală a unor urzeli cu iz politic, generate de dorinţa de uzurpare a scorului electoral al PSD-istului, echipa firmei care a prins lucrarea de renovare a sediului vechi al Primăriei nu se joacă. Chit că ploua, oamenii erau la muncă, având un termen limită de respectat. La jumătatea lunii mai a anului trecut, constructorul piteştean Search Corporation New Project SRL a câştigat contractul de „Reabilitare a localului Primăriei vechi”, valoarea achiziţiei cifrându-se la 439.250 lei. Aceleiaşi firme i s-a atribuit, în aceeaşi zi, şi execuţia lucrărilor de arhitectură şi instalaţii, la un preţ de 3.500 lei. „Ce s-a lucrat până în acest moment la Primăria veche s-a făcut numai din fondurile localităţii. Reabilitarea localului Primăriei vechi am început-o în luna noiembrie a anului trecut şi are un termen de execuţie de şase luni. Sperăm s-o terminăm. Am oprit puţin pe timpul iernii, când a fost frig mai rău, dar acum se lucrează intens. Lumea din Godeni spune: „Cine sunt cei care lucrează ca nebunii, pentru că aici (n.r. la Primăria nouă) nu s-a mai lucrat?!” Lumea îi apreciază pe băieţii care lucrează acolo. Sperăm să ne ajute şi Consiliul Judeţean, dar până acum nu ne-a ajutat. N-am primit niciun leu. Valoarea totală a investiţiei înseamnă 5,5 miliarde de lei vechi. Am plătit 2 miliarde, am mai prins 2 miliarde în primul trimestru şi al doilea şi urmează să vedem în celelalte trimestre. Era păcat să stea ca o dărâmătură în mijlocului satului şi al comunei şi, atunci, am zis s-o facem, ca să fie cum trebuie. Va servi ca local de Primărie. Unde sunt angajaţi înghesuiţi, îi mutăm acolo.”, este jumătatea plină a paharului, prin comparaţie cu „vecina” mult mai tânără, aflată în aşteptarea intervenţiei menite să-i împrospăteze „look-ul”.

 

The most visited gambling websites in The UK