Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Faţă de 2016, cheltuiala cu salariile la Primărie este dublă. Chiar mai mult!

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 691

b_400_250_16777215_10_images_2260a_cat-consuma-subordonatii-CL.jpgGraţie rezervei strânse la buget în anii trecuţi, care egalează veniturile proprii propuse în 2018 - 27.803.340 lei, excedentul, 27.784.000 lei, încasările planificate -, administraţia publică locală are de ce să fie liniştită. Să ai o economie care îţi dublează veniturile ţintite echivalează cu un somn lin pentru bugetărimea din instituţie, căreia, din păcate, majoritatea politică îi cântă în strună, în loc să-l preseze pe Liviu Ţâroiu să pună biciul pe subalterni, ca să merite lefurile care parcă trebuiau reanalizate şi corelate cu ceea ce crede că poate aduce Primăria la buget. De bine ce-au corelat salariile cu veniturile proprii, s-a ajuns la o şocantă pondere de 61% a remuneraţiilor conţopiştilor, apăraţi frenetic din tabăra politică a primarului, cum că unde-i lege nu-i tocmeală. Adică, dacă legea a impus nişte coeficienţi de creştere, era musai ca retribuţiile funcţionărimii să fie actualizate cu aceşti coeficienţi, fără nicio legătură cu performanţa în activitate. Acest punct sensibil, salariile în Primărie şi instituţiile subordonate, a fost evitat, cât de mult s-a putut, la şedinţa Consiliului Local de vineri, 16 februarie, o extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea bugetului local al Câmpulungului pe anul 2018. În timp ce puterea s-a străduit să minimalizeze suferinţa taxelor şi impozitelor noastre dirijate masiv către salarii, nu către înflorirea Câmpulungului, opoziţia, limitată la câteva înţepături delicate, a anunţat că va demonstra public că lefurile la Primăria Câmpulung sunt peste cele ale omologilor de la Curtea de Argeş, municipiu cu câţiva paşi buni înaintea noastră la capitolul dezvoltare.

Cheltuiala cu salariile în 2016, 28,34%, cheltuiala cu salariile în 2018, 61,04%

Primul care a atins subtil chestiunea profund deranjantă pentru populaţia „intoxicată” cu o aşa-zisă exagerare (!) a fost preşedintele de şedinţă, Constantin Ivan. Şeful Comisiei Buget-Finanţe a Consiliului Local a îmbrăţişat teoriile directoarei economice Violeta Iarca, a cărei analiză s-a restrâns la procentul cheltuielii de personal din totalul cheltuielilor anului 2018, care, la nivel de teorie, sunt mari. Asta pentru că autorităţile au ce cheltui. Repetăm, economiile anilor trecuţi se cifrează la aproape 280 de miliarde de lei vechi, anul trecut, nefiind consumat mai nimic cu investiţiile, potrivit socotelii opoziţiei, singura cheltuială din rezervă constând în banii plătiţi Ministerului Dezvoltării, ca „sancţiune” pentru pierderea proiectului „Kretzulescu”. „Nu numai, şi alte lucruri.”, a adăugat Liviu Ţâroiu. 

Revenind la salarii, la fel ca la dezbaterea publică, şi la şedinţa de aprobare a bugetului, raportarea administraţiei publice locale, executive şi legislative, se face la ce îi convine, nu la ce este normal. Adică la veniturile proprii ale Primăriei, sursa care susţine lefurile bugetărimii. „(…) Cheltuielile de personal, aş vrea să fiţi foarte atenţi aici, cheltuieli care au fost comentate în diferite şedinţe şi nu numai, au fost un punct fierbinte al discuţiilor sfârşitului de an 2017 şi începutului de an 2018. Ponderea în totalul cheltuielilor pe 2017 a fost de 26%, iar ponderea pentru ce am prevăzut în 2018, 21,56%.”, susţine şeful de la Buget-Finanţe, mergând pe aceeaşi logică a Direcţiei Economice a Primăriei.           

Fără a-i contesta raţionamentul preferat, evident, din considerente de natură electorală, noi le supunem atenţiei câmpulungenilor propria analiză, care este mult mai apropiată de realitate decât varianta de un roz de poveste a aleşilor, care evident că-şi apără primarul, partidul şi nevoile. Pentru a vă convinge de adevărata creştere, pe care puterea o tot bagatelizează, prefăcându-se consternată de reacţia publică, perfect justificată, vom lua ca reper anul 2016, care este mult mai apropiat de adevăr decât 2017, un an cu două runde de creşteri salariale: una de 20% în luna februarie, cealaltă cu procente variabile, în luna iulie, care a generat chiar dublări ale chenzinelor. 

În 2016, Primăria Câmpulung a înregistrat venituri proprii în valoare de 28.939.120 lei. Cheltuiala de personal a acelui an s-a cifrat la 36.728.990 lei, cu vreo 20 de milioane mai mult decât cea estimată în 2018. Asta pentru că în acest total se regăsesc şi salariile din Învăţământ, care, din acest an, au fost preluate de către Inspectoratul Şcolar. Prin urmare, dăm jos din suma menţionată cheltuielile cu personalul din Învăţământ, care, în 2016, au fost de 28.525.160 lei şi obţinem cheltuiala de personal la Primărie şi serviciile subordonate, 8.203.830 lei. Raportată la veniturile proprii obţinute de Primărie, conform bilanţului la 31 decembrie 2016, rezultă că efortul cu salariile angajaţilor s-a cifrat la un procent de 28,34%.

Cum se conturează 2018 la acest capitol am explicat într-o ediţie anterioară. Estimarea de venituri proprii este de 27.784.000 lei (mai puţin decât în 2016), în condiţiile în care se prognozează că se vor cheltui cu salariile 16.959.800 lei. Adică 61,04%, o evidentă dublare, chiar mai mult decât o dublare a sumei investite în salarii! Dacă acesta nu se cheamă dezechilibru, aşteptăm ca economiştii din privat să ne lămurească, de vreme ce politicienilor şi sfătuitorilor lor din domeniul cifrelor de la stat li se pare un flecuşteţ. 

Primarul aspiră la salarii ca la ANAF! 

„Avem posibilitatea să facem corecţii pe performanţă.”, se justifică Liviu Ţâroiu în faţa câmpulungenilor, care, în mod cert, nu va face nicio ciuntire de leafă, oricât de incompetent ar fi beneficiarul ei. Dimpotrivă, aspiraţiile sale sunt să ajungă cu lefurile la nivelul Fiscului, care, deplânge Ţâroiu suflarea economică din subordine, are cu cel puţin 50% peste câştigurile finanţistelor din administraţia publică! „Afirm şi pot să şi demonstrez: salariile la Câmpulung sunt mai mici decât la Curtea de Argeş şi Mioveni, pe parte de Executiv al Primăriei.”, a intervenit Ţâroiu, din a cărui afirmaţie înţelegem că salariile la Câmpulung sunt egale sau mai mari decât la Piteşti, despre care n-a pomenit nimic. „Ar trebui să comparăm partea de Venituri şi Contabilitate a Primăriei cu ANAF. ANAF-ul are cel puţin 50% peste noi!”, a fost pălitura aplicată de primar în moalele capului contribuabilului năucit de pretenţiile conţopiştilor.

Liviu Ţâroiu a avut şi o explicaţie pentru lipsa execuţiei bugetare a anului anterior din documentaţia de şedinţă, la care, an de an, până la schimbarea conducerii Câmpulungului şi a celei a Direcţiei Economice, se raportau propunerile pentru anul următor. Deşi, în anii trecuţi, această raportare şi comparaţie erau posibile, economiştii Primăriei prezentându-le aleşilor propunerea şi realizarea anului trecut, ca să aibă termeni de comparaţie pentru anul în curs, dintr-odată, acest lucru nu s-a mai putut face. De ce? Ne „lămureşte” Ţâroiu: „Execuţia bugetară trebuie depusă la ANAF până pe 31 mai şi nu putem să aşteptăm. Avem 45 de zile, pentru a avea un buget nou, de la data aprobării bugetului la nivel naţional şi noi trebuie să ne încadrăm în acest termen.” Anul trecut, de pildă, proiectul de buget pe 2017, lucrat sub coordonarea aceleiaşi directoare Violeta Iarca, a cuprins, foarte frumos, „buget 2016”, „execuţie la 31.12.2016” şi „propuneri 2017”. De ce nu s-a putut lucra la fel? Că nu s-a vrut! Nu s-a vrut să se vadă eşecul lui 2017, un an ratat din toate punctele de vedere, în ciuda excedentului generos, rămas moştenire de la Călin Andrei, excedent care îl salvează pe Liviu Ţâroiu şi în acest an. Numai el nu recunoaşte, dimpotrivă, se vaită că acest excedent i-a făcut mai mult rău decât bine. „Pentru faptul că ne-au prins cu excedent bugetar şi suntem cu excedent bugetar de câţiva ani, n-am primit sume de echilibrare nici de la stat, nici de la Consiliul Judeţean, care puteau fi băgate în investiţii şi celelalte cheltuieli.” 

Dacă-i aşa, succes la consumarea lui şi tare curioşi suntem să vedem ce-o să toace după, când bugetul real al Câmpulungului de-abia îi ajunge de salarii şi facturi la utilităţi. 

The most visited gambling websites in The UK