Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Decât un bloc nou gol, mai bine un etaj în plus la Oncologie, căci bolnavii n-au unde să moară

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2957
b_400_250_16777215_10_images_2258_oncologie.jpgMai mult ca oricând, atât prezentarea bugetului local, cât şi dezbaterea lui s-au axat pe latura socială, neglijată, susţine Liviu Ţâroiu, de precedenta administraţie liberală, neînduioşată de necazurile locative ale persoanelor şi  familiilor care n-au unde să locuiască. Ca să scape de petenţi de la audienţe, care nici n-ar mai fi mulţi, în jur de 150, chiar mai puţini, nepunându-i la socoteală pe cei care au pretenţii la „cartierul VIP” din Grui, primarul în funcţie a inclus în bugetul anului trecut, la fel, în bugetul acestui an, reparaţii - deocamdată, pe hârtie - ale unor spaţii ale Primăriei, cu intenţia de a le transforma în locuinţe decente, care să le asigure chiriaşilor confortul necesar. Având de onorat salarii electorale, nu-şi permite să facă şi studiile, şi renovările într-un singur an, aşa că 2018 se va limita la expertize şi proiecte tehnice. Mai precis, expertize tehnice pentru imobilele situate în strada Negru Vodă, nr.113, strada Negru Vodă, nr.130, strada Maior Gâldău, nr.28, strada Matei Basarab, nr.36, strada D.I. Berechet, nr.3, strada Republicii, nr.14, strada Negru Vodă, nr.214, estimate la 70.000 lei, şi proiectul tehnic al lucrării de modernizare şi extindere a imobilului situat în strada Maior Gâldău, nr.28, apreciat la 50.000 lei. „Bomboana pe coliva” planurilor imobiliare ale Executivului: un studiu de fezabilitate pentru un bloc de locuinţe sociale şi/sau de necesitate, care în propunerea de buget afişată pe site-ul Primăriei, pentru informarea câmpulungenilor, se cifra la 150.000 de lei! Probabil, nefiind de ajuns banii pentru lefurile sfruntate, primarul şi-a pus economistele să mai taie de colo, de dincolo, manevra ciuntirii răsfrângându-se şi asupra studiului blocului, care, atunci când se vrea, se poate face şi cu 100.000 de lei. Însă şi acest miliard, susţin contestatarii lui Ţâroiu, liberalii uniţi cu răzvrătitul PSD, se consumă de pomană, pentru că, la Câmpulung, prioritară este extinderea Secţiei de Oncologie, nu ridicarea din temelii a unui bloc, pe care s-ar putea să nu aibă cine să-l populeze.          

Blocul lui Ţâroiu, contestat nu numai de liberali, ci şi de rebelul partidului     

O parte a alocuţiunii primarului Liviu Ţâroiu s-a axat pe continuarea proiectelor privind reabilitarea centrului istoric, care impun făţuirea clădirilor publice şi private de pe bulevard. O teorie plictisitoare, reluată la fiecare buget, în care nu mai crede nimeni. Liviu Ţâroiu şi-a făcut datoria şi a mai vorbit o dată despre ea, pentru a face legătura cu blocul de locuinţe, al cărui studiu trebuia să-l facă anul trecut. „Vom discuta puţin despre locuinţe şi spaţiile pe care le avem acolo (n.r. în centru), care necesită reparaţii, reabilitarea lor şi a faţadelor din centrul istoric, pentru că avem probleme deosebite. Avem probleme privind locuinţele sociale şi ne propunem locuinţe sociale noi, iar pe cele pe care le avem să le reabilităm şi să le îmbunătăţim. Avem în plan un bloc de locuinţe, între 80 şi 100 de apartamente, locuinţe sociale sau de serviciu/de necesitate. Vedem câte putem face din fiecare. SF-ul ne va spune ce şi cum.”, a precizat Liviu Ţâroiu.

Primul care a combătut ideea de necesitate a atâtor apartamente, când sunt destule de vânzare la mica publicitate şi pe site-urile agenţiilor imobiliare, a fost un social-democrat, care a „desfiinţat” şi oportunitatea investiţiei, în condiţiile unui continuu declin demografic, şi costul studiului de fezabilitate, considerat o „enormitate”. Asta pentru că, se apără primarul, nu este la curent cu preţurile în materia documentaţiilor de proiectare. Cât despre oportunitate… „aţi fost în Comisia Socială şi aveţi cunoştinţă că sunt 780 de solicitări.”, îşi apără blocul Ţâroiu. 

780, din care ar mai fi rămas nerezolvate decât 140-150 de dosare, potrivit informării pe care şeful Socialului, Cătălin Bădiţa, a făcut-o sub presiunea liberalilor. Altfel spus, cele mai multe dintre cele 780 de cereri au fost soluţionate favorabil, lucru de apreciat pentru Primărie, nemaifiind corect să invoci existenţa acestui număr ca să justifici ridicarea unui imobil de la zero. „Aveam 700 de cereri şi, după ce am actualizat toate dosarele, mai sunt 140-150 de dosare. Vorbim despre locuinţele sociale şi din fond locativ. Acum analizăm ANL-urile.”, a anunţat Bădiţa. „Păi, sunt 140! Şi eu v-am propus 80 de apartamente, domnule!”, s-a răţoit primarul la PSD-istul şi PNL-iştii care îi contestă investiţia. 

În timp ce tovarăşul de partid îi recomandă să cumpere apartamente de pe piaţa liberă - 50 în 2018, ca să dea case măcar pentru o treime dintre solicitanţii rămaşi în aşteptare -, existând şanse să iasă mai ieftin decât dacă ar construi ditamai blocul, opoziţia liberală are altă teorie. „Avem multe clădiri în Câmpulung, care stau degeaba şi care pot fi transformate în locuinţe, dacă avem nevoie de locuinţe. Trebuie să facem altele noi? Vă dau un exemplu pe care îl analizaţi. Poate, nu este o idee bună, dar s-o luăm în calcul. Centrul de Afaceri (n.r. clădirea de lângă Colegiul Tehnic, Industrialul de sus, administrată de Pieţe SRL). Am discutat la AGA de nenumărate ori. Piaţa vrea să renunţe la el. Este gata făcut, de ce nu-l transformaţi în locuinţe?”, l-a întrebat pe Liviu Ţâroiu Lucian Ionescu. 

„E o variantă, a replicat diplomat primarul, înainte să se enerveze de-a binelea, provocat masiv din două părţi. Dar o să vedeţi că n-o să fiţi nici dumneavoastră de acord cu ea. Atunci, haideţi să facem din internatul de la Colegiul Tehnic, pe un etaj, locuinţe sociale. Şi-o să vedeţi cum le combinaţi cu liceul acolo.” O idee nefericită, să bagi peste elevii liceului familii nevoiaşe, dependente de un apartament social de la Primărie. Probabil că, dacă Liviu Ţâroiu şi-ar fi pus subalternii să facă o analiză la sânge a situaţiei materiale a chiriaşilor din blocurile sociale, astfel de discuţii nu-şi mai aveau rostul. Şi avea destule spaţii locative de atribuit câmpulungenilor aflaţi în nevoie, cerându-le celor care au depăşit starea de impas financiar să părăsească apartamentele cu statut social, destinate cetăţenilor săraci, nu celor avuţi. Or ştim cu toţii că în locuinţele Primăriei menite să găzduiască familii modeste, care n-au din ce trăi, stau destui cu bani, cu slujbe bune, bine plătite, care, vorba unora dintre aleşi, au şi case de rezervă. Aşadar, se toacă taxele şi impozitele noastre pentru un bloc nou, pentru că n-au chef angajaţii de la Social să facă „curăţenie” în locuinţele sociale, impunându-le predarea lor locatarilor care nu mai întrunesc condiţiile ca să le ocupe.           

„Nu veţi fi de acord, ca liberali, să faceţi nicio locuinţă! N-aţi făcut şi nu vreţi să faceţi! În Câmpulung n-aţi făcut o locuinţă! Una!” 

Iată ce are de zis primarul vizavi de construcţia pe cale să se contureze în planurile proiectantului: „Eu vreau să fac un studiu, fiindcă aceste locuinţe le vom face pe alte fonduri, nu pe fondurile bugetului local şi aici vă combat un pic. Locuinţele care sunt pe piaţa liberă sunt private. Ideea de a cumpăra din zona privată apartamente, care se pot procura mult mai rapid, cred că este mult mai costisitoare decât dacă am face altele noi, la conduitele necesare.” „Decât să se dea un miliard pe studii la care se putea renunţa, să se caute alte modalităţi cu clădiri care există.”, l-a zgândărit Ionescu pe Ţâroiu. „Vă rog să faceţi o listă cu cele pe care le ştiţi, că eu nu le ştiu.”, au fost primele semne ale şeful Executivului că-şi pierde răbdarea. Moment în care liberalul i-a aplicat o lovitură neaşteptată, vorbindu-i despre un subiect dureros, înspăimântător chiar, şi în concordanţă deplină cu realitatea. 

Autorităţile îşi fac socoteli să fericească un constructor cu un bloc nou-nouţ, când bolnavii de cancer n-au loc în Secţia de Oncologie a Spitalului Municipal, care trebuie extinsă, conform documentaţiei plătite anul trecut. Suferinzi aflaţi în faza terminală a bolii, care vin la unitatea locală ca să moară, neavând bani de tratamente costisitoare în alte părţi, trec în planul secund în comparaţie cu potenţialii chiriaşi ai Primăriei. Numai că, din lipsă de locuri, unii dintre bolnavi sunt privaţi până şi de acest final „privilegiu”. „Decât să cheltuim aceşti bani, mi se părea mult mai important să demarăm extinderea Secţiei de Oncologie. N-am mai văzut nimic în acest an (n.r. pe lista de investiţii), anul trecut s-a plătit un DALI la Secţia de Oncologie.”, a punctat Ionescu. „Se va continua, o să vedeţi.”, dă asigurări Ţâroiu, deşi bugetul prezentat public nu prevede nimic în acest sens. „Vă rog să consemnaţi această propunere ca un amendament şi s-o luaţi în calcul, pentru că este foarte serioasă. Vorbim despre sănătatea oamenilor, vorbim despre oameni care îşi trăiesc, poate, ultimele zile!”, a fost intervenţia cu care Ionescu l-a scos din sărite pe Ţâroiu: „S-a şi extins Secţia de Oncologie cu paturi. Vă scot de la spital realizările anului trecut. (…) Nu veţi fi de acord, ca liberali, să faceţi nicio locuinţă! N-aţi făcut şi nu vreţi să faceţi! În Câmpulung n-aţi făcut o locuinţă! Una! Dacă îmi arătaţi o locuinţă făcută în afară de ANL-uri… şi nu veţi face niciodată cât veţi fi la putere!” Când din grupul PNL s-a auzit un murmur legat de blocurile sociale, primarul i-a contrazis: „Blocurile sociale 9 şi 10 le-aţi renovat, nu le-aţi făcut!” 

The most visited gambling websites in The UK