Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul Ţâroiu: „Am lucrat cu tinerii de când mă ştiu eu şi am lucrat extraordinar de bine”

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 3404

b_400_250_16777215_10_images_2257a_8.jpgSătul, pesemne, de „naftalina” profesională al cărei iz domneşte cam prin toate birourile Primăriei Câmpulung, Liviu Ţâroiu tânjeşte după prospeţimea unor candidaţi tineri, dar suficient de căliţi psihic încât să reziste lângă colegi bătrâni, cu metehne deprinse în fostul regim. Comunist, nu liberal. Cel puţin, asta încearcă primarul să ne convingă: că a venit vremea tinerilor, după ce a înfipt pe posturi-cheie persoane de încredere, aflate la doua tinereţe, ca să nu ne exprimăm altfel, fiind vorba despre nişte doamne. Consilierei sale personale, Gheorghiţa Nestor, i-a dat o ocupaţie care să-i umple timpul de pensionară. Şi i-l umple, nu glumă, fiind partenera actualei directoare economice Violeta Iarca în construirea bugetului local pe 2018. Primarul, care a lucrat extraordinar de bine cu tinerii de când se ştie - aşa zice el, nu noi -, de bine ce-i plac tinerii, s-a asigurat că tânăra contabilă şefă a Primăriei, Roxana Bragă, n-are ce căuta în compania celor două economiste de şcoală veche, pe mâna cărora a lăsat proiecţia încasărilor şi cheltuielilor în acest an. Noua găselniţă cu tinerii este valabilă nu pentru staff-ul personal, ci pentru Consiliul Local, pe gâtul căruia şeful Executivului şi-a propus să îndese un jurist neexperimentat, motivând că nu găseşte în târg oameni de Drept rodaţi în Administraţie publică. După niciun an în cap, consilierul juridic al Legislativului, recrutat la concursul finalizat pe 13 ianuarie 2017, s-a transferat, lăsându-i din nou cu buza umflată pe superiori. Acum, nici Irina Vrânceanu nu era o junioare, la cei 48 de ani ai ei, dar dacă alţii mai tineri, cum doreşte primarul, nu s-au înscris la testarea la care pretenţiile de vechime în domeniu coborâseră de la cinci ani la un an… 

Oare, câţi membri o avea comisia de concurs? „Trei mari şi laţi!” Cu excepţia lui Crânguş, care e mic şi subţire   

Începutul de an îi găseşte pe consilierii municipali într-o situaţie similară celei de anul trecut: aşteptând cu sufletul la gură să le fie ales juristul, de preferat, zice Liviu Ţâroiu, un tânăr sau un copil, ca să-l cităm întocmai. Adevărul este că pe lângă personalul Primăriei, un fel de parc „Rabla”, un angajat de 20 şi un pic de anişori este, clar, copil. De ce doreşte primarul, de data aceasta, un copil? Întrucât nici nu ne gândim să plecăm urechea la răutăţi ticăloase, cum că un copil s-ar putea să fie pe „ţeavă”, de aici dorinţa subită pentru întinerirea corpului funcţionăresc al Primăriei, vom lua de bune mărturisirile selecţionerului şef: „Aceştia pot creşte mai repede decât ăia care au vechime.” Din nou, adevăr profund în spusele primarului nostru, căci cei cu vechime, după cum fac dovada, se ramolesc, nu mai cresc. 

Dar de la cine învaţă aceşti tineri pe care Liviu Ţâroiu doreşte să-i crească? De la cine învaţă, dacă ditamai juriştii Primăriei şi ditamai juriştii Consiliului Local nu s-au pus de acord asupra unei amărâte de componenţe a comisiei de concurs?! Jurista Estera Stămoiu, şefa asistentelor şi moaşelor din judeţ, şi colegul ei de la Spital, directorul de Îngrijiri, Florin Pană, sunt siguri 100% că respectiva comisie numără, potrivit legii, trei membri. Şefa Personalului Primăriei, Ramona Simion, fost secretar al Primăriei Bughea de Sus, deci, tot jurist şi ea, susţine că pot fi şi trei, pot fi şi cinci. Cel dintâi jurist al urbei, Ghinea, zice că „e constituită din trei persoane”, dar „putem să punem şi şapte”! Constantin Ivan voia cinci, iar juristul Sergiu Cicu a fost interesat să ştie dacă legea stipulează numărul membrilor comisiei. „Stipulează, domnule! După lege, sunt trei mari şi laţi!”, a declamat autoritar Estera Stămoiu, care are parţial dreptate. Nicolae Crânguş, desemnat în comisie, este mic şi subţire. Iată, dragi candidaţi, cine vă sunt mentorii, juriştii experimentaţi ai Câmpulungului, cu ajutorul cărora veţi revoluţiona administraţia locală!  

Aşadar, viitorii candidaţi sunt la mâna unei liote de jurişti şi nejurişti, dar care au în spate experienţa a zeci de concursuri, care nu reuşeau să se înţeleagă, pe baza legii, bineînţeles, nu ca la piaţă, câţi colegi să bage în comisie. Într-un sfârşit, vorba unuia dintre aleşii ieşiţi din dilemă, „dacă este trei, este trei”, „ceata lui Piţigoi” s-a oprit în acest punct cu contrazisul pe tema numărului examinatorilor. 

Şefa Personalului, nedorită în comisie din motiv de uşoară incompatibilitate 

A urmat altă sporovăială când a fost să-i şi aleagă pe căutătorii de talente în domeniul juridic. Liviu Ţâroiu îi avea pregătiţi şi împărţiţi: doi jurişti ai noştri, un jurist al vostru. Adică Ramona Simion şi Nicolae Crânguş, din partea Primăriei, şi Estera Stămoiu, din partea Consiliului Local, ultima propusă de aliatul ALDE, Manuel Zenovie, pe motiv că are experienţă. A avut o tentativă de stricare a aranjamentului Constantin Ivan, care a acceptat-o pe Simion, dar, pentru obiectivitate sporită, a recomandat includerea în comisie a unui consilier juridic din cadrul Consiliului Judeţean. Propunerea social-democratului n-a întrunit decât două opţiuni favorabile la vot, nefiind de acord cu ea nici liberalii, în această speţă, declarându-se adepţii spălatului rufelor în familie. 

Următoarea contestaţie faţă de componenţa nominală a comisiei a privit persoana Ramonei Simion. În opinia unuia dintre colegii de partid ai primarului, era într-o uşoară incompatibilitate, din cauză că funcţia de şefă de Personal nu se „pupa” cu cea de examinator al aspirantului la un job în instituţie. Ce-au mai tăbărât pe nefericit juriştii, ca să-l desfiinţeze că încurcă borcanele! Adicătelea, Simion e şefa Personalului Primăriei, iar juristul Consiliului Local - personal contractual - e al Consiliului Local! Spre deosebire de colegii din comisia de contestaţii, propuşi, de asemenea, de primar, Emiliea Ilie, şefa Juridicului, şi Mihaela Filipescu, juristul Serviciului Venituri, ajutate de Sergiu Cicu, votaţi în bloc, membrii comisiei de concurs, Simion, Crânguş şi Stămoiu, au fost supuşi votului pe rând.   

„Aceşti copii care vin sunt pregătiţi şi pot creşte mai repede decât ăia cu vechime”

Partea a treia a dezbaterii pe subiectul consilierului juridic care lipseşte a fost rezervată vârstei şi experienţei profesionale a candidatului. „În ceea ce priveşte anii de vechime, eu am susţinut să mergem pe un an, întrucât n-o să avem prea mulţi solicitanţi pentru postul de jurist la Consiliul Local, cu cinci ani. Or cel care are cinci ani poate să vină şi el să candideze, pentru că salariul este suficient de atractiv. Să nu blocăm. O să vedeţi că avem la aparatul primarului două posturi cu nouă şi cinci ani, pentru care n-a optat nimeni. De două ori le-am scos la concurs şi n-a venit nimeni. De ce să nu mă duc la un an, căci aceşti copii care vin sunt pregătiţi şi pot creşte mai repede decât ăia care au vechime. Vechime pe acest post n-are nimeni. Nu are nimeni experienţă în Administraţia publică, la Urbanism şi la Achiziţii. Dacă dumneavoastră cereţi cinci ani, n-am nimic împotrivă. Eu am solicitat un an ca să poată să vină şi copii… că, uite, a venit doamna Vrânceanu cu vechime şi acum a plecat. E postul dumneavoastră.”, a pledat cauza tinerilor Liviu Ţâroiu, care, dintr-odată, nu mai vrea dintre cei copţi.

„Un an vechime, de principiu, este ok, atâta timp cât se pot înscrie şi cei cu vechime, i-a răspuns liberalul Lucian Ionescu, din al cărui grup a plecat condiţia a cinci ani de rodaj în branşă. Eu rog comisia de concurs să fie foarte atentă, pentru că este un post foarte important. Am mai auzit şi aseară (n.r. la o emisiune) acest lucru, că pot veni nişte copii să înveţe. Noi vorbim despre un post de care noi, Consiliul Local, suntem dependenţi. Am avut atâtea dispute din punct de vedere legislativ, încât mi se pare că sună aiurea să aducem pe cineva care să se şcolească… vorbim, poate, despre cea mai importantă instituţie din Câmpulung. Comisia de concurs să fie foarte atentă pe cine selectează.”

„Am lucrat cu tinerii de când mă ştiu eu şi am lucrat extraordinar de bine. Şi-i susţin în continuare. Nu vă dau acum exemple, dar cu tot ce am angajat tânăr în Primărie lucrez mult mai bine decât cu cei vechi.”, a conchis convingător Liviu Ţâroiu, reuşindu-i un vot majoritar contra propunerii cu cinci ani vechime. Colegul Constantin Ivan ar fi vrut să se pună o condiţie total pertinentă la recrutare, ca persoanele să fie absolvente de facultăţi urmate la zi. Considerându-se că diploma este aceeaşi pentru toţi absolvenţii de Drept, şi la zi, şi la FF sau la distanţă, s-a renunţat la idee, ca să nu rişte acuzaţii de discriminare din partea pretendenţilor.

 

The most visited gambling websites in The UK