Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Asigurările date de Liviu Ţâroiu câmpulungenilor scârbiţi în masă de salariile bugetarilor Primăriei, umflate de trei ori, într-un an şi jumătate, nu mai sunt „digerate” nici de alegătorii săi „În niciun caz, să nu vă gândiţi că avem în vedere o mărire

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2278

b_400_250_16777215_10_images_2238_Clipboard15.jpgDe la sfârşitul lunii iulie, de când salariile bugetarilor din Primărie au devenit o concurenţă pentru cele ale vecinilor de la Judecătorie, subiectul deranjant pentru comunitatea care asigură cu responsabilitatea achitării la timp a dărilor funcţionarea unui sistem molatic, fără a primi la schimb dezvoltarea promisă, a lăsat mult în urmă alte motive de nemulţumire a opiniei publice câmpulungene la adresa autorităţilor. Orice minuni ar fi făcut Liviu Ţâroiu pe partea investiţională, după decizia de a răsplăti neprofesionalismul majorităţii subalternilor cu lefuri care au îngenunchiat sectorul privat, n-ar fi putut şterge amărăciunea consumării cu nesăbuinţă a taxelor şi impozitelor lăsate la casieria instituţiei. Poate dacă înflorea Câmpulungul după modelul Piteştiului şi Mioveniului, în jumătatea de an scursă după explozia retribuţiilor din Primăria Câmpulung, unde şoferul câştigă cât directorul unei firme particulare, s-ar fi stins comentariile virulente la adresa capilor municipiului. Dar cum strategia de progres al localităţii s-a redus la înzorzonarea a două străzi cu bănci la porţile cetăţenilor, evident că n-avea cum să le treacă contribuabililor greaţa cauzată de spărgătorii bugetului local în folosul propriu. Chiar nu era cazul să mai crească remuneraţiile salariaţilor Primăriei, deoarece, din ziua întâi a instalării lui Liviu Ţâroiu ca primar oficial, aceasta a fost grija nr.1, pe care a şi pus-o în practică. „Vârtejul” salarial s-a produs cu un an şi jumătate înaintea scăpării cu totul de sub control a contravalorii muncii prestate de slujbaşii statului, producându-se deja două creşteri ale remuneraţiilor până la mostra de lipsă totală de bun simţ manifestată la finele lui iulie. Dacă trei majorări într-un an şi jumătate, care au condus la dublarea lefurilor în cele mai multe dintre cazuri, nu se cheamă obrăznicie… aşteptăm definiţia corectă de la cei cărora li se pare justă hotărârea pe care Consiliul Local a aprobat-o fără cârtire, din raţionamente electorale. 

Cum va fi la anul… bănuim că trendul ascendent continuă, judecând după raportările privind depăşirea la încasări, care i-a înfiorat de bucurie pe beneficiarii obligaţiilor câmpulungenilor la bugetul local. Primarul susţine că, în niciun caz (!), nu se pune problema celei de-a patra umflări de salarii în doi ani, dar, din păcate pentru el, nici propriul electorat nu-l mai crede. Cel puţin, nu în această chestiune.

Primarul este optimist. Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu-i va afecta pe subordonaţii săi   

Asigurarea că menţine lefurile la nivelul din 2017 - şi aşa unul dătător de palpitaţii comunităţii locale, mai cu seamă că sunt încasate de un personal spre care se îndreptă un val de critici din partea beneficiarilor serviciilor - a fost dată de primar, la sfârşitul săptămânii trecute, la şedinţa de îndată, care, în afară de urgenţele Primăriei, a conţinut câteva urgenţe ale consilierilor. Cum a fost şi această informaţie solicitată de un membru al majorităţii puterii, în condiţiile în care opoziţia a pus în practică avertismentul că nu mai prestează între ordinarele lunare. Convins fiind că, aproape de sfârşitul lunii noiembrie şi, de fapt, aproape de sfârşitul anului, trebuie să fie conturată salarizarea anului 2018, ale cărei proporţii au constituit, cu siguranţă, prioritatea economistelor lui Ţâroiu, rebelul partidului i-a întrebat pe responsabili cum stă treaba. „Fără îndoială că, la data la care vorbim acum (n.r. 17 noiembrie 2017), este imposibil să nu existe la nivelul instituţiei dumneavoastră o proiecţie bugetară a anului 2018. Nu se poate, există categoric. În acest context, aş vrea să întreb, pentru că unele dintre problemele bugetare ale anului 2018 merg în virtutea inerţiei. Dar altele nu. Şi, când spun asta, mă refer la salariile dumneavoastră, ale Primăriei, care vor fi absolut în contextul bugetului pentru anul 2018. Aveţi resurse bugetare suficiente pentru a ne propune menţinerea acestor salarii sau vă gândiţi la altceva?”, a fost nedumerirea lui Nicolae Dumitrescu, direcţionată spre a fi lămurită către directoarea Violeta Iarca.

Dar cum aceasta preferă veştile pozitive, cum a fost realizarea de 102,88%, reuşită de recuperatorii Primăriei, care au sporit veniturile proprii, l-a lăsat pe superiorul Liviu Ţâroiu să prezinte previziunile sumbre ale lui 2018. Adică nu va fi nicio majorare, ci o menţinere cauzatoare de depresie colectivă a lefurilor cu care încasatorii lor se învăţaseră să le zburde în conturi. Anul viitor, zice primarul, nu mai ţopăie nicio sumă peste cuantumul din 2017, care şi aşa a şocat îndeajuns populaţia. Dar mai multe, afirmă Ţâroiu, nu ştie cum va arăta 2018 în portofelele subalternilor, pentru că: „Deocamdată, suntem în culegerea datelor de la toate instituţiile subordonate Consiliului Local şi Primăriei, să vedem care sunt problemele lor. Eu şi doamna director am discutat împreună cu cei din Serviciul Venituri şi Contabilitate despre problematica salariilor, să vedem care este impactul salariilor actuale asupra bugetului anului viitor. În acest an, n-am avut probleme de impact, pentru că n-a fost decât o jumătate de an.” „Jumătate şi a fost şi bugetul generos.”, i-a reamintit tovarăşul de partid ce sume colosale au învârtit gestionarii banului public, care, după calculele opoziţiei liberale, s-au cifrat la două bugete şi jumătate! 

„Şi bugetul acoperitor - a recunoscut primarul -, dar noi am avut prevăzute nişte vouchere, pe care nu le-am mai dat, am ţinut cont de ele şi am putut să acoperim foarte uşor salariile. O să vă prezentăm cât de repede, într-o şedinţă sau pe grupuri, care este impactul. Fondul de salarii nu va fi mult mai mare decât a fost până acum.” Dar va fi mai mare, chiar dacă nu cu mult. „Detaliile, data viitoare.”, a prelungit suspansul pe marginea temei care îi interesează cel mai mult pe câmpulungeni, dezamăgiţi că schimbarea decisă în vara lui 2016 nu se reflectă în schimbarea aspectului municipiului, care continuă să arate dezolant. 

„Trebuie să vedem şi partea de trecere a contribuţiei de la angajator la angajat. Noi am făcut nişte simulări, care nu ne afectează.”, a prezentat Liviu Ţâroiu alt motiv pentru care n-avea toate datele privind remuneraţiile încasate de suflarea Primăriei în anul care ne bate la uşă. „Fondul de salarii nu poate fi amânat în 2018 foarte mult, pentru că salariile curg de la 1 ianuarie. Unele pagini bugetare mai pot fi amânate. Asta nu.”, a continuat dialogul cel care l-a deschis. „În niciun caz, n-au cum.”, a confirmat şeful Executivului că subordonaţii săi vor fi plătiţi fără întrerupere, chiar dacă formalitatea aprobării bugetului local se produce la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

Nemairezistând afronturilor la adresa plăţii serviciilor sale şi ale colegilor, secretarul Nicolae Ghinea l-a întrebat ironic pe Dumitrescu dacă se referă numai la angajaţii Primăriei sau şi la Învăţământ şi Sănătate, domenii în care, de asemenea, au săltat chenzinele. „Strict la salariile Primăriei, l-a învineţit de oftică interlocutorul pe cel preocupat de capra vecinului, în loc să caşte urechile la revolta generală a câmpulungenilor care susţin din buzunarul lor salarizarea colectivului celei mai importante instituţii a municipiului. „Eu sunt la curent cu ce se vorbeşte. Fiţi şi dumneavoastră ancorat în realitatea obiectivă, unde salariile dumneavoastră, din Primărie, fac obiectul celor mai multe discuţii în urbea asta. Nu putem să ne facem că nu vedem.” „Nici vorbă. În niciun caz, să nu vă gândiţi că avem în vedere o mărire.”, a căutat Liviu Ţâroiu să scurteze discuţiile pe un subiect care, se vede treaba, nu le convine fericiţilor înfruptaţi din banul public. Dar populaţiei ar trebui să-i convină să continue să pompeze în bunăstarea unei instituţii ai cărei funcţionari nu văd mai departe de uşa de la intrare. Ce Câmpulung mizerabil şi urât, din pricina degradării, se întinde dincolo de ferestrele lor!

Dacă tot s-au lungit cu dialogul paralel punctelor înscrise pe ordinea de zi, Constantin Ivan, autorul ideii de consultare a cetăţenilor despre comportamentul conţopiştilor statului, prin completarea unor formulare, în care să scrie dacă au fost sau n-au fost mulţumiţi de cum au fost trataţi la un birou sau altul, i-a adus aminte primarului că a rămas să prezinte Consiliului o organigramă proaspătă şi o actualizare a fişelor de post, din care să rezulte dinamica activităţii. „Nici acum n-au apărut ecusoanele.”, a remarcat Sergiu Cicu, asta ca să ştie petentul pe care dintre greţoşi reclamă, deşi intuim de pe acum că reclamaţiile ajung la gunoi, în loc să constituie motiv de ciuntire a remuneraţiei impertinentului. Liviu Ţâroiu a anunţat că toate cerinţele au fost îndeplinite. Există şi fişa de apreciere destinată cetăţeanului, există şi ecusoanele, care, însă, se încăpăţânează să zăbovească în sertare, în loc să deconspire identitatea celor pe ale căror piepturi au promovat. Probabil că le vor fi înmânate purtătorilor de Crăciun, odată cu premierile pe care Liviu Ţâroiu are posibilitatea să le facă din fondul de retribuire aflat la dispoziţia sa.

 

The most visited gambling websites in The UK