Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit: Primarul Benonie de  la Aninoasa, incompatibil

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2137

b_400_250_16777215_10_images_2237_Clipboard16.jpg

Agenţia Naţională de Integritate a scos de pe scena politică încă un ales local din Argeş. Vorbim despre primarul comunei Aninoasa, Ştefan Benonie, care a fost găsit incompatibil, după ce a îndeplinit simultan atât funcţia de primar, cât şi aceea de administrator al unei firme, fapt sancţionat prin lege. Sentinţa este definitivă şi a fost pecetluită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe parcursul a mai bine de patru ani de procese. În aceste condiţii, Ştefan Benonie îşi pierde mandatul iar, pentru trei ani, nu mai poate candida sau ocupa o funcţie publică, urmând ca în comuna Aninoasa să se organizeze alegeri anticipate.

Şi primar, şi comerciant

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, din 17 iunie 2013, „Ştefan Benonie s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 14 iunie 2012 - 12 februarie 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Aninoasa, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Întreprinderii Individuale Ştefan Benonie. Astfel, Ştefan Benonie nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar (...) este incompatibilă cu (...) calitatea de comerciant persoană fizică””. 

În aceeaşi zi cu edilul de la Aninoasa, ANI a mai declarat situaţia de incompatibilitate şi conflict de interese pentru alţi nouă primari şi viceprimari, trei fiind tot din Muscel. A fost vorba de Liviu Eugen Poşircă, primarul comunei Vultureşti, Laurenţiu Cristian Soare, viceprimarul comunei Godeni, şi Marian Toader, viceprimarul comunei Lereşti.

Laurenţiu Cristian Soare a câştigat procesul cu ANI, Liviu Poşircă şi-a pierdut mandatul în 2015, iar Marian Toader are termen, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 8 decembrie.

La momentul respectiv, toate persoanele implicate în acest caz au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi cu privire la drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepţia a două persoane, toate celelalte care au fost evaluate au depus la dosar un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Curtea de Apel i-a dat o decizie favorabilă

Raportul ANI a fost contestat în instanţă de Ştefan Benonie, iar la Curtea de Apel Piteşti decizia instanţei i-a fost favorabilă. Cum hotărârea nu a fost una definitivă şi irevocabilă, Agenţia Naţională de Integritate a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind înregistrat pe 15 septembrie 2014. După mai bine de trei ani de procese, pe 16 noiembrie 2017, ÎCCJ a înclinat balanţa în favoarea ANI. „Decizia  nr. 3618: admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 77/F - Cont din 3 iunie 2014, a Curţii de Apel Piteşti - Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi, rejudecând, respinge acţiunea reclamantului Ştefan Benonie ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2017.”, este verdictul dat de magistraţii ÎCCJ. În aceste condiţii, Ştefan Benonie şi-a pierdut mandatul de primar. „Persoana (...) faţă de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.”, se mai arată în comunicatul ANI din iunie 2013. 

Şi primarul din localitatea vecină, Vlădeşti, a rămas fără mandat anul acesta, la mijlocul lunii august. Prefectul Emilian Dragnea a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Cristian Dică Hristu, după ce acesta a pierdut procesul cu ANI, din cauza unui conflict de interese. În acest caz, viceprimarul Laonard Şerban a preluat prerogativele primarului, pe care le exercită şi în prezent. 

The most visited gambling websites in The UK