Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

PSD îşi retrage o parte din oameni de la şcoli

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1352

b_400_250_16777215_10_images_2228_Clipboard06.jpgUna dintre primele formalităţi îndeplinite după constituirea Consiliului Local Câmpulung şi desemnarea membrilor săi în comisiile de specialitate a fost nominalizarea noilor aleşi în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ. Pe vremuri, inclusiv primarul şi viceprimarul făceau parte din conducerea şcolilor, până când legea i-a eliminat din forul decizional. Întorcându-ne în timp, în mandatul care i-a exclus pe şefii municipiului din C.A., în luna august a anului 2012, după alegerile locale, când s-a stabilit altă reprezentare a Legislativului câmpulungean în structura de conducere a şcolilor, lista era deschisă de Călin Andrei, membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, şi Liviu Ţâroiu, deţinător al aceleiaşi funcţii la Colegiul Naţional „Carol I”. Pe fondul unei incompatibilităţi între funcţiile de primar şi viceprimar şi calitatea de membru în C.A. la şcoli, beneficiare de fonduri de la bugetul local, în primăvara lui 2013, Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu au renunţat la poziţiile deţinute la cele două colegii, fiind înlocuiţi cu Lucian Ionescu, la „Dinicu Golescu”, şi Nicolae Dumitrescu, la „Carol I”. La sfârşitul lunii octombrie a anului 2014, s-a revenit asupra hotărârii adoptate în vara anului 2012, iar numărul aleşilor în Consiliile de Administraţie a fost dublat, chiar triplat, la cererea directorilor de şcoli generale şi licee, pentru a se raporta la noile reglementări legale.

Acest număr „înfoiat” de reprezentanţi ai Legislativului municipal s-a menţinut şi după alegerile din 5 iunie 2016. Reamintim cum a arătat prima distribuire a legiuitorilor locali în Consiliile de Administraţie ale şcolilor, după votul din 28 iulie 2016: 

=Şcoala de Muzică - Mărgărin Şerban Blidaru; 

=Şcoala Gimnazială “Nanu Muscel” - Victor Bână, Cristinel Constantin Creţu;  

=Colegiul Naţional “Dinicu Golescu” -  Andreea Nora Fărcăşanu, Estera Ambruş, actuală Stămoiu, Lucian Mihai Ionescu; 

=Colegiul Tehnic - Victor Bână, Andreea Nora Fărcăşanu, Bogdan Angelin David; 

=Şcoala Gimnazială “Sfântul Iacob”: Constantin Ivan; 

=Şcoala Gimnazială “Oprea Iorgulescu”: Constantin Ivan, Anca Florentina Dumitrescu; 

=Şcoala Gimnazială “C.D.Aricescu”: Florin Pană, Manuel Zenovie; 

=Liceul Teoretic “Dan Barbilian”: Cornel Băjan, Bogdan Angelin David;

=Liceul Tehnologic Auto: Ion Iliescu, Florin Pană, Sergiu Valeriu Cicu; 

=Liceul cu Program Sportiv: Constantin Gheorghe Staicu, Nicolae Dumitru Dumitrescu; 

=Seminarul Teologic Ortodox “Iustin Patriarhul”: Marin Stanciu; 

=Colegiul Naţional “Carol I”: Emilian Silviu Mănescu, Andreea Nora Fărcăşanu; 

=Şcoala Gimnazială “Theodor Aman”: Ionel State; 

=Şcoala Sanitară Postliceală “Prof. Nanu I. Muscel”: Estera Ambruş, actuală Stămoiu; 

=Grădiniţa cu program prelungit “Sfântul Nicolae”: Florin Pană; 

=Grădiniţa cu program prelungit “Sfânta Marina”: Sergiu Valeriu Cicu.  

Enumerarea s-a schimbat rapid, căci, o lună mai târziu, Victor Bână şi-a dat demisia din Consiliul Local, fiind înlocuit, la o lună după demisie, de Gheorghe Sârbu, care i-a luat locul şi în Consiliile de Administraţie. Şi n-a fost singura modificare. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Consiliul Local Câmpulung a aprobat completarea a două Consilii de Administraţie ale unei şcoli gimnaziale şi unui liceu şi desemnarea unui ales la o unitate la conducerea căreia Legislativul municipal nu avea reprezentant. Cele două instituţii al căror for la nivelul căruia se iau deciziile a fost lărgit prin includerea a încă unui consilier local, pe lângă cei aprobaţi la scurt timp după constituirea noului Consiliu Local 2016-2020, au fost Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. La acesta din urmă, fuseseră desemnaţi, din partea Consiliului Local, în Consiliul de Administraţie al liceului, Andreea Fărcăşanu, de la PSD, şi Silviu Mănescu, de la PNL. Iar la fosta Şcoală 3 au fost însărcinaţi de către colegii consilieri să participe, alături de directorul general Steluţa Popescu şi directorul adjunct Tomiţă Neacşu, Victor Bână, de la PSD, şi Cristi Creţu, de la PNL, după retragerea lui Lucian Ionescu, pentru a-i face loc camaradului de partid, care, deşi profesor, nu prinsese niciun loc pe nicăieri.

Adăugarea unui membru la cele două şcoli, în completarea celor nominalizaţi şi votaţi la finele lunii iulie 2016, s-a produs ca urmare a cererilor înaintate Primăriei de Colegiul Pedagogic şi Şcoala „Nanu Muscel”. Tot atunci a solicitat un reprezentant al conducerii comunităţii în C.A. şi Clubul Copiilor Câmpulung. Doleanţele celor trei instituţii au îmbrăcat forma unui proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 29 septembrie 2016. În plen, social-democraţii l-au nominalizat pe Marin Stanciu la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi pe Florin Pană la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”. Iar la Clubul Copiilor, unicul reprezentant al legiuitorilor era Sergiu Cicu. PSD-istul Marin Stanciu mai făcea parte din Consiliul de Adminstraţie al Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, în timp ce colegul de partid Florin Pană, din încă trei C.A.: la Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”, Liceul Tehnologic Auto şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae”. 

Cu aceeaşi ocazie, suplimentar ordinii de zi, a fost introdus un proiect de hotărâre care a modificat lista aleşilor în C.A. la şcoli, aprobată în şedinţa din 28 iulie 2016, în sensul că liberalul Silviu Mănescu s-a retras de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, în locul său fiind desemnat Manuel Zenovie, de la ALDE. Zenovie făcea echipă cu Pană la fosta Şcoală nr.2. 

Consiliile de Administraţie, modificate cu membri în plus ori în minus la fiecare început de an şcolar    

Un an mai târziu, din nou „foială” în Consiliile de Administraţie ale şcolilor, în cadrul cărora Consiliul Local se umflă şi se dezumflă după cum bate briza legii. Şi, dacă-i ordin, cu plăcere, aşa a fost executată şi cerinţa diminuării a două C.A., la solicitarea elegantă a directorilor Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” şi Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, care au expediat Primăriei adrese, prin care au informat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş le-a comunicat că numărul membrilor Consiliului de Administraţie este nouă. Or, în aceste condiţii, trebuia redus numărul de consilieri locali. Asta pentru că Ordinul nr.4619 din 22 septembrie 2014, pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi funcţionare a Consiliului de Administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare - citat în referatul său de juristul Nicolae Crânguş, care explică noile modificări propuse - prevede următoarele: „Consiliul de Administraţie se constituie din 7, 9 sau 13 membri (…). În cazul în care Consiliul de Administraţie este format din 9 membri, dintre aceştia 4 sunt cadre didactice; primarul sau un reprezentant al primarului; 2 reprezentanţi ai Consiliului Local şi 2 reprezentanţi ai părinţilor.”

Prin urmare, cea care a tăiat din oameni, căci avea din ce să taie, a fost coaliţia PSD-ALDE, care l-a uşurat de o grijă pe Manuel Zenovie, scoţându-l din C.A. de la „Carol I”. Iar pe Gheorghe Sârbu, retras de la Şcoala „Nanu Muscel”, l-a desemnat, întrucât a existat o cerere cu acest obiect pe ordinea de zi, în Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii la Clubul Copiilor Câmpulung. „Am avut perioade în care au fost necesari trei reprezentanţi ai C.L., acum s-a revenit la doi.”, a explicat Liviu Ţâroiu „fâţâiala” din Consiliile de Administraţie ale şcolilor, care ba cer membri în plus, ba cer să fie daţi afară membrii în plus. 

În cadrul aceleiaşi şedinţe din 28 septembrie 2017, în care s-a produs „intrarea la apă” a C.A. cu excedent de politicieni în conducere, pitită, sub forma unui articol 2 al hotărârii cu reducerea de consilieri, a fost strecurată şi înlocuirea cu Marin Stanciu a viceprimarului Mărgărin Blidaru din Consiliul de Administraţie al Şcolii de Muzică, din „motive personale”, susţine el, fără comentarii suplimentare. Motivul personal, exploatat de opoziţie, care a anunţat o sesizare la A.N.I., ar fi o incompatibilitate între funcţia de viceprimar şi calitatea de membru al C.A. la o şcoală. Este, practic, acelaşi motiv pentru care Liviu Ţâroiu s-a retras, în 2013, pe când era viceprimar, din aceeaşi poziţie deţinută la „Carol I”. Or dacă exista, de patru ani, precedentul viceprimarului aflat într-un conflict de interese dacă-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala, ce l-a împins pe Blidaru să intre, totuşi, la Şcoala de Muzică, riscându-şi funcţia de vice? Când te trage aţa…

 

The most visited gambling websites in The UK