Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Bufoniada” de la Câmpulung, pe tema Edilul - Raja, s-ar putea să se lase cu pierderea a 170 de miliarde Aleşii noştri aşteaptă să fie daţi afară din asociaţia de dezvoltare de la Constanţa

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1023

b_400_250_16777215_10_images_2225_Clipboard15.jpgStrategia de campanie electorală anunţată de PNL, ieşit din alegerile locale cu coada între picioare, după încasarea celei mai ruşinoase înfrângeri din istoria partidului la Câmpulung, continuă cu o nouă şi penibilă încercare de sabotare a unui proiect de dezvoltare a infrastructurii de utilităţi. Ideal era ca modernizarea reţelelor de apă şi canalizare şi a staţiilor aferente să fi fost realizată de către aleşii noştri, nu de alţii din afară. Căci de aceea au fost puşi să conducă, nu doar să fluture mâna ca nişte marionete slugarnice ce ne-au demonstrat în atâtea mandate că sunt, încuviinţând afaceri dubioase de partid pe bani publici. Cum liberalii n-au fost în stare să schimbe matusalemicele reţele de apă şi canalizare, după cum nu sunt nici social-democraţii, actuala administraţie s-a orientat, nu ne îndoim că şi din raţiuni politice - căci aşa merg treburile în România -, către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa. În primăvară, PSD-ul lui Liviu Ţâroiu a cerut să intre în A.D.I.-ul constănţean. În toamnă, PNL-ul, n-am putea spune al cui, lăsând impresia de oaie orbecăind în politica din târg, fără lider, fără om pentru 2020 şi fără o gândire matură de regrupare şi recâştigare măcar a electoratului lui Călin Andrei, cere să iasă! 

Mizând pe aspirarea votanţilor din Edilul, dar având şi un interes direct - cum este cel al lui David să-şi ţină nevasta director comercial, funcţie în care a fost „plantată” de PSD -, liberalii au oferit o mostră jenantă de opoziţie contra unei şanse a municipiului să-şi îmbunătăţească un domeniu puţin spus deficitar. Ce-i drept, nu există garanţii că se vor întâmpla minuni cu asociaţia de la Constanţa sau cu o altă asociaţie, aleasă de PNL ori de sindicalişti, dar dacă nu încerci niciodată nimic… Întrucât Executivul avea de gând să convoace o şedinţă de îndată, într-o săptămână după ordinara din 28 septembrie 2017, pentru rezolvarea unor urgenţe, printre care finanţarea pentru fotbal, PNL-iştii au pus de-un proiect de hotărâre, prin care le cereau colegilor să aprobe retragerea din A.D.I. Apă-Canal Constanţa. Nimic surprinzător, nici obiectul cererii, nici rapiditatea nemaivăzută până acum de a avea o iniţiativă de Consiliu, dată fiind disperarea după voturi. Numai că, neavând capacitatea să gândească un demers infailibil, nu au dat greutate solicitării cu o argumentaţie puternică şi, cel mai important, cu alternativa de parteneriat care să-l excludă pe cel propus de Ţâroiu şi PSD-iştii lui. Adică, dacă varianta „Constanţa” este o cacealma… la gunoi cu ea! Dar să prezinte contestatarii ei cea mai bună soluţie pentru Câmpulung. 

Din păcate, talentul PNL-ului de a crea haos, pozând în salvatorii Edilului, este întreţinut de laşitatea PSD de a spune lucrurilor pe nume. Ce are de gând: continuă sau renunţă. Probabil că va renunţa în condiţiile unei presiuni sociale exercitate de cei 120 de angajaţi, care şi-au luat purtător de cuvânt în Consiliu pe Lucian Ionescu, „ediliştii” incompatibili fiind loviţi subit de muţenie. Or, în acest scenariu, să nu ne mire că Ministerul Dezvoltării se va răzgândi în privinţa finanţării celor două investiţii extrem de importante pentru Câmpulung, conducta de aducţiune a apei brute şi Linia Apei a Staţiei de Epurare, ambele în valoare de aproximativ 170 de miliarde de lei vechi. Bani aprobaţi Câmpulungului politic şi tot politic s-ar putea să fie şi pierduţi. Situaţie care, evident, avantajează PNL, care are interes ca PSD-iştii să nu facă nimic sau mai nimic în acest mandat. 

Ionescu minte cu neobrăzare că n-a ştiut că aderarea înseamnă acceptarea operatorului de la Constanţa. A votat pentru, cu trei directori de la Raja de faţă 

„Vuvuzela” Consiliului Local, devenit PR-ul sindicaliştilor, Lucian Ionescu, a oferit, la şedinţa de îndată din 5 octombrie 2017, cea mai mare demonstraţie de falsitate de până acum, preferând să se arate comunităţii ignorant decât să recunoască faptul că a ştiut, pe 4 aprilie 2017, când a ridicat şi el mâna într-o A.G.A. a Edilului pentru aderarea la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa, că aderarea aduce cu sine un operator unic pe teritoriul deservit de asociaţie. Ce a ascuns Ionescu, omisiune care tot cu o minciună echivalează, a „deconspirat” Ghinea: Adunarea Generală a Acţionarilor i-a avut ca invitaţi pe trei directori de la Raja (directorul general, directorul de dezvoltare şi fonduri europene şi directorul juridic), care sigur nu erau la Câmpulung în scop turistic. Întrucât primul punct al ordinii de zi era prezentarea unui operator regional şi importanţa aderării la o asociaţie de dezvoltare intercomunitară a Câmpulungului, oaspeţii au realizat o prezentare completă, cu imagini, a activităţii societăţii constănţene şi s-a discutat tot ce i-a interesat pe aleşi: reţelele din Câmpulung, foarte vechi, care presupun un efort investiţional uriaş, pe care Raja a fost dispusă să şi-l asume, posibilităţi de finanţare, tarife. Inclusiv chestiunea personalului a fost tranşată, constănţenii precizând clar că nu-i păstrează din Edilul decât pe cei care îndeplinesc „criteriile de performanţă”. 

După ce managerii le-au expus acţionarilor planurile legate de municipiu, consilierii prezenţi la acea A.G.A. au votat în unanimitate (deci, şi Ionescu) propunerea lui Liviu Ţâroiu de a fi convocat Consiliul de îndată, ca să aprobe aderarea la asociaţia constănţeană. Aşadar, săptămâna trecută, Ionescu a minţit cu neruşinare că n-a ştiut că aderarea înseamnă acceptarea operatorului asociaţiei, când el s-a aflat faţă în faţă cu directorii operatorului! Pe 11 aprilie s-a ţinut întrunirea sugerată de primar, la care Lucian Ionescu şi alţi trei colegi de partid, Bogdan David, care a fost prezent la A.G.A., prin urmare, ştia de ea, Cristi Creţu şi Silviu Mănescu, au absentat, ca să nu fie părtaşi intenţiei de a fi cooptaţi de un colos în materie de reţele de apă şi canalizare. 

O jumătate de an mai târziu, Ionescu a livrat o explicaţie nedigerabilă pentru faptul că a pus coada pe spinare la întrunirea la care s-a discutat şi aprobat ca municipalitatea să se alăture constănţenilor, ca să facă ceva cu sistemul de utilităţi. Ipocritul ales liberal, care „mănâncă” de trei mandate indemnizaţie, l-a scos responsabil pe secretarul Nicolae Ghinea, care, la ceasul 12.00 al zilei de 11 aprilie 2017, le-a trimis o documentaţie bogată, iar la patru trebuiau să vină la Primărie ca s-o voteze. Timp insuficient pentru a studia o documentaţie „prea stufoasă”, din care trei sferturi erau enumerări ale localităţilor membre, semnături şi ştampile, care se repetau obsesiv. Patru ore de studiu erau mai mult decât suficiente… dar dacă Ionescu susţine că a fost copleşit de cantitatea de material, nefiind un cititor de performanţă, nu-l contrazicem. Cea mai importantă informaţie, la care Ionescu lasă să se înţeleagă că n-a avut răbdare să ajungă, privea forma de gestiune a serviciului de alimentare cu apă şi a celui de canalizare, care va fi gestiunea delegată şi care se va realiza în baza unui contract atribuit direct unui operator regional, SC Raja SA Constanţa. Ai cărei directori, repetăm, explicaseră, cu o săptămână înainte de şedinţa la care PNL a chiulit masiv, toate lucrurile despre care juniorul liberal susţine că n-a avut habar.                  

„Nu uitaţi pentru ce aţi ridicat mâna atunci.”, a căutat secretarul Ghinea să scurteze scena eschivării celui devenit purtător de cuvânt al grupului, în lipsa altcuiva. Ionel State şi Bogdan David sunt împiedicaţi de conflictul de interese să se manifeste făţiş contra, iar Anca Dumitrescu şi Cristi Creţu au prea mult bun simţ ca să se dea în spectacol într-o chestiune cu dus-întors. „Am ridicat mâna, am fost de acord… statutul nu-l citisem. Îmi asum ceea ce spun.”, a servit scuze şcolăreşti liberalul, care a continuat să-l scoată vinovat pe Ghinea pentru viteza de Formula 1 în care a organizat şedinţa cu aderarea din aprilie. „A fost o greşeală atunci., şi-a pus secretarul cenuşă în cap. Dar s-au întâlnit reprezentanţii lor cu dumneavoastră şi v-au explicat despre ce este vorba. Nu spuneţi că nu s-a ştiut.” „Credeţi-mă, pe 11 aprilie, eu n-am ştiut că aderarea conduce la un operator.”, a continuat să abereze consilierul local, care, cu gura lui, i-a întrebat pe cei de la Raja despre majorarea preţului apei. Spicuim din procesul-verbal al şedinţei în care şefimea firmei constănţene s-a pus la dispoziţia aleşilor pentru întrebări: „Domnul consilier Ionescu se înscrie la cuvânt şi îi întreabă, dacă vor opera pe teritoriul municipiului Câmpulung, va creşte tariful apei. Reprezentanţii Raja Constanţa au arătat că nu va creşte, dar, după finalizarea investiţiilor, va creşte în funcţie de strategia tarifară aprobată de autorităţile competente în domeniu.”            

Câmpulungenii nu de Raja sunt nemulţumiţi, ci de Edilul 

Sub pretextul că „semnalează viitorul pericol”, pe care în aprilie îl încuviinţase, în loc să ni-l semnaleze de atunci, Lucian Ionescu, împreună cu alţi trei colegi, Anca Dumitrescu, Cristi Creţi şi Silviu Mănescu, dirijaţi, bineînţeles, de incompatibilii David şi State, au iniţiat, cu o zi înaintea şedinţei de îndată din 5 octombrie, un proiect de hotărâre pentru retragerea Câmpulungului din A.D.I. Apă-Canal Constanţa. Argumentele: contractul de concesiune încheiat cu Edilul, valabil până în 2022 (care poate fi reziliat imediat cum municipalitatea redevine unic acţionar, aşadar, acest argument pică), şi „sperietoarea” Raja, cu care aderarea la A.D.I. Apă-Canal Constanţa vine la pachet. 

În deschiderea întrunirii, preşedintele de şedinţă, Gheorghe Sârbu, a solicitat amânarea iniţiativei liberale, solicitare care nu i-a surprins pe autori, întrucât primarul Liviu Ţâroiu o discutase înainte cu unii dintre ei. Cele 15-20 de minute, cât a durat dezbaterea amânării, am avut parte de un delir liberal, încurajat de tremurul PSD-iştilor la gândul că le intră la apă electoratul de la Edilul. Pentru că asta este miza ciondănelii caţelor liberale cu cele social-democrate: votanţii societăţii, în privinţa cărora avem nişte îndoieli teribile că, în 2020, vor aplica ştampila pe PNL, cu tot show-ul de imagine pus în scenă într-o manieră patetică şi profund amatoare.    

În timp ce PNL trăncăneşte electoral, ce face PSD? Aflăm chiar de la sursă. Aşteaptă ca administraţia locală câmpulungeană să fie exclusă din asociaţia de la Constanţa! Asta pentru că, dacă nu semnează contractul de delegare a operării până la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor a A.D.I. Apă-Canal Constanţa, care se va ţine în decembrie, Câmpulungul va fi eliminat din asociaţie. Variantă în care toată lumea este fericită. PNL, că a „salvat” Edilul, PSD, că a scăpat de mai-marii de la centru, care i-au trimis beleaua pe cap, iar angajaţii, că apucă să iasă la pensie de la societatea Consiliului Local. Unul dintre cei care au pus problema în genul „de ce să ne grăbim să ieşim noi, că ne vor scoate ei” a fost Gheorghe Sârbu: „La ora actuală, noi am aderat la A.D.I. Constanţa, n-avem pe nimeni mandatat să semneze un contract cu Raja. Deocamdată, Raja iese din discuţie, nu mai discutăm despre ea. Operatorul nostru este Edilul, el rămâne viabil, toată viaţa poate să rămână, şi când n-om mai fi nici noi pe aici. Nu ne grăbim să ieşim de acolo. Ne vor exclude ei dacă noi nu desemnăm persoana care să semneze acel contract.”

Iar contractul cu operatorul asociaţiei nu poate fi semnat atâta timp cât Edilul este o societate cu capital mixt, public-privat, căci tranzacţia cu Gheorghe Văsâi, de la care se răscumpără pachetul de 31% de acţiuni, n-a fost finalizată. Chiar şi aşa, „nu va putea semna nici primarul Ţâroiu, nici altul ca operatorul să fie Raja până când Consiliul Local şi Adunarea Generală a Acţionarilor nu desemnează persoanele care să facă această treabă.”, susţine primarul Ţâroiu. „Pentru a elimina orice suspiciune şi să nu mai avem discuţii ca săptămâna trecută, că noi alegem pe cine vrem şi că n-avem treabă cu Raja, se impune ieşirea din A.D.I. Constanţa. Am spus-o: există probleme la Predeal, la Oneşti, la Slobozia, există suspiciuni şi îmi pare rău s-o spun direct: directorul general este preşedintele PSD Constanţa. Încep să cred că a venit pe filieră politică.”, mai zice Ionescu, amplificând artificial discuţia cu vocea străzii, care, chipurile, protestează împotriva Raja, despre care, în mod cert, marea majoritate a cetăţenilor n-au auzit. Şi, dacă au auzit, nu-i interesează. Nici măcar intoxicările pornite din interiorul Edilului n-au ajuns la cunoştinţa opiniei publice, astfel încât să genereze un val de revoltă împotriva Raja. Dimpotrivă, valul de revoltă al populaţiei se îndreaptă împotriva Edilului, de ale cărei servicii şi de ai cărei angajaţi care „sufocă” birourile abonaţii sunt nemulţumiţi. Şi mai sunt nemulţumiţi de avariile exagerat de dese şi de faptul că, în fiecare an, Consiliul Local măreşte preţul apei şi al canalizării.

Într-un final, proiectul liberalilor de ieşire din A.D.I. Constanţa a fost amânat, fără nicio ripostă din partea acestora, exceptând flecăreala lui Ionescu, o dovadă a faptului că, atunci când vorbeşti mult şi prost, nu mai ai timp să şi gândeşti. A rămas să fie convocată o A.G.A. la Edilul, în care, zice Sârbu, pot vorbi şi 12 ore, după care rămâne de văzut dacă hotărârea de autoexcludere mai intră pe ordinea de zi în Consiliul Local. Bănuim că nu, de vreme ce ieşirea se poate produce cu un şut în dos aplicat de constănţeni măscăricilor de la Câmpulung. 

 

The most visited gambling websites in The UK