Menu
TRAFIC

Impresarul tocmit de primarul de la Poienari ia 8.000 de lei ca să organizeze „Urcă oile la munte”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 938

b_400_250_16777215_10_images_2185_Clipboard13.jpgPrimarul de la Lereşti a optat să investească cei 10.000 de lei alocaţi pentru organizarea Zilei Comunei şi a Festivalului „Covrigul cu Ou” în serviciile unor profesionişti recunoscuţi în branşă: Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Casa de Cultură Bascov. Banzea a ales un SRL care patronează o gazetă locală   

Cum petrecere fără muzicanţi, care cântă în aceeaşi măsură şi pe note, şi pe bancnote, nu s-a pomenit, două Primării muscelene au pus la bătaie serviciile de impresariat artistic, în căutarea unor profesionişti în organizarea de spectacole, cu care îşi vor încânta sătenii şi invitaţii la Zilele Comunelor. Recrutarea specialiştilor în „showbiz”, care se vor ocupa de tot ce înseamnă punerea în scenă a evenimentului, s-a făcut, ca orice achiziţie susţinută din bani publici, prin intermediul S.E.A.P. Odată lansată invitaţia celor rodaţi în industria spectacolului, ofertele ieftine ca braga nu s-au lăsat aşteptate. Atât primarul de la Lereşti, cât şi cel de la Poienarii de Muscel se pot considera fericiţi că banii alocaţi în vederea organizării manifestărilor tradiţionale vor încăpea pe mâini bune. Contractele în temeiul cărora „entertainerii” vor beneficia de fonduri publice au fost atribuite prin procedura cumpărării directe, date fiind valorile reduse ale sumelor puse la bătaie. Şi cum cel mai sigur este să cumperi de la cei pe care îi cunoşti, cu care ai mai lucrat şi anul trecut, şi acum doi ani… Dacă edilul Marian Toader s-a asigurat de reuşita acţiunilor programate pe 5 iunie, de Rusalii, când vor avea loc Ziua Comunei Lereşti şi Festivalul „Covrigul cu Ou”, luându-şi ca asociaţi oameni cu expertiză în domeniul cultural-artistic, în schimb, Ion Banzea merge pe mâna unei firme care patronează o gazetă cu apariţie variabilă, pentru organizarea serbării câmpeneşti „Urcă oile la munte”.

Ca sărbătoarea să meargă şnur, primarul de la Lereşti lucrează cu nume consacrate: Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Ansamblul „Doina Bascovului”

La Lereşti, primarul Marian Toader a avut înţelepciunea de a colabora cu oameni care chiar se pricep la aşa ceva, pe plan local fiind arhicunoscuţi profesioniştii care intermediază relaţia cu artiştii şi formaţiile invitate să concerteze la sărbătorile rurale. Cunosc onorariile şi agenda cântăreţilor, negociază, tratează, aranjează din vreme prezenţa unui interpret pe scena Zilei Comunei respective, asigurându-se de disponibilitatea acestuia, pentru ca evenimentul să iasă impecabil. Asta pentru că cu aşa ceva se ocupă de o viaţă, învârtindu-se în mediul artistic cu o lejeritate care le asigură intrarea la maeştri ai folclorului românesc, muzica cea mai gustată la acţiunile consumate la sat. Aşadar, are balta peşte în materie de organizatori de evenimente, cu vechime şi notorietate în branşă. Nume precum Sergiu Cicu, Liviu Iana, Neluş Horobeanu, Liviu Cioacă nu mai au nevoie de nicio prezentare, primarii apelând cu încredere la serviciile lor, având garanţia succesului sărbătorii. 

După acest principiu s-a ghidat şi edilul şef de la Lereşti, care, de curând, a încheiat două contracte cu viitorii colaboratori ai manifestărilor tradiţionale ale comunei, fixate pentru data de luni, 5 iunie, de Rusalii, când are loc, de la înfiinţarea sa, Festivalul „Covrigul cu Ou”, cuplat cu Ziua Localităţii. Procedura de atribuire a ambelor contracte „puse la bătaie” de Comuna Lereşti (Primăria Lereşti) a debutat săptămâna trecută, pe 10 mai, iar a doua zi s-au şi declarat câştigătorii. Primul contract, având ca obiect „Spectacolul de Ziua Comunei Lereşti”, a fost încredinţat la preţul cu care a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice: 7.000 de lei (1.539,10 euro). Ce pretinde administraţia locală lereşteană de aceşti bani? „Organizarea „Zilei Comunei Lereşti”, în data de 5 iunie 2017, trei ore de program cultural-artistic; asigurarea sistemului de sonorizare între orele 13.00-22.00, pe 5 iunie 2017, organizarea artistică şi prezentarea Festivalului „Covrigul cu Ou”.  

S-a angajat că va respecta condiţiile impuse de autoritatea contractantă Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, în a cărei ofertă n-am sesizat să se angajeze şi la prezentarea acţiunii dedicate produsului specific gastronomiei locale. Câştigătorul şi-a luat angajamentul de a oferi cele trei ore de „program cultural-artistic de o înaltă ţinută profesională” şi de a asigura instalaţia de sunet pe durata celor nouă ore, dar… nimic despre prezentare. În fine, probabil, o scăpare, întrucât, în fiecare an, gazda momentelor derulate pe scena amplasată în spatele Căminului Cultural, achitându-se într-o manieră profesionistă de sarcină, a fost Liviu Iana. 

Prin al doilea contract încredinţat direct de autorităţile din localitatea vecină s-au „cumpărat” „Servicii de divertisment prestate de ansambluri muzicale la Ziua Comunei Lereşti”. Preţul pe care îl oferă Primăria Lereşti pentru această achiziţie se ridică la 3.000 de lei (659,24 euro). Cine îl va încasa? Casa de Cultură a Comunei Bascov, prin Ansamblul muzical-coregrafic „Doina Bascovului”, format din: orchestră, solişti vocali, dansatori şi grup vocal bărbătesc. Preţul include şi transportul. 

O reporteriţă încasează 8.000 de lei pentru serbarea pastorală „Urcă oile la munte”               

Probabil, din raţiuni de fidelitate a primarului Ion Banzea pentru colaboratorii statornici au fost încredinţate direct „Serviciile de recreere, culturale şi sportive” unei societăţi comerciale care are în obiectivul de activitate o gazetă locală. Şi în acest caz ne referim la o procedură finalizată rapid, iniţiată pe 11 mai, în aceeaşi zi fiind şi atribuit contractul firmei Sumer Press Actual SRL - D (debutantă). În contul celor 8.000 de lei (1.758,97 euro), care vor ajunge la SRL-ul de presă, care, după cum se recomandă, organizează şi evenimente culturale, Comuna Poienarii de Muscel, prin conducerea sa, pretinde, conform anunţului din SEAP, „program artistic, cu cântece şi jocuri populare interpretate de îndrăgiţi artişti consacraţi, locali şi din ţară, sonorizare, prezentarea spectacolului şi promovarea evenimentului pentru serbarea câmpenească „Urcă oile la munte” din satul Jugur”.

SRL-ul debutant pomenit mai devreme s-a angajat că face toate acestea, mai cu seamă că nu este la prima colaborare cu liberalul Ion Banzea, un primar loial acestui parteneriat satisfăcător pentru ambele părţi. Iată cum sună oferta câştigătoarei: „SC Sumer Press Actual SRL - D (debutantă) organizează evenimente culturale destinate vizionării publicului în condiţii avantajoase. Vă poate oferi un program artistic, cu cântece şi jocuri populare interpretate de îndrăgiţi artişti consacraţi, locali şi din ţară. Putem asigura sonorizarea, prezentarea spectacolului, dar şi promovarea evenimentului prin intermediul ziarului (…). Asigurăm tipărirea afişelor şi a invitaţiilor. Preţul se stabileşte în funcţie de numărul de ore de program artistic.”

Preţul asupra căruia primarul Banzea a bătut palma cu ofertantul polivalent se ridică, aşa cum am precizat, la 8.000 de lei. Ieşind din subiectul intermedierilor de prestaţii, pentru că, de fapt, în asta constă relaţia între Primărie şi cei care nu desfăşoară în realitate o activitate cultural-artistică, specifică unor instituţii precum Casele de Cultură ori Căminele Culturale, reamintim cititorilor că ediţia de anul trecut a sărbătorii „Urcă oile la munte” a fost una ratată, cu accente penibile, neavând nicio oaie în peisaj, decât „turme” de politicieni. 

De ce a renunţat primarul Ion Banzea la momentele atât de gustate de public în favoarea discursurilor insipide ale „berbecilor” aflaţi în campanie electorală? Ca să nu se interpreteze ca mită electorală premiile acordate crescătorilor de animale, pentru cele mai frumoase mioare şi câini ciobăneşti, pentru priceperea bacilor, frumuseţea băciţelor şi măiestria costumelor populare. Toate acestea au fost sacrificate în favoarea „intoxicării” celor din banii cărora este susţinută manifestarea cu mesajele interminabile ale liderilor de cohorte politice, de care abia au avut loc artiştii invitaţi să susţină recitaluri. „E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK