Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Strategia pe utilităţi publice, întocmită în 2013, aprobată în 2017

  • Written by Claudiu VIŞAN
  • Hits: 785

b_400_250_16777215_10_images_2181_Clipboard11.jpgLuna şi strategia la Câmpulung, ajungându-se ca actuala administraţie PSD-istă, spre deosebire de precedentele, liberale, complet lipsite de viziune, să aprobe patru strategii în patru luni! Două gătate, două în curs de realizare. Asta nu înseamnă că s-a încheiat orbecăiala Câmpulungului, în căutarea unei direcţii de urmat, care să-i asigure stabilitatea şi dezvoltarea meritate după atâtea decenii „moarte”. Dar ca să-l aşezi pe o traiectorie menită să-l aducă în rând cu Piteşti, Mioveni, chiar şi Curtea de Argeş, care are un centru incomparabil mai îngrijit decât al municipiului nostru, trebuie să ai o idee de unde să începi şi cu ce să continui. Aşa că se fac strategii, care îşi vor dovedi utilitatea atâta timp cât nu vor avea caracterul unor formalităţi impuse de UE, obligatorii la accesarea unor programe. Sunt aprobate în buget, fiind beneficiare de finanţări în cursul anului 2017, Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Câmpulung, pentru perioada 2014-2022 (40.000 de lei); o a doua Strategie de Dezvoltare Locală a teritoriului care va face parte din viitorul GAL, având Câmpulungul drept pol în jurul căruia vor gravita comunele muscelene (155.000 de lei, incluzând şi serviciile de constituire a Grupului de Acţiune Locală); Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Câmpulung, pentru perioada 2014-2022 (20.500 de lei, care s-a şi întocmit). Al patrulea document, care există de vreo patru ani, scos de la naftalină şi pus din nou pe masa Consiliului Local, care l-a refuzat la vremea respectivă, din motiv de superficialitate a lucrării, este Strategia Locală privind Accelerarea Dezvoltării Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice în perioada 2017-2022. Dacă, în 2013, materialul n-a fost bun, cerându-se refacerea lui într-o manieră profesionistă, în 2017, aleşii l-au aprobat pe considerentul că i-a crescut valoarea prin efectul trecerii timpului. Dar şi pentru că au fost presaţi să aprobe acest raport - strategie fiind, totuşi, un termen mult prea pretenţios pentru lucrărica vârâtă în mapa de şedinţă a lunii aprilie - de către firma care a câştigat contractul de realizare a strategiei „mari” a Câmpulungului, care a cerut-o şi pe cea privitoare la utilităţile publice.              

Materialul vechi de patru ani n-a mai fost actualizat, aşa că tarifele la apă, canal şi gunoi au rămas cele din 2013  

Ca dovadă a faptului că documentul băgat pentru a doua oară pe gâtul aleşilor, ce-i drept, sunt alţii faţă de ocazia anterioară, este acelaşi stau preţurile vechi la serviciile de apă, canalizare şi gunoi, uitate de autor în cuantumurile de acum patru ani. Din acest motiv, înainte de a se intra în dezbaterea acestui punct obligatoriu, indiferent că lucrarea Compartimentului Urbanism era bună sau proastă, Liviu Ţâroiu a prezentat o erată, recunoscând că s-a reluat proiectul vechi, pe care ar fi putut să se umble, în vederea actualizării unor date care nu mai corespund realităţii. Astfel, preţul apei potabile a crescut de la 2,57 lei/mc la 2,99 lei/mc, în timp ce tariful aplicat în materia canalizării a săltat şi el de la 1,76 lei/mc la 2,46 lei/mc.

I-a scăpat şi lui preţul gunoiului, în privinţa căruia i-a atras atenţia cel mai fervent contestatar al taxei de salubritate, Bogdan David, că trebuie rectificat şi acesta. În proiectul de strategie, tariful era 8,74 lei/persoană/lună, care, de la 1 ianuarie 2017, a scăzut, graţie noului sistem, preluat de Primărie de la Financiar Urban, în ceea ce priveşte încasarea, la 7,50 lei. 

Cât despre conţinutul lucrării, aprobate, într-un final, pentru că trebuia, nu datorită calităţii ei, au existat păreri care au oscilat de la „slab”, „limbă de lemn”, „înşiruire de vorbe goale, fără conţinut”, „nimic concret”, până la „demn de felicitări” adresate autorului, Constantin Vâlsănescu, de la Urbanism, căci nu s-a mai văzut până acum o strategie întocmită de un singur om, pentru toată localitatea, care a alergat la operatorii locali de utilităţi după date, pe care le-a aşezat în referatul pus în faţa Consiliului în două rânduri.

„De fapt, strategie nu sunt decât cele două pagini de la sfârşit, pentru că restul sunt aceleaşi lucruri pe care le regăsim la orice strategie şi la orice istorie a Câmpulungului, pe care ne-o puneţi la orice material. Nici populaţia nu bate cu cea de la strategia de luna trecută (n.r. P.A.E.D.-ul, care este mai nou, făcut după scăderea populaţiei).”, a reclamat David. „Sunt mai multe surse.”, a găsit scuza Liviu Ţâroiu. „N-am înţeles de ce singurul responsabil este Consiliul Local în toată această strategie, în afară de care nimeni altcineva n-are nicio responsabilitate.”, a adăugat acesta, asigurat de primar că va apărea în document şi Primăria, cu responsabilităţi în realizarea obiectivelor propuse. Potrivit liberalului şef, era de aşteptat ca, în afară de reţelele de apă şi canalizare, să fie dezvoltate şi alte subiecte legate de utilităţile publice precum: extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public sau a celui de salubrizare şi gestionarea deşeurilor. Concluzia lui David, care a criticat puţinătatea informaţiilor: „Nu vreau să spun subţire, mi se pare slabă rău de tot.” 

Înainte să ia cuvântul alt ales, primarul i-a dat şansa autorului să-şi apere lucrarea. „Dacă domnului consilier i se pare slabă strategia, ar fi indicat ca tot Consiliul Local să participe la întocmirea ei. Nu numai un funcţionar.”, a replicat Constantin Vâlsănescu. Când liberalii au sărit că aşteaptă să fie invitaţi, funcţionarul Serviciului Tehnic a afirmat că şi în 2013 l-a invitat pe David. „Îi înţeleg supărarea domnului Vâlsănescu şi eu îl felicit. Sincer, îl felicit, pentru că strategie nu se face de către un singur om, pentru un oraş, chiar dacă a avut bunăvoinţa şi a muncit pentru ea. Aşa cum a putut, s-a chinuit să facă o strategie care trebuia lucrată de serviciile de utilităţi publice, de servicii tehnice, specializate, ale Primăriei. Această discuţie am avut-o în 2013, în Comisia de Urbanism. Executivul, atât atunci, cât şi acum, a greşit, pentru că trebuia să-i strângă la masă pe toţi cei implicaţi.”, a apărat reputaţia profesională a angajatului de la Tehnic Lucian Ionescu, insistând că strategia trebuie refăcută de o echipă de lucru. După Ţâroiu, echipa a existat şi în acest caz, reprezentând sursele de documentare ale autorului: Edilul, ADP, etc. Chiar dacă în Consiliu a răsunat propunerea pertinentă lansată de dr. Silviu Mănescu, de corelare a strategiilor - care, se pare, vor fi reluate în cea mare, generală a Câmpulungului - rămâne de văzut dacă neconcordanţele strecurate în materiale plătite cu sute de milioane de lei vechi vor mai fi rectificate, de vreme ce lucrările au fost predate beneficiarului

The most visited gambling websites in The UK