Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Ţâroiu nu renunţă: îşi scoate actele pentru parcarea pe locul fostului Teatru de Vară

Chiar dacă, în primăvara acestui an, Tribunalul Argeş i-a anulat documentele în baza cărora putea să transforme fostul amfiteatru al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” într-o parcare, Liviu Ţâroiu nu s-a lăsat descurajat de verdictul nefavorabil. Reamintim că, în toamna anului 2015, pe când viceprimarul cu atribuţii de primar se afla în posesia actelor de demolare/construire, dar şi a unei amenzi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (anulată de instanţă, într-un final), pentru graba cu care a băgat buldozerele în Teatrul de Vară, în lipsa unui aviz de la Monumente, prefectul l-a dat în judecată, pentru anularea documentaţiei. „Buba” ar fi fost în certificatul de urbanism eliberat pe 24 noiembrie 2014, pe timpul lui Călin Andrei, care a omis să insereze şi acest aviz printre condiţiile cerute în vederea autorizării construcţiei, precedate de demolarea ruinelor „extensiei” Palatului Culturii. Procesul iniţiat, în toamna lui 2015, de Instituţia Prefectului împotriva viceprimarului şi a Consiliului Local s-a încheiat pe 23 martie 2016, cu anularea de către tribunal a ambelor acte: certificatul de urbanism al lui Andrei şi autorizaţia de construire a lui Ţâroiu. Deşi cu procedura năruită de instanţă, odată ajuns primar, PSD-istul a avut o primă grijă, odată cocoţat în funcţia după care i s-au scurs ochii, oficial, opt ani, incluzându-l şi pe cel de interimat, în care nu a avut decât atribuţii, nu şi titulatura câştigată prin voinţa populară. 

 

În ultima săptămână din luna iulie, a „trântit” pe ordinea de zi a două şedinţe parcarea al cărei constructor aşteaptă, de un an şi jumătate, să ducă la capăt ce-a început în vara lui 2015: demolarea stopată după primele „brazde” de moloz. Două şedinţe de Consiliu ţinute la distanţă de două zile una de cealaltă. Prima, şedinţa ordinară a lunii iulie, pentru care a fost pregătit un proiect de hotărâre, prin care Legislativul era solicitat să aprobe indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate „Desfiinţarea amfiteatrului de vară şi amenajarea unei parcări” cu pavele rutiere. Principalii indicatori ai investiţiei, pe care consilierii municipali trebuiau să-i aprobe pe 28 iulie 2016, se prezentau astfel: valoarea totală a investiţiei, fără TVA - 194.467,52 lei; durata de realizare - 60 de zile; suprafaţă auto - 506,76 mp; număr de locuri de parcare auto - 26; suprafaţă de spaţiu verde - 201,56 mp.                    

Cea de-a doua şedinţă, care, cronologic, s-a ţinut înaintea celei despre care am relatat, a fost o „de îndată”, pe care primarul a convocat-o după ce a realizat că le cere legiuitorilor să aprobe o investiţie care nu beneficia de finanţare în bugetul anului 2016. Cu două zile înaintea ordinarei, pentru care fusese pregătită mapa de şedinţă cu documentaţia parcării, pe 26 iulie, mai exact, Liviu Ţâroiu a recurs la un subterfugiu consimţit de majoritatea PSD-istă: modificarea denumirii lucrării propuse de Bogdan David, cât a fost viceprimar interimar, care beneficia de o finanţare de 500 de milioane de lei vechi în bugetul pe 2016, pentru documentaţia amenajării teatrului de vară, cu numele investiţiei dorite de Liviu Ţâroiu. Adică schimbarea denumirii investiţiei beneficiare de finanţare în buget, din SF+PT „Amenajare teatru de vară, Istrate Rizeanu” în SF+PT „Desfiinţare amenajare amfiteatru de vară în curtea fostei clădiri a Primăriei, astăzi Palatul Culturii, şi amenajare parcare”.

Bineînţeles că ambele cereri, şi cea din 26 iulie, şi cea din 28 iulie, au trecut fără probleme la votul Consiliului Local, format în proporţie de două treimi din oamenii lui Liviu Ţâroiu. Pasul următor: un nou certificat de urbanism şi o nouă autorizaţie de construire, cu acceptul Direcţiei Judeţene de Monumente. Certificatul de urbanism pentru desfiinţarea amfiteatrului de vară (curtea Palatului Culturii) a fost eliberat pe 3 septembrie 2016 şi probabil că şi autorizaţia de construire se apropie de stadiul final până la această dată. Asta în ciuda faptului că Prefectura Argeş, sesizată de liberali, a apreciat-o ca nelegală şi „l-a somat pe secretar s-o anuleze”, declara Bogdan David, preşedintele PNL Câmpulung şi consilier local, la o conferinţă de presă ţinută la o lună distanţă de eliberarea certificatului de urbanism pentru parcarea pe locul amfiteatrului. „Se pare că trebuia s-o anuleze la şedinţa ordinară din luna septembrie, dar n-a făcut-o. Nu ştiu care ar fi motivul.”, a mai spus acesta.

„Noi am făcut o petiţie la Prefectură, în care am arătat necesitatea acestui loc şi faptul că aparţine Casei de Cultură, care este monument istoric şi care trebuie prezervat aşa cum este. Nu numai atât, trebuie îmbunătăţit şi trebuie redat municipiului cu utilitatea lui. Am primit răspuns de la Prefectură, dar se întârzie punerea lui în aplicare de către Primăria noastră. Ar trebui să ne ocupăm să refacem acel loc, pentru că, în afara faptului că este foarte degradat, monumentul istoric reclamă de urgenţă măsuri de reabilitare. Este datoria noastră de cetăţeni şi consilieri locali şi datoria domnului primar să se aplece asupra acestui lucru şi să urgenteze măsuri de reabilitare. Acolo există nişte defecte de construcţie, care favorizează umplerea curţii din spatele Casei de Cultură de apă, de zăpadă, care degradează în continuare parterul şi subsolul clădirii. Ne gândim să atenţionăm Ministerul Culturii şi Cultelor, direcţia de la nivel judeţean.”, a completat liberalul Silviu Mănescu. “E.M.” 

Evenimentul Muscelean