Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Noul totem, util autostopiştilor pentru depozitarea catrafuselor şi a copiilor

  • Written by Claudiu VIŞAN
  • Hits: 1635

b_400_250_16777215_10_images_2011TOT.jpgCei care au frecvent drum în afara Câmpulungului au remarcat, cu siguranţă, că se conturează la intrarea în municipiu silueta totemului, care ar fi trebuit să fie gata în vara anului 2014. Reamintim că, anul trecut, s-a demolat indicatorul cu denumirea Câmpulungului, montat în timpul comuniştilor - care, sperăm, a fost pus la păstrare pentru o viitoare colecţie cu relicvele vechiului regim - şi, în câteva luni, ar fi trebuit să avem o siglă nouă, pe o construcţie nouă, potrivită unei localităţi cu pretenţii europene. Un an a stat Câmpulungul fără niciun semn la intrare, autorităţile nefiind în stare să găsească o soluţie provizorie dacă ştiau că durează atât de mult să amplaseze un totem nou. Lucrarea în sine, realizarea simbolului şi amplasarea lui, la prima vedere, nu pare ceva atât de complicat, încât să necesite o durată de timp atât de mare, nefiind gata nici până astăzi. La începutul lui 2014, aleşii şi-au făcut planuri mai serioase de înlocuire a precedentului, pe a cărui suprafaţă împrospătată de juniorii liberali într-o campanie electorală rugina răzbise prin vopseaua galbenă. Chiar au prevăzut în bugetul anului trecut 800 de milioane de lei vechi pentru a semnaliza într-o manieră civilizată, modernă, intrările în municipiu. S-a găsit un tânăr arhitect al cărui proiect l-a cucerit pe primarul Călin Andrei, care s-a grăbit să dea jos vestigiul moştenit de la predecesorii care au condus Câmpulungul înainte de ’89. Dar, pesemne, şi aceasta s-a dorit a fi tot o investiţie multianuală, din cauza complexităţii ei, a agendei din cale-afară de încărcate a Primăriei şi a resurselor secătuite de tragedia locală numită „Kretzulescu”.
    În bugetul anului 2015 s-au pus din nou de-o parte pentru această investiţie tărăgănată şi în faza de vorbe, şi în faza de fapte, 160.000 de lei. Adică 1,6 miliarde de lei vechi, pentru semnalizarea intrărilor în municipiu, în zonele Grădişte şi Gardă. În afară de finanţare, aleşii mai aveau la dispoziţie proiectul întocmit de un student arhitect, la iniţiativa lui Călin Andrei, care a ales specialistul căruia îi datorăm designul totemului instalat, deocamdată, la intrarea dinspre Schitu Goleşti. În primăvara acestui an, şeful ADP, Liviu Popescu, spunea, la o şedinţă de Consiliu, că planurile sunt de a pune în aplicare alegerea fostului primar. Cum viceprimarul Liviu Ţâroiu a obţinut o sponsorizare pentru betonul aferent fundaţiei totemurilor, suma iniţială, de 160.000 de lei, s-a redus cu 12.000 de lei. Aşadar, pentru proiectare şi execuţie urmau să se cheltuiască 148.000 de lei. Chiar mai puţin, au anticipat aleşii. „Proiectul se derulează şi se va executa aşa cum este, dacă nu avem alte comentarii la proiectul respectiv.”, a anunţat, în primăvara acestui an, Liviu Ţâroiu.
    Comentarii n-au fost, dimpotrivă, liberalul Lucian Ionescu a asigurat că proiectul totemului arată foarte bine. Mai încântat de autorul proiectului decât de lucrarea acestuia s-a arătat Cristi Creţu, liberal prin absorbţia PDL-ului. Cel puţin, aşa a lăsat să se înţeleagă, că se cunoaşte cu Alexandru Cotoanţă, care l-a ţinut la curent cu munca sa. „Am avut o discuţie cu domnul arhitect Alexandru Cotoanţă, mi-a confirmat că a avut o discuţie cu domnul viceprimar şi ştiam despre proiectul respectiv de ceva vreme.”, afirma Creţu în momentul în care au răzbătut, în spaţiul public, chiar din tabăra sa politică, primele îngrijorări pe 2015 că investiţia se va bloca, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când banii au fost prevăzuţi de pomană.
    Într-un sfârşit, s-a ales executantul, firma Cornea Industrial Construct, care s-a apucat de lucru cu două săptămâni înainte de Zilele Municipiului. În cifre, execuţia a însemnat 60 de metri cubi de ciment cu armătură la fundaţie şi o înălţime de şase metri la suprafaţă. O lucrare de minimum o lună, estima viceprimarul Liviu Ţâroiu în momentul în care echipa constructorului a început excavarea pentru fundaţie.
    După o lună şi jumătate de la aceste declaraţii, totemul de la Grădişte nu a fost finalizat, având nevoie de finisarea suprafeţei şi de inscripţionarea denumirii localităţii. Dar este util şi nefinalizat, servind ca spaţiu de depozitare a bagajelor şi copiilor navetiştilor, graţie piedestalului generos. Departe de a aprecia opera amplasată într-un peisaj deplorabil, cei care stau la „ia-mă, nene” se folosesc de totem în lipsa băncilor, pentru a-şi odihni oasele, în aşteptarea unui şofer interesat de un câştig făcut la drumul mare.

The most visited gambling websites in The UK