Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Viceprimarii Ţâroiu şi David folosesc 7 din cele 30 miliarde economisite la asfaltări tot la drumuri

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1233

b_400_250_16777215_10_images_2010vice.jpgÎn a doua jumătate a anului, după ce au tras linie la asfaltări, şefii Primăriei au constatat că au făcut economii de aproape 30 de miliarde de lei vechi. Mai precis, în urma studiilor de fezabilitate întocmite înainte de a fi scoase la licitaţie contractele de atribuire a lucrărilor, autorităţile s-au pregătit cu valoarea de 70 de miliarde de lei vechi. O sumă colosală, care putea proveni, nu din banii câmpulungenilor, ci din bani europeni, dacă s-ar fi accesat proiecte cu finanţare externă, pentru reparaţiile stradale, aşa cum procedează toate administraţiile locale. Contractele au fost câştigate cu aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, şi de aici economia despre care relatam la început. Această economie de bani trebuia să întregească excedentul bugetului local, adică ceea ce este pe plus în fiecare an, şi aşa s-a şi întâmplat, prin votul Consiliului Local, convocat de îndată, luni, 17 august 2015. Numai că n-au intrat toţi banii în surplusul bugetului, fiindcă 7 miliarde de lei vechi au fost alocate lucrărilor pe care le vom enumera în acest articol.
    Primăria şi-a propus să cheltuiască 7.000.000 de lei pe asfaltări (pe asfaltările cu firme specializate, nu cu ADP). Valoarea contractelor licitate s-a redus la 4.022.000 lei, apărând o economie de 2.978.000 lei faţă de sumele estimate de proiectanţi. Astfel a fost nevoie de o rectificare a bugetului local cu aceşti bani. O parte din această economie, în sumă de 700.000 de lei, va fi folosită pentru realizarea câtorva studii şi lucrări de asfaltare, extinderea unei reţele de apă, executarea unui loc de joacă, pentru care s-au majorat sumele alocate iniţial. Rupându-se aceşti bani pentru a fi consumaţi pe câteva investiţii, suma care a intrat în excedent s-a cifrat la 2.278.000 lei. Iată în continuare care sunt lucrările la care se vor folosi bani din economia respectivă.          

    15.000 de lei s-au alocat pentru întocmirea documentaţiei tehnice în fazele DALI - Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii şi Proiect Tehnic pentru investiţia de covor asfaltic pe strada Grigore Alexandrescu. Este vorba despre o porţiune din artera cu pricina, care n-a fost inclusă în proiectul vechi, reprezentând aproximativ 20% din lungimea ei, ai cărei locuitori s-au manifestat nemulţumiţi când au sesizat că sunt în afara planurilor de îmbunătăţire a stării drumului.
    Povestea reparării străzii Grigore Alexandrescu este numai bună de povestit de către actualii locuitori urmaşilor. După ani şi ani de insistenţe, deşi nici termenul „deceniu” nu este greşit, autorităţile s-au înduplecat să pună calea de acces pe lista asfaltărilor „pe bune” în 2015. Constructorul, o firmă privată, a intrat cu utilajele pe uliţa împietruită cu zgârcenie la răstimpuri, a început pregătirea terenului, a pus primul strat de pietriş şi s-a făcut un canal care să preia apele unui pârâiaş izvorât de pe un deal, care ridică probleme când plouă.
    Elanul asfaltatorilor a fost întrerupt de lumea din zonă, care a reclamat corect că întâi se toarnă covorul bituminos, după care investiţia va fi făcută praf de Edilul, care avea în program înlocuirea conductei de apă pe aceeaşi stradă. Localnicii s-au plâns inginerului şef al şantierului desfăşurat pe Grigore Alexandrescu, care a stopat intervenţiile până la clarificarea chestiunii conductei de apă. S-a luat legătura cu conducerea societăţii Edilul, care a confirmat că în programul pe 2015 se află şi investiţia de înlocuire a reţelei de apă. De fapt, a unei jumătăţi de reţea, care era veche şi subdimensionată. Prin urmare, lucrarea a început mai devreme, coloana de apă fiind rezolvată în prezent, inclusiv pe strada Mirceşti, un braţ care leagă Grigore Alexandrescu vechi şi Grigore Alexandrescu nou, şoseaua de centură. Ca să grăbească investiţia în reţeaua de apă, Primăria, generoasă, a sărit în ajutorul unora dintre locuitori, punându-le apometre şi realizându-le racordurile din ţeava principală în curţi. Numai cine nu a dorit nu a beneficiat de aceste facilităţi, rămânând fără apă, deoarece conducta veche a fost scoasă din uz.
    Pentru executarea racordurilor, s-au tras, fireşte, nişte şanţuri de toată frumuseţea de-a curmezişul străzii, care, “graţie” solului argilos, înmuiat de ploi, a ajuns într-o condiţie mai proastă decât era înainte. Dar lumea suferă, nădăjduind că mult a fost, puţin a rămas, până la întoarcerea echipelor de asfaltatori, care nu erau să stea şi să aştepte să termine Edilul, mutându-se cu şantierul pe altă stradă. Datorită alocării aprobate la începutul săptămânii, şi proprietarii celor patru case - răsfirate pe o distanţă de aproximativ 200 de metri, rămase pe dinafara proiectului iniţial - vor avea asfalt în dreptul curţilor. Când vor avea şi vecinii lăsaţi în stand by.
    Următoarea sumă aprobată la rectificarea de buget, 300.000 lei, este destinată lucrărilor de covor asfaltic pe strada Grigore Alexandrescu. Aşadar, pe hârtie, a fost rezolvată chestiunea finanţării, atât a documentaţiei, cât şi a execuţiei investiţiei.

    Tot despre un rest de stradă neprins în proiectul iniţial este vorba şi în cazul următoarei alocări: 8.500 lei, pentru întocmirea documentaţiei tehnice, în fazele DALI şi PT, pentru reabilitarea străzii Fundătura Richard; 250.000 lei pentru execuţia lucrării de asfaltare a străzii respective;

    Pentru extinderea reţelei de apă pe strada Valea Bărbuşii a fost aprobată o suplimentare a sumei alocate iniţial cu 42.000 lei;

    Reabilitarea străzilor Grigore Andreescu şi Arhitect Berechet beneficiază de o suplimentare cu 70.000 lei;

    Suma alocată pentru amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” a fost diminuată cu 5.000 lei - fiind vorba despre o economie în acest caz - bani care vor merge la lucrarea de reabilitare a faţadei şcolii vechi;

    Amenajarea locului de joacă la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” beneficiază de o suplimentare cu 15.000 de lei.

    În urma procedurii de atribuire pe loturi a investiţiei în covoare asfaltice pe străzi din Câmpulung, cele 7 milioane lei (4 milioane lei, după licitaţii) se repartizează astfel:
    Lotul I (străzile Mirea, Baloleanu, Stănescu, Dragalina veche) - 552.500 lei;
    Lotul II (străzile Oituz, Democraţiei, Valea Unchiaşului, Walter Mărăcineanu) - 939.000 lei;
    Lotul III (străzile Mircea cel Bătrân, 1 Decembrie, Dr. Nicolae Fălcoianu) - 1.761.000 lei;
    Lotul IV (străzile Gheorghe Mitu, Ion Giurculescu, Mihai Tican Rumano) - 769.000 lei.
    Viceprimarul nr.2, Bogdan David, a precizat că a fost luată în calcul o sumă şi la ADP, pentru efectuarea operaţiunii de deratizare la subsolurile tuturor blocurilor din Câmpulung. Cel puţin, aşa speră acesta, să se reuşească stârpirea şobolanilor din toate blocurile din municipiu.

The most visited gambling websites in The UK