Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Mai trebuie unul şi Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei ajunge să numere cât Consiliul Local

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 672

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Februarie_2557_Clipboard17.jpgNu vor fi 16, ci 18 inşi într-o comisie care mai mult încurcă decât ajută 

Suntem datori cititorilor cu o corectură legată de numărul membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, care, înaintea votului din 28 ianuarie 2021, era propusă într-o componenţă de 16 membri. Până la dezbaterea în plen, noua conducere a Câmpulungului a suplimentat cu patru numărul aprobat pe 30 aprilie 2020, în stare de urgenţă, când a fost înfiinţată această structură de lucru (aproape) inutilă, la dorinţa arhitectului şef Victor Cătălin Ghiţă. 12 inşi, dintre care trei fără drept de vot - primarul, viceprimarul şi arhitectul şef - trebuiau să-şi dea cu părerea pe marginea investiţiilor de natură urbanistică. Fostul primar Liviu Ţâroiu i-a acceptat pretenţiile lui Ghiţă, dar cu rezerva unei maniere de lucru eficiente, în cazul creşterii numărului la 14. Asta pentru că, şi atunci, la fel ca acum, au existat cerinţe de completare a C.T.A.T.U. cu un arhitect local şi cu un istoric. 

Având un primar şi un viceprimar noi, era nevoie de împrospătarea comisiei, prilej pentru autorităţi de a o lărgi la 16 membri! Exagerat de mulţi, în condiţiile în care părerea lor, care trebuia să şi coincidă, pentru emiterea avizului, este pur consultativă. Şi, totuşi, 16 nu i s-au părut suficienţi şefei Executivului care, cum a primit o recomandare, pentru încă doi membri, a şi supus-o aprobării Consiliului Local, la şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie. Iar noua maşinărie de vot USR-PNL bineînţeles că a aprobat-o, în spirit de turmă politică, fără să treacă prin filtrul logicii un amănunt simplu: cu cât sunt mai mulţi - şi degeaba! -, cu atât se îngreunează lucrul, în defavoarea celui care aşteaptă aprobările de la Primărie. 

După ce că este pierdere de vreme, comisia, ajunsă la 16 membri, a fost completată cu doi inşi de la APM şi DSP                    

Pentru cine are nevoie să pună în practică un proiect de urbanism, comisia cu pricina, ca orice comisie, în general, era o frână. Căci iniţiatorul era pus în aşteptare până când Primăria aduna laolaltă 12 inşi, care nu erau numai din Câmpulung, ci şi din Piteşti şi Curtea de Argeş. Conform dorinţei Executivului înnoit la vârf, în mandatul 2020-2024, „mesenii” din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism ar fi trebuit să fie 16. Asta dacă nu se trezea un cetăţean, după ştiinţa noastră, direct interesat, având un litigiu cu un vecin întreprinzător privat, a cărui afacere îi produce disconfort, să propună încă doi reprezentanţi: unul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi unul de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Deşi, prin certificatul de urbanism, de regulă, se impun avize de la aceste instituţii, aşadar, chiar nu era nevoie să le bagi de pomană în comisie. Doar ca să pierzi timpul invitându-le delegaţii pe la şedinţe, cărora să le asiguri şi o mică trataţie, dacă tot bat drumul la Câmpulung.

„Astăzi (n.r. 28 ianuarie), am primit o propunere de la un cetăţean şi am vrea să ţinem cont de ea. O să ţin cont de toate propunerile care vin de la cetăţenii Câmpulungului.”, a anunţat Elena Lasconi în deschiderea subiectului, fără a preciza de ce i se pare pertinentă propunerea insului. Care, slavă Domnului, că n-a fost decât unul! Căci dacă zece concetăţeni impuneau câte doi nominalizaţi în comisie, îşi ridica omul casa în zece ani, dintre care nouă umbla după avize şi aprobări.        

Foarte bine că avem un primar aplecat la propunerile cetăţenilor, dar acestea trebuie aplicate în modul de lucru al Primăriei doar dacă sunt întemeiate şi ajută instituţia şi solicitantul de servicii. Nu şi dacă au potenţialul de a complica birocraţia, reprezentată inclusiv de această comisie înfiinţată de Liviu Ţâroiu. Care putea să lipsească foarte bine, căci nu plângea nimeni după ea. 

Arhitectul şef s-a „subtilizat” din comisie

În ultimele şase luni de mandat ale lui Liviu Ţâroiu, cât a funcţionat Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, primarul preşedinte a făcut echipă cu arhitectul şef Victor Cătălin Ghiţă, care ocupa funcţia de secretar. În noua comisie condusă de Lasconi şi Zaharia Ghiţă nu mai era membru. Asta deşi i s-a făcut un favor uriaş, prin constituirea acestei structuri de lucru, menită să uşureze povara răspunderii de pe umerii săi. De ce a dispărut arhitectul şef a explicat într-o manieră neconvingătoare chiar acesta. 

„Prima oară, am discutat cu doamna primar cred că acum o lună, de principiu, la început, apoi au fost mai multe propuneri nominale, cu mai multe variante de lucru. Legea nu obligă ca secretarul comisiei să fie arhitectul şef. Părerea mea este că poate să fie, dar la fel de bine poate să nu fie secretarul comisiei.”, a “scăldat-o” Ghiţă.

Păi, dacă îi plăcea atât de mult la Primărie, de ce să nu fie? Arhitectul şef, navetist de la Piteşti, nu s-a îndurat să stea departe de serviciul de la Câmpulung nici când a fost infectat cu COVID-19, băgându-şi în sperieţi colegii şi forţându-şi şefa să-l ameninţe cu o plângere la Poliţie dacă nu stă acasă. Şi acum voia să se detaşeze de sarcini? Căci detaşarea a fost motivul invocat pentru retragerea discretă din comisie.           

„Avizul Comisiei Tehnice de Urbanism este unul de fundamentare a deciziei arhitectului şef. Într-un fel, este bine ca arhitectul şef să fie un pic detaşat de această comisie. Să participe la dezbaterile ei, să fie la curent cu ce se discută, care sunt argumentele pro şi contra. Arhitectul şef poate să fie de acord cu ce zice comisia sau, la fel de bine argumentat, să nu fie de acord.”, şi-a continuat explicaţiile „aburite” Ghiţă. Deşi, vorba lui Ţâroiu, nu rezulta de nicăieri că participa la aceste întâlniri. „O să fiu prezent, cu siguranţă, la absolut toate şedinţele Comisiei Tehnice de Urbanism.”, a asigurat omul pe care, la acel moment, îl credeam până la ultima virgulă, de vreme ce a fost în stare să vină la muncă şi atunci când era infectat cu coronavirus. Însă, după nicio săptămână, şi-a dat demisia de la Primăria Câmpulung, acesta fiind, de fapt, motivul autoexcluderii din comisie.  

Consilierii puterii, 10 „bucăţi”, au votat pentru completarea comisiei consistente ca o gloată, care a ajuns să numere 18 inşi, aproape cât Consiliul Local, în timp ce restul s-au abţinut ori au votat împotrivă. Cel mai glumeţ dintre aleşi, vindecat de amarul pierderii funcţiei, s-a trezit, după vot, că vrea să facă şi el o propunere în direct, pe principiul că dacă orice cetăţean propune, propune şi el. N-a primit acordul preşedintelui de şedinţă, deşi eram curioşi să aflăm pe cine voia Ţâroiu în comisie. Dacă, după Mediu şi Sănătate Publică, cerea pe unul de la Societatea Ornitologică Română?  Ca să fim siguri că mega-proiectele imobiliare ale târgului nu deranjează ciorile şi pescăruşii care brăzdează văzduhul Câmpulungului.

Cine face parte din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism 

1.Preşedinte: primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi (fără drept de vot); 

2.Vicepreşedinte: viceprimarul municipiului Câmpulung, Nicolae Zaharia (fără drept de vot);         

3.Secretar: consilier asistent, inginer Mihaela Alina Sminchişe (fără drept de vot). 

Toată conducerea comisiei a fost înnoită, primarul şi viceprimarul, ca efect al alegerilor din 27 septembrie 2020. Constatăm că şi secretarul comisiei este altul, arhitectul şef Cătălin Victor Ghiţă fiind înlocuit cu o colegă de la aceeaşi direcţie.         

Membrii cu drept de vot     

4.Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş: profesor Ştefan Dănăilă, specialist în domeniul monumentelor istorice;

5.Consiliul Judeţean Argeş: arhitect Andreea Cosmina Tache;   

6.Ordinul Arhitecţilor din România: arhitect Amalia Elena Gugui;

7.Ordinul Arhitecţilor din România: arhitect Dragoş Mihai Dordea;

8.Universitatea Piteşti, Ingineria Transporturilor: profesor universitar doctor inginer Alexandru Boroiu; 

9.Distribuţie Energie Oltenia SA: inginer Vasile Dănuţ Petcan; 

10.SC Edilul CGA SA Câmpulung: inginer Gabriel Vorovenci;

11.ADP Câmpulung: inginer Bogdan Pătru; 

12.Primăria Câmpulung: Iuliana Ungureanu; 

13.ISU Argeş: locotenent colonel Gheorghe Popescu; 

14.Muzeul Municipal Câmpulung: Alexandru Oprea;

15.Reprezentant al arhitecţilor locali: arhitect Mircea Mitoi;  

16.Reprezentant al arhitecţilor locali: arhitect Adrian Coşa;

17.Reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului Argeş;

18.Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Membrii supleanţi 

1.Ordinul Arhitecţilor din România: arhitect Cosmin Nicolae Tolbeş;

2.Consiliul Judeţean Argeş: arhitect Andreea Stanciu; 

3.Reprezentant al arhitecţilor locali: arhitect Alexandra Antonela Tăbîrcă.

Pentru completarea comisiei cu cei doi reprezentanţi ai instituţiilor introduse în timpul şedinţei, autorităţile se vor adresa A.P.M. Argeş şi D.S.P. Argeş, pentru a-şi desemna persoanele dorite.

Magda BĂNCESCU 

The most visited gambling websites in The UK