Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Biblioteca Municipală, afacerea de familie a preotului Ştefănescu, la „Tudor Muşatescu” se fac repetiţii la pictură şi cursuri de canto pe teren, iar un salariat al Primăriei n-a mai venit la muncă de nouă luni!

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2551_Clipboard16.jpgPile, cunoştinţe, relaţii, şpăgi. Le-au facilitat şi garantat unor români arta succesului personal, deşi se zbăteau în medicocritate, în timp ce mulţi alţii s-au simţit învinşi tocmai din cauza lor. În istoria românilor au existat şi, probabil, vor exista mulţi ani de-acum încolo astfel de cercuri relaţionale privilegiate care au avut acces la bani şi putere, fără ca nimeni să le zică nici măcar dă-te mai încolo! Un astfel de sistem a funcţionat şi funcţionează încă şi la Câmpulung, cu complicitatea autorităţilor locale, parte din acest angrenaj! Sunt oameni care au ajuns pe cai mari, cumpărând posturi calde la stat, că la privat nu prea merge şi mai trebuie să şi munceşti, însă nu s-au oprit aici. Şi-au adus lângă ei şi neamurile sau prietenii, iar cercurile privilegiate cu acces la deliciile banului public s-au mărit. Anul trecut, în luna februarie, postul de televiziune Digi24 a demarat campania „Statul la stat” pentru a-i demasca pe cei care „freacă menta” pe banii publici, fie că vorbim despre o slujbă oarecare, dar sigură şi bine plătită, fie că vorbim de o poziţie administrativă influentă. Recent, o echipă Digi24 a ajuns şi la Câmpulung, „vizitând” Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Primăria, adică principalele instituţii în care a funcţionat aproape la perfecţie sistemul pile, cunoştinţe, relaţii, şpăgi! Au ieşit la iveală adevăruri incredibile, unele ştiute deja, dar la nivel de zvon, care nu fac deloc cinste urbei, cu atât mai mult celor care s-au perindat la conducerea oraşului!

Familie acasă, familie la Bibliotecă

Însoţită de primarul Elena Lasconi, echipa Digi24 a poposit mai întâi la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, transformată de directorul Ştefan Ştefănescu, care este şi preot, într-o afacere de familie, pentru că şi-a adus lângă el atât fiica, cât şi ginerele, în timp ce soţia se ocupă de contabilitatea instituţiei. În timpul vizitei de lucru, edilul şef a constatat că fiica directorului nu era la serviciu (avem informaţii că aceasta venea la muncă din joi în Paşti, având grijă tatăl să-i acopere spatele). Preotul Ştefănescu a motivat absenţa cu o cerere de concediu, semnată nu de odrasla sa, ci chiar de el, în momentul în care i s-a cerut să prezinte documentul oficial justificativ!

Directorul Ştefănescu se retrage în „culise” pentru câteva minute şi se întoarce cu documentul solicitat. Elena Lasconi îl studiază pe-ndelete şi-şi dă seama că e ceva necurat la mijloc, bănuind că preotul a falsificat semnătura pentru a da bine. Îi cere acestuia un raport de activitate întocmit de fiică-sa şi adevărul iese la iveală. Directorul a semnat în locul acesteia!

Strâns cu uşa, preotul Ştefănescu recunoaşte că a semnat cererea în locul fiicei sale chiar atunci pe loc şi-şi cere iertare, adoptând poziţia ghiocelului, ca un elev prins cu lecţia neînvăţată!

După ce a fost prins cu minciuna, preotul director continuă „spovedania” şi-i scapă o altă mărturisire care uimeşte: a făcut parte din comisia de evaluare a cunoştinţelor fiicei sale la momentul angajării acesteia! Susţine, însă, că nu a fost vorba de un conflict de interese!

La un moment dat, îşi face apariţia şi soţia preotului, înştiinţată, probabil, prin telefonul fără fir. Doamna preoteasă lucrează la Muzeul Municipal, dar se ocupă şi de contabilitatea Bibliotecii. A încercat să repare greşeala soţului, afirmând că acesta n-a făcut parte din comisia de evaluare a fiicei lor, dar n-a ţinut.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2551_Clipboard17.jpg

La „Tudor Muşatescu”, prezenţa la serviciu nu e „obligatorie”!

Echipa Digi24 face următorul popas la Casa de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, acolo unde îşi desfăşoară activitatea, înghesuiţi într-un spaţiu impropriu, salariaţii Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, o altă instituţie în care angajările s-au făcut de-a lungul anilor numai pe pile, cunoştinţe, relaţii, şpăgi şi în care activitatea culturală lasă de dorit. Elena Lasconi a avut trei tentative de a-i cunoaşte pe cei care lucrează aici, însă, de fiecare dată, nu a găsit pe nimeni la serviciu. A patra oară, a dat de Neluş Horobeanu şi directorul Liviu Cioacă, care au dat în bâlbâială la vederea musafirilor nepoftiţi. A rezultat un dialog de toată jena, cei doi încercând în zadar, cu argumente puerile, să-i convingă pe oaspeţi că-şi dau tot interesul pentru promovarea activităţilor culturale.

La Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” au fost angajate, nu de mult timp, şi două profesoare de canto, însă, în momentul vizitei, nu era niciuna prezentă la serviciu. Directorul Liviu Cioacă le-a luat apărarea, susţinând că au activitate intensă pe teren!

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2551_Clipboard18.jpg

N-a mai venit la serviciu fiindcă nu-i mai plăcea!

Ultima oprire a fost la Primărie, unde jurnaliştii de la Digi24 au făcut cunoştinţă cu un angajat care n-a mai venit la serviciu de nouă luni. Într-o zi, le-a spus colegilor că e bolnav şi de-atunci nimeni nu l-a mai văzut.

Întâmplarea a făcut ca echipa Digi24 să dea nas în nas cu acest personaj chiar în Primăria Câmpulung, angajatul, Dragoş Traian Soare, aflându-se în audienţă la primar pentru a-i solicita transferul pe un alt post mai puţin stresant! Întrebat de cât timp n-a mai venit la serviciu, inspectorul de la Registrul Agricol i-a răspuns primăriţei: „De când a început pandemia, din martie (nr. 2020), am avut o problemă la picior, am avut o operaţie la piciorul drept, în martie, da, am avut o unghie cam..., în sfârşit, îmi intrase în ţesut. În primul rând, nici nu pot să stau pe..., n-aş putea să mai stau pe scaun, acolo este de stat pe scaun, de stat foarte mult pe scaun, din păcate, am două hernii de disc. În 2015, aveam una, între timp mi-a mai apărut încă una. Pentru mine, responsabilitatea asta cu Registrul Agricol, de-a lungul anilor, în care am lucrat aici, pot să spun că m-a copleşit, a fost prea mare şi m-a deranjat psihic la drept vorbind, m-a deranjat foarte tare din punct de vedere psihic”. Într-un final, omul admite că, deşi, iniţial, a considerat locul de muncă de la Primărie unul călduţ şi sigur, acum nu-i mai place ce face. 

Dragoş Traian Soare este de profesie jurist şi a venit la Primăria Câmpulung de la Banca Cooperatistă „Piatra Craiului” Câmpulung, fiind un apropiat al fostului primar Liviu Ţâroiu, care este prieten cu tatăl lui, Gheorghe Soare. A ajuns în administraţia locală, care deja are patru jurişti, plus secretarul municipiului, în plus alte două posturi vacante, unul de consilier juridic, iar celălalt, de şef al Serviciului Juridic.

O realitate dureroasă, care demonstrează că mai sunt multe de schimbat în ţara asta, dacă se vor schimba vreodată. Prin pile, cunoştinţe, relaţii şi şpăgi, românii de rând aveau, în comunism, acces la ţigări, la o cafea bună, la autoturismele Dacia sau ARO, la un medic... Acest sistem nu a dispărut după 1989, din contră, a prins rădăcini şi mai adânci, adaptându-se democraţiei capitaliste. “E.M.”

 

Evenimentul Muscelean