Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În procesul prin care Agenţia de Mediu cere daune de 2 milioane de lei, Tofan, pus de instanţă să spună cât valorează deşeurile lăsate la ARO

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 606

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_decembrie_2547_Clipboard16.jpgPretenţiile Agenţiei de Mediu Argeş de la firma ieşeană care a gestionat depozitul de deşeuri de la ARO şi de la patronul Vasile Tofan se judecă separat de cauza încheiată, în prima instanţă, cu condamnarea inculpaţilor. Pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş s-a constituit un dosar special pentru latura civilă a acţiunii declanşate prin plângerea autorităţilor de mediu, care solicită daune de peste 2 milioane de lei. Judecata pe fond a laturii penale s-a finalizat pe 27 octombrie, când magistratul de la Curtea de Argeş a hotărât 3 ani de închisoare pentru afaceristul moldovean şi o amendă de 600.000 de lei pentru Global Eco Center. Celălalt proces în care se tranşează despăgubirile cerute de APM Argeş de-abia a început, prima înfăţişare consumându-se pe 15 decembrie. În rândurile care urmează vom explica de ce judecătorul a programat următorul termen abia la sfârşitul lunii martie, după o pauză de trei luni. 

Inculpaţii şi partea civilă continuă disputa la Judecătoria Curtea de Argeş, pentru daunele cerute de Agenţia de Mediu    

Din dosarul principal, soluţionat, la capătul a trei ani, cu un verdict previzibil, dată fiind gravitatea faptelor săvârşite cu continuitate de Tofan şi SRL-ul lui, a fost disjunsă latura civilă. Se întâmpla pe 29 iunie, cu patru luni înainte ca judecătorul să se pronunţe asupra aspectelor penale ale speţei. Părţile noii cauze sunt aceleaşi: Vasile Tofan, inculpat, Global Eco Center, inculpat - firma figurează de trei ori ca inculpat, fiind reprezentată, o dată, prin mandatarul Răzvan Dogioiu, a doua oară, prin Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, care îi administrează insolvenţa - şi Ministerul Mediului, prin instituţiile subordonate, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, parte civilă.

Care este obiectul noii cauze? O sumă de peste 2 milioane de lei, pe care caută s-o recupereze APM Argeş „pentru înlăturarea ameninţărilor de mediu”, cum au fost catalogate deşeurile aduse de Tofan la Câmpulung, dintre care o cantitate însemnată a rămas locului.                                   

„Pentru înlăturarea ameninţărilor de mediu, în speţă, faţă de societatea inculpată Global Eco Center SRL, APM Argeş s-a constituit parte civilă în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr. 3125/205/2017. În acest dosar penal, instanţa a dispus efectuarea unei expertize, inclusiv în ceea ce priveşte întinderea pretenţiilor civile ale APM Argeş, în sumă de 2.000.000 lei, conform Rechizitoriului întocmit la 11 iulie 2017 în Dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.”, îi informa pe câmpulungeni, prin intermediul ASCM, directoarea Cristiana Surdu, înainte de încheierea judecăţii în dosarul la care s-a referit. 

Între timp, cauza a fost finalizată şi v-am informat de curând cum: condamnarea inculpatului Vasile Tofan la pedeapsa de 3 ani de închisoare şi a firmei Global Eco Center, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă.

Timp de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, lui Tofan îi este interzis să exercite profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Ceea ce ne interesează pe noi, câmpulungenii, este restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, obligaţie impusă de instanţă firmei Global Eco Center, „în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din municipiul Câmpulung, strada Traian nr. 223, „Parcul Industrial Câmpulung Park”, deşeurile periculoase depozitate.”

Tofan are termen până la sfârşitul lunii martie ca să spună cât valorează cele peste 1.400 de tone de deşeuri rămase la ARO  

La termenul final din 27 octombrie, când s-au adoptat sancţiunile prezentate, nu s-a luat nicio hotărâre pe marginea revendicărilor de natură civilă ale Agenţiei de Mediu Argeş, care se analizează printr-o acţiune separată. Primul termen al noului proces a fost pe 15 decembrie, când judecătorul a admis amânarea cerută de apărătorul care reprezintă APM Argeş în instanţă, pentru „a depune la dosar precizări concrete cu privire la aspectele ridicate în discuţie de apărătorul inculpaţilor privind prejudiciul şi probarea acestui prejudiciu”.

Ce ne-a atras atenţia în rezumatul încheierii instanţei este suma pe care inculpaţii o invocă drept prejudiciu. Şi anume 2.217.000 lei pentru 1.932,76 tone de deşeuri. Judecătorul le-a cerut lui Tofan şi firmei lui ca, după aceleaşi criterii folosite la stabilirea sumei aferente cantităţii menţionate, „să precizeze (să estimeze) valoarea celor 1.418,43 tone existente în prezent pe amplasament.” Pentru aceste socoteli, moldoveanul şi firma judecaţi la Curtea de Argeş au un răgaz arhisuficient, acordat până pe 23 martie 2021. 

Autorităţile de mediu, care pretind daune de peste 2 milioane de lei, au fixată următoarea măsură de siguranţă, atât de către Parchet, cât şi de către Judecătorie. „În vederea reparării pagubei produse Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, menţine sechestrul asigurător dispus prin Ordonanţa din data de 02.05.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş asupra următoarelor bunuri: cota de 1/1 din terenul în suprafaţă de 1.067 metri pătraţi, dobândit prin contractul de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr. 2695/23.10.1996, situat în comuna Oituz, judeţul Bacău (…), deţinut împreună cu Tofan Diana - bun proprietatea inculpatului Vasile Tofan; imobilul în suprafaţă de 1.800 metri pătraţi, situat în municipiul Iaşi, Şoseaua Iaşi-Ciurea, judeţul Iaşi (…), dobândit prin contractul de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr. 4651/28.11.2007 - bun proprietatea inculpatei SC Global Eco Center SRL Iaşi.”, redăm din hotărârea din 27 octombrie. 

Pe 28 octombrie, a doua zi după pronunţarea instanţei, Vasile Tofan şi Global Eco Center au atacat condamnarea la Curtea de Apel Piteşti. Procesul începe pe 3 februarie 2021. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK