Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Elena Lasconi a dublat valoarea burselor şi tot este acuzată pe nedrept de opoziţie că umileşte copiii

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1178

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_decembrie_2545_12.jpgÎn 2019, s-au dat burse de 257.000 lei. În 2020, noul primar a săltat cuantumul total la 550.000 lei   

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, unul dintre consilierii de opoziţie ai actualului primar, profesor de carieră, voia să se amâne plata burselor pentru elevi, în vederea revizuirii cuantumurilor considerate prea mici. Asta deşi directoarea economică a stors cât a putut fondul de rezervă şi domeniile în care nu s-au mai întreprins cheltuieli, pentru a strânge o sumă mulţumitoare, în comparaţie cu cea consumată anii trecuţi. În 2018, au fost necesari 260.450 lei pentru 2.695 elevi, iar în 2019, o idee mai puţin, 256.970 lei, care s-au împărţit între mai mulţi beneficiari, 2.844. În 2020, administraţia condusă de Elena Lasconi a urcat alocarea totală la 550.160 lei, mai bine de dublul valorii de anul trecut, care se repartizează unui număr ceva mai mic de copii, 2.777. Până şi cel mai înverşunat duşman al Elenei Lasconi, Liviu Ţâroiu, a recunoscut creşterea considerabilă a recompenselor faţă de cât a dat el şi şi-a îndemnat colegii să le voteze, conştient că alţi bani în rămăşiţa de buget pe 2020 nu vor fi găsiţi, ca să fie mărite mai mult de atât. 

Dumitraşcu a propus votarea burselor în ultima săptămână a anului. Copiii le-ar fi luat în 2021    

După ce a analizat, împreună cu mai mulţi consilieri, propunerea Executivului, conform susţinerilor în plen, profesorul Octavian Dumitraşcu a considerat că: „Suntem un pic prea grăbiţi în a da o astfel de hotărâre.” Asta deşi mai erau două săptămâni şi se încheia anul. Iar şcolarii şi liceenii erau obişnuiţi ca, în această perioadă, să fie răsplătiţi pentru rezultate. Alesul P.O.L. şi-a argumentat acuzaţia de pripă la adresa Executivului prin faptul că n-a existat o discuţie pe subiectul burselor şcolare în cadrul Comisiei de Învăţământ, din care face parte. Tema, despre care Dumitraşcu susţine că a ridicat-o din prima şedinţă a comisiei de specialitate, a fost amânată mereu, fără a se a lua vreo decizie. 

„Am reuşit să vorbesc, într-un final, cu domnul Zaharia şi a zis că o să discutăm problema. Am primit această formă a propunerii, care pe mine m-a nemulţumit din multe puncte de vedere. Cred că, în momentul de faţă, cel mai rău este să fim foarte grăbiţi. Eu zic că este timp suficient, până la următoarea şedinţă, care va fi la sfârşitul lunii, să analizăm în mod serios, constructiv, toate elementele care apar în hotărâre. (…) Vă spun din experienţa anului şcolar trecut: bursele erau minim 50 de lei. Pe semestru veneau 25 de lei. Pe elevii care veneau de la Cetăţeni îi costa 30 de lei transportul dus-întors. Iar ei primeau 25 de lei din această bursă. Care era logica ei?”, a afirmat profesorul Dumitraşcu, insistând pentru negocieri ale cuantumurilor, care trebuie tratate „cu mult mai multă seriozitate”. Deşi asta a făcut Elena Lasconi, în comparaţie cu sumele acordate anul trecut. Că banii nu satisfac pe mai departe pretenţiile beneficiarilor… atât poate duce ce a rămas în bugetul local construit de fostul primar, care a consumat bună parte din el până la alegeri. 

Dumitraşcu vrea şi părerea directorilor de şcoli, cu toate că se deduce ce doresc. „Propunerea mea asta este: să retragem  hotărârea de pe ordinea de zi, astăzi (n.r. luni, 14 decembrie) şi să o reluăm după un studiu serios la următoarea întâlnire, care va fi, probabil, în două săptămâni.”, astfel a sunat recomandarea care i-ar fi dezamăgit pe copiii care aşteaptă banii acum, înainte de sărbători. 

Riposta primarului la cererea de amânare: „Nu mai există timp, pentru că Trezoreria nu este o multinaţională”

Nu numai că nu şi-a asumat amânarea, dar directoarea Violeta Iarca părea descumpănită de solicitarea care a deschis dialogul, întrucât punea Primăria în imposibilitatea de a plăti banii copiilor. „Timpul este foarte scurt. (…) În momentul de faţă, hotărârea ne este necesară, întrucât, dacă n-o vom adopta, nici noi nu vom putea, la rândul nostru, să facem demersurile către  Trezoreria Câmpulung, către Administraţia Judeţeană de Finanţe, să putem face deschiderea de credite şi să plătim ceea ce ne-am propus, adică 40% din sume. Având în vedere calendarul bugetar al Trezoreriei, cu privire la închiderea exerciţiului bugetar, este foarte târziu să amânăm o săptămână. N-o să ne mai putem încadra, ca să efectuăm plăţile în acest an.”, spunea şefa Direcţiei Economice, pusă să „scormonească” în buget după cei 40% din necesarul de fonduri. 

Elena Lasconi spunea că intenţionează să ia legătura cu viitorii parlamentari, pentru a reveni asupra legii. „În această săptămână, voi trimite o hârtie către toate şcolile din Câmpulung, pentru că vreau să aflu un punct de vedere de la toţi directorii, cum văd ei stabilirea cuantumului, pentru a creşte performanţa elevilor. Şi vreau un punct de vedere al elevilor. Mă interesează foarte mult părerea lor. Săptămâna viitoare, de miercuri încolo, v-am invitat - le-am spus consilierilor P.O.L., PNL şi USR PLUS, dacă doresc şi cei de la PSD, sunt bineveniţi -, să stăm la o masă a discuţiilor, pentru că este o temă foarte importantă. Părerea mea este că ar trebui să trecem acest punct, tocmai pentru că este vorba despre sfârşitul de an şi de plata pe patru luni a burselor. Nu mai există timp, pentru că Trezoreria nu este o multinaţională. Nu există altă posibilitate. Eu vreau neapărat să modificăm cuantumul, pentru că mie mi se pare că nu asta înseamnă performanţă şi nu aşa îi ajuţi pe elevi să facă performanţă.”, a mai precizat primarul Câmpulungului.  

Până şi Ţâroiu a recunoscut că rivala lui a arătat mai multă consideraţie pentru elevii buni 

Viceprimarul Nicolae Zaharia a recunoscut discuţia telefonică purtată cu profesorul Dumitraşcu şi a dezvăluit ce răspunsuri i-a comunicat. „V-am spus că aşteptăm ordonanţa de urgenţă, pentru că era la stadiul de proiect şi în acel proiect se prevedea suma de 150 lei (n.r. suma minimă de la care porneau recompensele). În cele din urmă, a fost 100 lei. (…) Am discutat cu doamna director economic, împreună cu doamna primar, şi am spus să creştem cât putem de mult bursele aferente celor patru ani, atât cât bugetul poate suporta. Propunerea mea este să avem o discuţie având în vedere bugetul pe 2021, unde pot fi menţionate nişte sume de mărire, pentru că, în bugetul pe 2020, aşa stau cifrele. În acest moment, copiii aşteaptă nişte bani. Ei ştiu că trebuie să ia nişte bani în decembrie. Doar să aşteptăm şi să nu putem creşte sumele, nu cred că este în regulă.”, s-a apropiat de concluzia zilei profesorul Zaharia. 

În mod neaşteptat, strădaniile actualei conduceri de a majora substanţial suma totală „pusă la bătaie” au fost recunoscute de fostul primar Ţâroiu, conştient de cât s-a îndurat el să aloce elevilor merituoşi. În schimb, gestul n-a stârnit o cât de mică apreciere, măcar prin comparaţie cu fondurile pe care a fost dispusă să le cheltuiască pe burse fosta administraţie, unora dintre aleşii P.O.L., care vaită „umilirea copiilor”, cu 50 de lei pe semestru. Ce nu spune Dan Şain, emitentul acuzaţiilor de “umilire”, este că „umiliţii” nu fac parte din categoria performerilor şi că obligarea Primăriilor să plătească burse unor elevi de 8,50 afectează, de fapt, valoarea recompenselor cuvenite „vârfurilor” din şcoli. „Vârfuri” care nu pot fi decât elevii care ţintesc spre 10.

Elena Lasconi: „Mai sunt câteva zile din această lună şi copiii nu şi-au luat bursele”

În apărarea bunelor sale intenţii, reflectate într-o mărire evidentă a recompenselor, primarul Elena Lasconi a completat expozeul alesului P.O.L. cu amănuntele „scăpate” acestuia. „Aş vrea să-mi exprim profunda dezamăgire, pentru că am avut două discuţii cu dumneavoastră. Nu aţi avut discuţii doar cu consilierii, şi eu v-am propus să stăm la masa negocierilor. V-am explicat că o Hotărâre de Guvern, dată pe 8 decembrie, stabileşte că 100 de lei reprezintă cuantumul minim al burselor. Nu hotărăşte Consiliul Local, sau Primăria, sau primarul. Şi vă propusesem, pentru a impulsiona performanţa în şcoli, să discutăm, pentru anul viitor, un cuantum diferit de burse, pentru că, în momentul de faţă, sunt puşi în aceeaşi oală elevii cu media 8,50 cu ceilalţi. Dar se pare că acest lucru v-a scăpat şi nu l-aţi spus. Acum, discutăm despre banii care trebuie plătiţi pe septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, adică mai sunt câteva zile din această lună şi copiii nu şi-au luat bursele. Dacă doamna director economic sau doamna secretar îşi asumă amânarea pentru şedinţa ordinară, eu nu am nimic împotrivă, dar am înţeles că este o super-urgenţă. Pentru ca noi să dăm o hotărâre ilegală şi să creştem după ureche, aş vrea să consultăm jurişti, să vedem dacă putem să facem acest lucru. Vorbiţi despre exemplul de la Deva, unde au crescut de la media 9 în sus cuantumul burselor, dar eu nu ştiu dacă această hotărâre este legală şi nu poate fi contestată în instanţă.”, a precizat şefa Executivului. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK